Predyspozycje i przeciwskazania
Zawód cukiernik wymaga określonych predyspozycji fizycznych oraz zdolności i umiejętności. Ważne są także cechy osobowości. Przed wyborem tego kierunku kształcenia należy wykluczyć ewentualne przeciwwskazania zdrowotne.
W zawodzie cukiernik preferowane są następujące predyspozycje:
Wymagania fizyczne
dobra ogólna sprawność fizyczna,
sprawność narządu wzroku,
sprawność zmysłu dotyku,
sprawność ruchowa kończyn,
zręczność palców.
Sprawność sensomotoryczna
rozróżnianie barw,
dobra koordynacja wzrokowo‑ruchowa,
wrażliwość smakowa,
wrażliwość węchowa,
czucie dotykowe.
Zdolności i umiejętności
wrażliwość na kształty i kolory,
zmysł artystyczny,
dobra pamięć,
zdolność koncentracji uwagi,
wyobraźnia estetyczna,
twórcze myślenie.
Cechy osobowości
dbałość o higienę osobistą,
dokładność,
cierpliwość,
sumienność,
podzielność uwagi,
odporność na stres.
Przeciwwskazaniem do pracy w zawodzie cukiernik mogą być:
nosicielstwo chorób zakaźnych,
choroby skóry,
alergia na surowce występujące w środowisku pracy, np. mąkę,
zaburzenia węchu, smaku, daltonizm,
wysoka krótkowzroczność,
skrzywienie kręgosłupa,
lęk wysokości.