Bezpieczeństwo i higiena pracy w skrócie nazywa się BHP (czytaj behape). BHP to zasady jak bezpiecznie i higienicznie wykonywać pracę. Każda osoba, która robi posiłki musi dbać o bezpieczeństwo i higienę pracy.
1RKVladqpgd4ZT
Tabliczka z napisem: Zasady BHP (obok żółty trójkącik z wykrzyknikiem). Poniżej zapisane punkty: „1. Gotowanie, 2. Ostre narzędzia, 3. Urządzenia elektryczne, 4. Ubranie”.
1
Posiłki trzeba zawsze przygotowywać w czystym miejscu. Powinny znajdować się tam sprzęty i przybory kuchenne. Na przykład: – czajnik – garnki – patelnie.
1R12IGds5KMAq9
Dwie uśmiechnięte osoby (od lewej dziewczyna i chłopak) stoją w kuchni. Mają na sobie białe kuchenne fartuchy. Dziewczyna w ręce trzyma 3 umyte buraki, chłopak czysty garnek. Za nimi szafki kuchenne oraz półka ze słoikami.
1
Najważniejsze zasady BHP mówią jak: – bezpiecznie gotować – używać ostrych narzędzi – korzystać z urządzeń elektrycznych, takich jak czajnik, mikrofalówka – odpowiednio ubrać się w pracy.
1RCOj8Qvehckaf
Od lewej: czajnik elektryczny, nóż, fartuch kuchenny, garnek.