Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
1

Najważniejsze cukry

Glukoza jest we wszystkich częściach roślin.
W owocach, kwiatach, liściach i korzeniach.
Glukoza jest słodka.
Dużo glukozy mają dojrzałe owoce i miód.
Każdy człowiek ma w swojej krwi
trochę glukozy.
Glukozę podaje się osobom chorym i osłabionym.

1
RAQg6opNUe70T
1

Sacharozę robi się z buraków cukrowych. Jest słodsza od glukozy.
Sacharoza to popularny w kuchni cukier.
Używasz jej do słodzenia napojów,
pieczenia ciast, robienia dżemów.
Jedzenie dużej ilości cukru powoduje
cukrzycę i psucie zębów.

1
R1LfJvSZrt40A
1

Skrobia jest głównie w ziarnach zbóż,
ziemniakach i roślinach strączkowych.
Rośliny strączkowe to na przykład groszek i fasola.

1
R1F6wlR2RYjz0
1

Skrobia jest cukrem złożonym.
Skrobia z ziemniaków to mąka
ziemniaczana.
Kisiel i budyń zawierają mąkę
ziemniaczaną.

1
Rf2jFhdCcBhX5
1

Celuloza jest w roślinach. Składa się z włókien.
Włókna to długie, elastyczne nitki.
Dużo celulozy jest w roślinach takich jak:
– bawełna
– len
– konopie.
Celuloza jest też w drewnie wielu drzew.
Zwierzęta roślinożerne jedzą pokarm z celulozą.
Z celulozy robi się papier i materiały
na ubrania.

1
RlSMMahVARcIC
1

Pamiętaj!
Glukoza i sacharoza to cukry słodkie.
Skrobia i celuloza to cukry niesłodkie.

1
RABOznQukOMa9