Globalizacja powszechnie uważana jest za zjawisko nowe, związane z wydarzeniami na przełomie XIX i XX wieku. Na rozwój globalizacji bezpośredni wpływ miała rewolucja techniczno-informacyjna, rozwój komputeryzacji, łączności satelitarnej oraz Internetu. Kolejnym czynnikiem dynamizującym proces globalizacji były przemiany systemowe w Europie Środkowej i Wschodniej związane z upadkiem komunizmu. Trzecią przyczyną były zmiany struktur ekonomicznych dotyczących decentralizacji i prywatyzacji.
Wielkie odkrycia geograficzne na przełomie XV i XVI wieku przyczyniły się̨ do rozwoju handlu oraz kapitalizmu jako ustroju, kształtując w ten sposób ekonomiczne podstawy gospodarki rynkowej. Ideologia liberalizmu, zwalczająca ograniczenia i przywileje pozwoliła w epoce oświecenia na popularyzację zasad gospodarki rynkowej, w której w rozpowszechnianiu zasadniczą rolę odegrały rewolucja francuska oraz amerykańska. W rezultacie nastąpiło szybkie uprzemysłowienie gospodarki światowej, a możliwości masowego wytwarzania pobudziły rozwój handlu, co doprowadziło do natychmiastowego postępu technicznego. Dało to podstawy do rozwoju wymiany międzykontynentalnej. Dla rozwoju procesów globalizacyjnych szczególne znaczenie miał kryzys gospodarczy w 1873 roku, który osłabiając tendencje internacjonalizacyjne, rozpoczął tym samym erę wielkiej przedsiębiorczości. Wielkie firmy działające na światowym rynku podzieliły go między siebie i rozpoczęły swoją działalność́ jedynie w krajach należących do centrum kapitalistycznego świata, to jest w Wielkiej Brytanii, Niemczech, Francji, Japonii i Stanach Zjednoczonych. Kraje Azji, Europy Wschodniej oraz Ameryki Południowej stanowiły tak zwane peryferie opierające swoje gospodarki na naśladowaniu liderów. Z obszarów rozwiniętych płynął kapitał, wszelkie wzorce konsumpcji, rozwiązania techniczne, a także system budowania instytucji. Rozwinięcie działalności gigantycznych firm na peryferiach uznawane jest za realizację idei globalizacji.
W ostatnim dwudziestopięcioleciu rolnictwo wielu krajów przeszło wiele istotnych zmian i procesów. Nastąpił wzrost produkcji, zwiększenie produkcyjności rolnictwa, a także wzrost efektywności wykorzystania nakładów. Zaobserwowano kurczenie się̨ gospodarczej roli rolnictwa w gospodarce narodowej i lokalnej, nastąpiło nasilenie konkurencyjności międzynarodowej i międzysektorowej. Nastąpił wzrost świadomości konsumentów na temat jakości i bezpieczeństwa żywności, wzrost znaczenia postępu rolniczego oraz poszerzanie i popularyzacja wiedzy z zakresu procesów produkcyjnych. Społeczeństwo zainteresowało się̨ wielofunkcyjnością̨ rolnictwa i pozarolniczych form gospodarowania na terenach wiejskich oraz uświadomiło sobie potrzeby oparcia rozwoju rolnictwa na koncepcji zrównoważonego rozwoju. Nastąpiło słabnięcie politycznego i społecznego poparcia dla interwencjonizmu rolniczego, polityki protekcjonizmu oraz subsydiowaniu.
Globalizacja i regionalizacja są̨ efektem internacjonalizacji gospodarki i wpływają̨ na kształtowanie współczesnych międzynarodowych stosunków ekonomicznych. Globalizacja jest terminem ideą, ale i materialnym procesem, który powoduje na przykład ujednolicenie zasad handlu produktami rolnymi, czy też określa radykalnie złożone stosunki władzy i ich skutki na wzajemne relacje w wymianie towarów na świecie. Region tworzy wydzielony, dość́ jednorodny obszar, który odróżnia się̨ od terenów przyległych określonymi cechami. Region może być́ wyodrębniony na podstawie kryteriów geograficznych, ekonomicznych, politycznych oraz kulturowych.
Procesy globalizacji i regionalizacji stanowią̨ istotny czynnik wpływający na rozwój rolnictwa. W literaturze można spotkać́ twierdzenia autorów uważających globalizację za niekompletną z powodu pominięcia rynków pracy oraz pozostawienia w tyle z liberalizacją sektora rolnego. Rolnictwo dotychczas zostało objęte przez globalizację w małym stopniu z powodu braku swobody przepływu artykułów rolnych. Sektor ten uczestniczy w procesach globalizacji nie przez procesy produkcji i obrotu surowcami rolnymi, ale przez efekty wytwórcze przemysłu przetwórczego oraz pozostałe segmenty agrobiznesu.
Sprawny, międzykontynentalny przepływ towarów doprowadził do zatrzymania produkcji rolnej na obszarach o utrudnionych warunkach klimatycznych i do zwiększenia importu taniej żywności. Skutkiem takich zachowań była presja, jaką powodowały kraje posiadające korzystne warunki do produkcji rolniczej oraz niskie koszty produkcji na zniesienie ograniczeń́ w handlu, a także obniżenie cen rolnych. Dotknęło to przede wszystkim Europę, na którą presję wywierają̨ Stany Zjednoczone wraz z Kanadą, kraje Ameryki Południowej oraz Australia i Nowa Zelandia. Proces globalizacji niesie za sobą̨ zadanie polegające na upowszechnianiu nowoczesnych biotechnologii, których przykładem są organizmy genetycznie modyfikowane. Pozwoliły one na realizację wielu programów rozwoju rolnictwa z zakresu zielonej rewolucji, której opiekunem była agencja ONZ – Organizacja do spraw Wyżywienia i Rolnictwa. Efektem zielonej rewolucji było zwiększenie produkcji rolniczej i co za tym idzie złagodzenie problemu głodu i niedożywienia. Współcześnie użycie organizmów genetycznie modyfikowanych jest następnym etapem zielonej rewolucji. W Indiach owa rewolucja pozwoliła na wzrost spożycia żywności (zboża, roślin oleistych, ryb, mleka, owoców i warzyw) i osiągnięcie wystarczającego poziomu jakościowego i ilościowego żywności. Zielona rewolucja mimo rożnych kontrowersji była niezwykle istotnym krokiem w rozwoju rolnictwa.