BHP
Podstawowym obowiązkiem pracownika jest przestrzeganie przepisów i zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, w szczególności stosowanie środków ochrony zbiorowej, a także używanie przydzielonych środków ochrony indywidualnej oraz odzieży i obuwia roboczego. Ich zapewnienie należy do podstawowych obowiązków pracodawcy. Pracodawca ma też obowiązek organizować pracę w sposób zapewniający bezpieczne i higieniczne warunki pracy.
Środki ochrony zbiorowej przeznaczone są do jednoczesnej ochrony grupy ludzi, w tym pojedynczych osób, przed niebezpiecznymi i szkodliwymi czynnikami występującymi pojedynczo lub łącznie w środowisku pracy. Są to rozwiązania techniczne stosowane w pomieszczeniach pracy przy maszynach i innych urządzeniach.
Środki ochrony indywidualnej to wszelkie środki noszone lub trzymane przez pracownika w celu jego ochrony przed jednym lub większą liczbą zagrożeń związanych z występowaniem niebezpiecznych lub szkodliwych czynników w środowisku pracy, w tym również wszelkie akcesoria i dodatki przeznaczone do tego celu.
Na stanowisku pracownik pomocniczy gastronomii stosuje się środki ochrony osobistej, np. strój składający się z bluzy, spodni, zapaski i nakrycia głowy.
Ilustracja interaktywna przedstawia cztery przedmioty. Na każdym z nich znajduje się jeden punkt interaktywny, po którego kliknięciu pojawia się ramka z tekstem. Ilustracja interaktywna przedstawia środki ochrony osobistej na stanowisku pracownika pomocniczego gastronomii:
Bluza.
W skład odzieży ochronnej pracownika pomocniczego gastronomii wchodzą bluza, spodnie, zapaska i nakrycie głowy.Czapka kucharska.
Zabezpiecza włosy podczas gotowania.Spodnie.
Spodnie kucharskie z tkaniny odpornej na wysokie temperatury, w pełni zabezpieczające ciało pracownika. Luźny fason zapewnia wygodę i komfort podczas pracy..Zapaska.
Stanowi dodatkową ochronę ciała. Jest odporna na zabrudzenia oraz plamy.