Zawód technik żywienia i usług gastronomicznych wymaga określonych predyspozycji fizycznych oraz zdolności i umiejętności. Ważne są także cechy osobowości. Przed wyborem tego kierunku kształcenia należy wykluczyć ewentualne przeciwwskazania zdrowotne.

W zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych preferowane są następujące predyspozycje:

RFo856UXSp7GB

Wymagania fizyczne

  • ogólna wydolność fizyczna,

  • dobra wytrzymałość i odporność na zmęczenie,

  • sprawność zmysłu smaku, węchu, dotyku,

  • sprawność narządu wzroku, słuchu,

  • sprawność układu kostno‑stawowego, oddechowego, krążenia.

Sprawność sensomotoryczna

  • zdolność koncentracji uwagi na czynnościach, które wykonuje,

  • dobra koordynacja wzrokowo‑ruchowa,

  • ostrość i pamięć smakowa, dotykowa, węchowa,

  • rozróżnianie barw,

  • spostrzegawczość,

  • zmysł równowagi,

  • zręczność rąk i palców.

Zdolności i umiejętności

  • zdolności manualne i plastyczne,

  • podzielność i zdolność koncentracji uwagi,

  • łatwość przechodzenia od jednej czynności do drugiej,

  • kreatywne myślenie,

  • wyczucie estetyczne,

  • współdziałanie i współpraca w grupie,

  • zdolności organizacyjne,

  • zdolności ekonomiczne,

  • komunikatywność oraz zdolność nawiązywania i utrzymywania kontaktów interpersonalnych,

  • łatwość komunikowania się werbalnego i w formie pisemnej,

  • dobra pamięć,

  • zdolność skutecznego negocjowania,

  • zdolność skutecznego przekonywania,

  • zdolność utrzymywania pozytywnych relacji ze współpracownikami,

  • zdolność podejmowania szybkich i trafnych decyzji.

Cechy osobowości

  • nawyk czystości,

  • dokładność i dbałość o jakość pracy,

  • gotowość do poszerzania wiedzy,

  • odpowiedzialność i rzetelność,

  • systematyczność,

  • sumienność i punktualność,

  • gotowość do pracy w szybkim tempie,

  • chęć poszerzania wiedzy i umiejętności,

  • zainteresowania menedżerskie,

  • umiejętność powstrzymywania się od reakcji niezgodnych z normami i zasadami społecznymi (kontrola emocjonalna),

  • empatia,

  • inicjatywa w działaniu,

  • odpowiedzialność za innych,

  • wytrwałość i cierpliwość,

  • wysoka kultura osobista,

  • dyskrecja.

Przeciwwskazaniem do pracy w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mogą być:

  • nosicielstwo chorób zakaźnych i pasożytniczych,

  • choroby serca,

  • przewlekłe schorzenia płuc, górnych dróg oddechowych oraz układu pokarmowego i układu krążenia,

  • wysoka krótkowzroczność i nierozpoznawanie barw,

  • zaburzenia zmysłu węchu, smaku, dotyku i słuchu,

  • przewlekłe choroby skóry (szczególnie rąk),

  • zaburzenia świadomości i napady drgawkowe,

  • zaburzenia sprawności kończyn górnych i dolnych,

  • skrzywienie kręgosłupa i płaskostopie II° i III°,

  • zaburzenia równowagi oraz koordynacji wzrokowo‑ruchowej,

  • wady wymowy utrudniające kontakt z otoczeniem,

  • alergie pokarmowe,

  • nadpobudliwość.