– Budowa węglowodanów
Budowa węglowodanów
Wszystkie organizmy składają się z atomów.
Atom to najmniejsza cząstka w przyrodzie.
Na przykład woda składa się
z atomów wodoru i tlenu..
![Trzy kółka symbolizują budowę cząsteczki wody. Są narysowane w wodzie. Największy z napisem tlen, połączony z dwoma mniejszymi kółkami. Na mniejszych kółkach napis wodór.](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/R1PXAaOth42Ew/1645773630/tbUiW6QQkMTvKfcl0Ve9rzLXPYB5igIF.jpg)
Cukry składają się z atomów węgla, wodoru i tlenu.
Są 2 rodzaje cukrów:
– cukry proste
– cukry złożone.
![Podział produktów na 2 grupy. Cukry proste i złożone. Pod napisem proste są owoce (jabłko, banany, plaster cytryny) i miód. Pod napisem złożone są makarony i pieczywo.](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/RBx6Lt4D5zhrl/1645773631/GMiGsoLeam71i51VHWNTkttVhXgoMnH3.jpg)
Cukry proste mają 1 cząsteczkę.
To niedobre cukry dla organizmu.
Cukry złożone mają 2 i więcej cząsteczek.
To dobre cukry dla organizmu.
![Ilustracja podzielona na dwie części. Od lewej dobre cukry, obok złe cukry. W ramce z dobrymi cukrami są: banany, cytryna, marchew, ciemne pieczywo. Nad tą częścią ramki aniołek. W ramce złe cukry jest pizza, frytki, ciastka, cukierki. Nad tą ramką jest diabełek.](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/R118Mfld6Ne8S/1645773631/GbZEl5hyRalzY7bIImYMq9sAxwe98Plz.jpg)
Organizm szybko rozkłada cukry proste.
Czyli szybko je trawi.
Cukry proste znajdziesz w słodyczach
i słodkich napojach.
Po ich zjedzeniu szybko znowu czujesz głód.
Unikaj tych produktów.
![Przekreślone cukierki, kawałek tortu, słodki napój, czekolada.](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/RFKIO8plBK52s/1645773631/1pfPANi4gffhco8eh6YjJm5zAUJDJNO1.jpg)
Organizm wolno rozkłada cukry złożone.
Czyli wolno je trawi.
Cukry złożone znajdziesz w kaszach
i ciemnym pieczywie.
Po ich zjedzeniu dłużej nie czujesz głodu.
Jedz te produkty częściej
![Od lewej: chleb pełnoziarnisty, kasza, ryż.](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/RNeywq52Oso5p/1645773632/w8bDc5rPjl2nWvPZtByAIXxkNvMtBBxd.jpg)
Cukry są głównym składnikiem jedzenia ludzi i zwierząt. Dostarczają ci energii.
Najważniejsze cukry to:
– glukoza
– sacharoza
– skrobia
– celuloza.
![Schemat podziału cukrów na cukry proste, w tym glukoza. I cukry złożone podzielone na dwucukry, w tym sacharoza i wielocukry, w tym skrobia i celuloza.](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/RMikvEK0f9Zep/1645773632/26OuzVTSAHhHIreeqeECIrnwBXkILWeR.jpg)