– Najważniejsze węglowodany
Najważniejsze cukry
Glukoza jest we wszystkich częściach roślin.
W owocach, kwiatach, liściach i korzeniach.
Glukoza jest słodka.
Dużo glukozy mają dojrzałe owoce i miód.
Każdy człowiek ma w swojej krwi
trochę glukozy.
Glukozę podaje się osobom chorym i osłabionym.
![Od lewej: winogrona, śliwki, miód w słoiku.](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/RAQg6opNUe70T/1645773632/29LEL1mdfiZc8SMyKFGm6zBOA7XiE2IW.jpg)
Sacharozę robi się z buraków cukrowych. Jest słodsza od glukozy.
Sacharoza to popularny w kuchni cukier.
Używasz jej do słodzenia napojów,
pieczenia ciast, robienia dżemów.
Jedzenie dużej ilości cukru powoduje
cukrzycę i psucie zębów.
![Ręka wsypuje cukier na łyżeczce do filiżanki z herbatą. Na filiżance namalowane są serca.](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/R1LfJvSZrt40A/1645773632/1QJ1kAFUQqAbK4nEzpAyuXqe5hn9uQEj.jpg)
Skrobia jest głównie w ziarnach zbóż,
ziemniakach i roślinach strączkowych.
Rośliny strączkowe to na przykład groszek i fasola.
![Od lewej: otwarty strąk zielonego groszku, ziarna czerwonej fasoli, ziemniaki, kłosy z ziarnami zboża.](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/R1F6wlR2RYjz0/1645773633/2GNdQNesGodOtaWHihYm6RjWc2n08wK1.jpg)
Skrobia jest cukrem złożonym.
Skrobia z ziemniaków to mąka
ziemniaczana.
Kisiel i budyń zawierają mąkę
ziemniaczaną.
![Od lewej torebka z napisem budyń i torebka z napisem kisiel.](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/Rf2jFhdCcBhX5/1645773633/6nLFxM1NzHBV1BuvVjKJdj6bHQulIeuf.jpg)
Celuloza jest w roślinach. Składa się z włókien.
Włókna to długie, elastyczne nitki.
Dużo celulozy jest w roślinach takich jak:
– bawełna
– len
– konopie.
Celuloza jest też w drewnie wielu drzew.
Zwierzęta roślinożerne jedzą pokarm z celulozą.
Z celulozy robi się papier i materiały
na ubrania.
![Od lewej: rolka papieru toaletowego, kartka papieru, deska.](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/RlSMMahVARcIC/1645773633/1OSOyFkGbocPPFcGgr9uV0d8fezobzFw.jpg)
Pamiętaj!
Glukoza i sacharoza to cukry słodkie.
Skrobia i celuloza to cukry niesłodkie.
![Czerwony wykrzyknik.](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/RABOznQukOMa9/1645773634/1ixIM1nmu9K71mIKUMYsPKpLQrxaTTUL.jpg)