Zasady BHP w kuchni
Przed rozpoczęciem pracy w kuchni dokładnie umyj ręce mydłem.
Wytrzyj ręce suchym ręcznikiem.
Załóż fartuch ochronny.
Wtedy nie pobrudzisz swojego ubrania.
Załóż na głowę czepek lub chustkę. Wtedy włosy nie będą wpadać
do jedzenia.
Przed pracą w kuchni obetnij paznokcie. Nie maluj paznokci.
Zdejmij pierścionki i bransoletki. Schowaj je do kieszeni.
Wtedy podczas pracy nie wpadną
do przygotowywanych potraw.
Podczas pracy w kuchni nie żuj gumy i nie pal papierosów.
Papierosy można palić tylko w wyznaczonych miejscach.
Zawsze używaj czystych naczyń i urządzeń.
Bądź ostrożny podczas krojenia.
Wtedy się nie skaleczysz.
Używaj rękawic kuchennych,
żeby podnosić pokrywkę garnka.
Para jest bardzo gorąca.
Może cię poparzyć.
Gorące potrawy w garnkach przenoś tylko w rękawicach kuchennych.
Ostrożnie wyjmuj ciasto lub pieczeń z piekarnika. Możesz się poparzyć. Najlepiej załóż rękawice.
Myj ręce po każdej wizycie w toalecie. Pamiętaj o tym w czasie pracy w kuchni. Przestrzegasz w ten sposób zasad higieny.