Poniżej zostały przedstawione przykładowe plusy i minusy zawodu pracownik pomocniczy gastronomii. Zapoznaj się z nimi, a następnie przejdź do gry.

Plusy:

  • możliwość dostosowania czasu pracy do własnych potrzeb – elastyczne grafiki,

  • duże zapotrzebowanie na pracowników pomocniczych,

  • bezpośredni kontakt z ludźmi,

  • praca pozwala być mobilnym – umiejętności zdobyte w pracy w gastronomii można łatwo wykorzystać po przeprowadzce do innego kraju,

  • to praca, w której widać natychmiastowy namacalny efekt,

  • możliwość zdobycia szerokiej wiedzy, którą można wykorzystać również w życiu prywatnym,

  • możliwość stałego pogłębiania umiejętności – można poznawać ciągle nowe przepisy i zarazem uczyć się różnych technik przyrządzania potraw,

Minusy:

  • długie zmiany mogą trwać do 12 godzin, praca nieraz do godzin nocnych,

  • praca 7 dni w tygodniu,

  • wyczerpująca praca fizyczna i intelektualna,

  • kontakt z nieuprzejmymi klientami,

  • praca w ciągłym stresie, spowodowana sumą zachowań klientów, wymagań przełożonych, pośpiechem, presją, nieprzewidzianymi sytuacjami i wiele innych,

  • narażenie na wypadek – możliwość urazów wskutek pośliźnięcia na mokrych posadzkach, skaleczeń i oparzeń (możliwość poparzenia przez gorące części wyposażenia, gorącą wodę lub parę wodną),

  • kontakt ze środkami chemicznymi, w tym z alergenami,

  • przyjmowanie nietypowych i wymagających pozycji ciała w trakcie pracy (np. praca na kolanach w czasie czyszczenia podłóg),

  • praca w niekorzystnych warunkach klimatycznych (wysoka wilgotność w pomieszczeniach zmywalni naczyń, wysoka temperatura w pomieszczeniach produkcyjnych, niska temperatura w pomieszczeniach magazynowych, zdarza się praca w pomieszczeniach bez dostępu światła dziennego),

  • praca głównie w pozycji stojącej.

W grze znajdują się stwierdzenia dotyczące pracy w zawodzie pracownik pomocniczy gastronomii. Do wyboru są dwie odpowiedzi: prawda lub fałsz. Zaznacz właściwą odpowiedź.

RGtPn0rOvizfv2
Ćwiczenie 1
Jadłodalnia
Źródło: [zdjęcie] Annie Spratt, Jadłodalnia, dostępny w internecie: www.unsplash.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
R1KhU10F8Uc6g1
Ćwiczenie 2
Dania i przyprawy
Źródło: [zdjęcie] PublicDomainPictures, Dania i przyprawy, dostępny w internecie: www.pixabay.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
R1eY0oEH8iLsE
Ćwiczenie 3
Szykowanie dań do wydania
Źródło: [zdjęcie] Rene Asmussen, Szykowanie dań do wydania, dostępny w internecie: www.pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
R1FFaS2aNhdjv2
Ćwiczenie 4
Restauracyjna kuchnia
Źródło: [zdjęcie] StockSnap, Restauracyjna kuchnia, dostępny w internecie: www.pixabay.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
R18n5FlyuEYmw2
Ćwiczenie 5
Sprzątanie w lokalu gastronomicznym
Źródło: [zdjęcie] Steve Long, Sprzątanie w lokalu gastronomicznym, dostępny w internecie: www.unsplash.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
R1GqriLfCJTNQ2
Ćwiczenie 6
Dekorowanie ciasta
Źródło: [zdjęcie] GroMar Sp. z o.o., Dekorowanie ciasta, licencja: CC BY-SA 3.0.