Perspektywy zatrudnienia
Aktualne zapotrzebowanie na pracowników w zawodzie pracownik pomocniczy gastronomii można sprawdzić w przygotowywanej corocznie prognozie zapotrzebowania na pracowników w zawodach szkolnictwa branżowego na krajowym i wojewódzkim rynku pracy.
Pracownik pomocniczy gastronomii może podejmować pracę w różnorodnych miejscach, takich jak:
bary szybkiej obsługi,
punkty małej gastronomii,
zakłady żywieniowe typu zamkniętego, takie jak: szpitale, szkoły, przedszkola, internaty, stołówki, sanatoria, domy opieki społecznej itp.,
restauracje i kawiarnie hotelowe,
przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych,
małe firmy cateringowe organizujące imprezy okolicznościowe, typu chrzciny, wesela, komunie, imieniny, itp.
Ponadto może:
Doskonalić umiejętności:
uczestnicząc w branżowych szkoleniach, konferencjach, jak również warsztatach tematycznych dotyczących branży gastronomicznej.
Awansować:
na stanowisko młodszego kucharza.
Kształcić się:
w zawodzie kucharza.
Rozszerzać:
kompetencje zawodowe poprzez kształcenie/szkolenie w zawodach pokrewnych.
Informacje o corocznej prognozie zapotrzebowania na pracowników w zawodzie pracownik pomocniczy gastronomii na krajowym i wojewódzkim rynku pracy można znaleźć na stronie internetowej MEN.
Informacje o corocznej prognozie zapotrzebowania na pracowników w zawodzie pracownik pomocniczy gastronomii na krajowym i wojewódzkim rynku pracy można znaleźć na stronie internetowej MEN. Link do strony.