Przygotowanie potraw
1
Przed przygotowaniem potrawy wytrzyj stół czystą ścierką.
Przygotuj potrzebne składniki.
Połóż składniki na czystym stole.
1Rmse7IDzoUUfH![Na stole od lewej są: karton jajek, opakowanie mąki, mleko w dzbanku, bakłażan, jabłko, dwie marchewki.](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/Rmse7IDzoUUfH/1645773428/23gkTl8mfuxlpeVfQTLtvkjjxL6cvl1m.jpg)
![Na stole od lewej są: karton jajek, opakowanie mąki, mleko w dzbanku, bakłażan, jabłko, dwie marchewki.](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/Rmse7IDzoUUfH/1645773428/23gkTl8mfuxlpeVfQTLtvkjjxL6cvl1m.jpg)
1
Bądź ostrożny kiedy:
– kroisz produkty nożem
– używasz miksera
– używasz tarki do warzyw.
1Rx18oaX5utLMU![Dwie dłonie kroją marchew na desce do krojenia. Jedna dłoń trzyma ostry nóż, druga marchewkę. Obok deski leży mikser.](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/Rx18oaX5utLMU/1645773429/VB3hXMt6wcnOd4foNE3KdbnCraDNhMXc.jpg)
![Dwie dłonie kroją marchew na desce do krojenia. Jedna dłoń trzyma ostry nóż, druga marchewkę. Obok deski leży mikser.](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/Rx18oaX5utLMU/1645773429/VB3hXMt6wcnOd4foNE3KdbnCraDNhMXc.jpg)
1
Kiedy podnosisz ogrzane naczynia używaj rękawic kuchennych.
1RjD5atwn5hbWc![Uśmiechnięty chłopak trzyma w rękach blachę. Na dłoniach ma rękawice ochronne.](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/RjD5atwn5hbWc/1645773429/1RUFSL6NjgWRApVl1yiWKFAngrQ10E6I.jpg)
![Uśmiechnięty chłopak trzyma w rękach blachę. Na dłoniach ma rękawice ochronne.](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/RjD5atwn5hbWc/1645773429/1RUFSL6NjgWRApVl1yiWKFAngrQ10E6I.jpg)
1
Bądź ostrożny kiedy otwierasz gorący piekarnik.
Gorące powietrze może cię poparzyć.
1RLI79npsJa2Sy![Otwarty piekarnik, z którego wydobywa się para.](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/RLI79npsJa2Sy/1645773430/N4JZUi80Dpmu1ujyBL7YwA9ZvPBGKqYO.jpg)
![Otwarty piekarnik, z którego wydobywa się para.](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/RLI79npsJa2Sy/1645773430/N4JZUi80Dpmu1ujyBL7YwA9ZvPBGKqYO.jpg)
1
Kiedy gotujesz lub smażysz, cały czas pilnuj potraw. Mogą się przypalić.
1R1XXOLtWMVybo![Dziewczyna odchodzi od kuchenki, na której stoi garnek. Z garnka wydobywa się para. Cały rysunek jest przekreślony czerwonym X.](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/R1XXOLtWMVybo/1645773430/IOkZMYuKfFGR5LixFPsAb1er8Za7TdP8.jpg)
![Dziewczyna odchodzi od kuchenki, na której stoi garnek. Z garnka wydobywa się para. Cały rysunek jest przekreślony czerwonym X.](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/R1XXOLtWMVybo/1645773430/IOkZMYuKfFGR5LixFPsAb1er8Za7TdP8.jpg)
1
Potrawy zawsze próbuj czystą łyżką.
Po użyciu odłóż ją do zlewu.
W ten sposób chronisz siebie i innych przed wieloma chorobami.
1R1bjE5n1M2CCj![Dziewczyna w fartuchu kuchennym trzyma w ręce czystą łyżkę.](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/R1bjE5n1M2CCj/1645773431/1iuxvDrcH01CgcDZuNkCwtwbdMGWlsoC.jpg)
![Dziewczyna w fartuchu kuchennym trzyma w ręce czystą łyżkę.](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/R1bjE5n1M2CCj/1645773431/1iuxvDrcH01CgcDZuNkCwtwbdMGWlsoC.jpg)