Na stanowisku technika żywienia i usług gastronomicznych stosuje się środki ochrony:

  • odzież robocza: bluza, spodnie, zapaska, czepek/czapka kucharska (zakrywająca włosy), buty antypoślizgowe z zakrytymi noskami,

  • rękawice ochronne termoodporne,

  • rękawice ochronne antyprzecięciowe,

  • apteczka,

  • znaki bezpieczeństwa i alarmów.

RFFlGq09DJIGZ
Ilustracja interaktywna przedstawia środki ochrony stosowane na stanowisku technika żywienia i usług gastronomicznych. Widoczne są środki ochrony, takie jak: bluza, buty antypoślizgowe, rękawice ochronne termoodporne, środki gaśnicze, apteczka, czapka kucharska, rękawice ochronne antyprzecięciowe oraz znaki bezpieczeństwa i alarmów.
Na ilustracji znajduje się osiem punktów interaktywnych. Po kliknięciu punktu pojawia się ramka z podpisem i tekstem.
Jeden. Bluza. Podstawowe ubranie kucharza.
Dwa. Buty antypoślizgowe. Obuwie z podeszwą antypoślizgową.
Trzy. Rękawice ochronne termoodporne. Chronią dłonie przed oparzeniami.
Cztery. Środki gaśnicze. Służą do gaszenia pożarów.
Pięć. Apteczka. Zawsze powinna znajdować się w pobliżu miejsca pracy w razie wystąpienia wypadku.
Sześć. Czapka kucharska. Nakrycie głowy kucharza.
Siedem. Rękawice ochronne antyprzecięciowe. Chronią dłonie przed urazami i skaleczeniami.
Osiem. Znaki bezpieczeństwa i alarmów. Ułatwiają organizację ewakuacji.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., Środki ochrony osobistej, licencja: CC BY-SA 3.0. Obrazy: pixabay.com, pexels.com, unsplash.com.

Ilustracja interaktywna przedstawia środki ochrony stosowane na stanowisku technika żywienia i usług gastronomicznych. Widoczne są środki ochrony, takie jak: bluza, buty antypoślizgowe, rękawice ochronne termoodporne, środki gaśnicze, apteczka, czapka kucharska, rękawice ochronne antyprzecięciowe oraz znaki bezpieczeństwa i alarmów. Na ilustracji znajduje się osiem  punktów interaktywnych. Po kliknięciu punktu pojawia się ramka z podpisem i tekstem.

  1. Bluza.
    Podstawowe ubranie kucharza.

  2. Buty antypoślizgowe.
    Obuwie z podeszwą antypoślizgową.

  3. Rękawice ochronne termoodporne.
    Chronią dłonie przed oparzeniami

  4. Środki gaśnicze.
    Służą do gaszenia pożarów.

  5. Apteczka.
    Zawsze powinna znajdować się w pobliżu miejsca pracy w razie wystąpienia wypadku.

  6. Czapka kucharska.
    Nakrycie głowy kucharza.

  7. Rękawice ochronne antyprzecięciowe.
    Chronią dłonie przed urazami i skaleczeniami.

  8. Znaki bezpieczeństwa i alarmów.
    Ułatwiają organizację ewakuacji.