Podstawowym obowiązkiem pracownika jest przestrzeganie przepisów i zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, w szczególności stosowanie środków ochrony zbiorowej, a także używanie przydzielonych środków ochrony indywidualnej oraz odzieży i obuwia roboczego. Ich zapewnienie należy do podstawowych obowiązków pracodawcy. Pracodawca ma też obowiązek organizować pracę w sposób zapewniający bezpieczne i higieniczne warunki pracy.

Środki ochrony zbiorowej przeznaczone są do jednoczesnej ochrony grupy ludzi, w tym pojedynczych osób, przed niebezpiecznymi i szkodliwymi czynnikami występującymi pojedynczo lub łącznie w środowisku pracy. Są to rozwiązania techniczne stosowane w pomieszczeniach pracy, przy maszynach i innych urządzeniach.

Środki ochrony indywidualnej to wszelkie środki noszone lub trzymane przez pracownika w celu jego ochrony przed jednym lub większą liczbą zagrożeń związanych z występowaniem niebezpiecznych lub szkodliwych czynników w środowisku pracy, w tym również wszelkie akcesoria i dodatki przeznaczone do tego celu.

Na stanowisku cukiernika stosuje się także środki ochrony osobistej, np.

  • odzież robocza (bluza, białe spodnie lub biała zapaska oraz nakrycie głowy – biała czapka lub furażerka),

  • białe profilaktyczne obuwie.

RGELHrDVXLSlj
Ilustracja interaktywna przedstawia środki ochrony stosowane na stanowisku cukiernika. Plansza ilustracji interaktywnej składa się z dwóch zdjęć znajdujących się obok siebie. Na zdjęciu po lewej stronie przedstawiony jest cukiernik podczas pracy, ma on na sobie białą czapkę z czerwoną obwódką, ubrany jest w białą bluzę oraz czerwony fartuch. Jest to uśmiechnięty mężczyzna w średnim wieku z brodą. Na rękach ma on białe rękawiczki ochronne. Obok niego w pudełkach znajdują się czerwone oraz niebieskie długie cukierki. Na zdjęciu po prawej stronie znajduje się biały profilowany but ochronny. Na planszy znajdują się punkty, po których kliknięciu pojawia się ramka z tekstem. Każdy z elementów ilustruje fotografia. 1. Czapka lub furażerka. Nakrycie głowy pozwalające zachować higienę podczas pracy, zabezpieczające przed przedostaniem się włosów do przygotowywanych wyrobów cukierniczych. 2. Obuwie ochronne. Białe profilaktyczne obuwie z antypoślizgową i olejoodporną podeszwą zapewniającą stabilne poruszanie się. 3. Bluza ochronna. Strój ochronny cukiernika powinien składać się z bluzy ochronnej uszytej zgodnie z wytycznymi H A C C P. Najlepszym rozwiązaniem będą takie modele, które nadają się do prania przemysłowego oraz są łatwe w prasowaniu. 4. Fartuch kuchenny. Fartuch jest dostosowany do rodzaju wykonywanej pracy, powinien być uszyty z materiału odpornego na działanie wysokiej temperatury i gorącego tłuszczu.
Środki ochrony indywidualnej cukiernika
Źródło: GroMar Sp. z o. o., Środki ochrony indywidualnej, licencja: CC BY-SA 3.0. Obrazy: pixabay.com, pexels.com, unsplash.com.

Ilustracja interaktywna przedstawia środki ochrony stosowane na stanowisku cukiernika. Plansza ilustracji interaktywnej składa się z dwóch zdjęć znajdujących się obok siebie. Na zdjęciu po lewej stronie przedstawiony jest cukiernik podczas pracy, ma on na sobie białą czapkę z czerwoną obwódką, ubrany jest w białą bluzę oraz czerwony fartuch. Jest to uśmiechnięty mężczyzna w średnim wieku z brodą. Na rękach ma on białe rękawiczki ochronne. Obok niego w pudełkach znajdują się czerwone oraz niebieskie długie cukierki. Na zdjęciu po prawej stronie znajduje się biały profilowany but ochronny. Na planszy znajdują się punkty, po których kliknięciu pojawia się ramka z tekstem. Każdy z elementów ilustruje fotografia.

  1. Czapka lub furażerka. Nakrycie głowy pozwalające zachować higienę podczas pracy, zabezpieczające przed przedostaniem się włosów do przygotowywanych wyrobów cukierniczych.

  2. Obuwie ochronne. Białe profilaktyczne obuwie z antypoślizgową i olejoodporną podeszwą zapewniającą stabilne poruszanie się.

  3. Bluza ochronna. Strój ochronny cukiernika powinien składać się z bluzy ochronnej uszytej zgodnie z wytycznymi H A C C P. Najlepszym rozwiązaniem będą takie modele, które nadają się do prania przemysłowego oraz są łatwe w prasowaniu.

  4. Fartuch kuchenny. Fartuch jest dostosowany do rodzaju wykonywanej pracy, powinien być uszyty z materiału odpornego na działanie wysokiej temperatury i gorącego tłuszczu.