Predyspozycje i przeciwwskazania
Zawód pracownik pomocniczy gastronomii wymaga określonych predyspozycji fizycznych oraz zdolności i umiejętności. Ważne są także cechy osobowości. Przed wyborem tego kierunku kształcenia należy wykluczyć ewentualne przeciwwskazania zdrowotne.
W zawodzie pracownik pomocniczy gastronomii preferowane są następujące predyspozycje:
Wymagania fizyczne
wytrzymałość fizyczna i odporność na zmęczenie,
sprawność narządów: wzroku, słuchu i równowagi,
dobry stan zdrowia (praca wyczerpująca, często w wilgotnym i zadymionym pomieszczeniu).
Sprawność sensomotoryczna
podzielność i koncentracja uwagi,
szybkie tempo pracy i refleks,
umiejętność przechodzenia od jednej czynności do innej,
koordynacja wzrokowo‑ruchowa.
Sprawności i zdolności
zdolności manualne, zręczność, dobra pamięć, podzielność uwagi.
Cechy osobowości
umiejętność podporządkowania się przełożonym,
odpowiedzialność,
komunikatywność,
uczciwość,
wytrwałość,
dokładność,
sumienność,
cierpliwość,
kreatywność.
Przeciwwskazaniem do pracy w zawodzie pracownik pomocniczy gastronomii mogą być:
nosicielstwo chorób zakaźnych,
krótkowzroczność,
nieprawidłowe widzenie barw,
zaburzenia równowagi i świadomości,
choroby skóry odkrytych części ciała,
boczne skrzywienie kręgosłupa,
płaskostopie,
żylaki kończyn dolnych,
choroby reumatyczne,
wady słuchu (głuchota, niedosłuch),
zaburzenia równowagi,
przewlekłe choroby układu oddechowego,
przewlekłe choroby układu krążenia.