Dla nauczyciela
Imię i nazwisko autora: | Krystyna Wosińska |
Przedmiot: | Fizyka |
Temat zajęć: | Co nazywamy wartością energetyczną żywności? |
Grupa docelowa: | III etap edukacyjny, liceum, technikum, zakres podstawowy i rozszerzony |
Podstawa programowa | Cele kształcenia – wymagania ogólne Zakres podstawowy Zakres rozszerzony |
Kształtowane kompetencje kluczowe: | Zalecenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE z 2018 r.
|
Cele operacyjne: | Uczeń:
|
Strategie nauczania | strategia eksperymentalno‑obserwacyjna (dostrzeganie i definiowanie problemów) |
Metody nauczania | wykład informacyjny, pokaz multimedialny, analiza pomysłów |
Formy zajęć: | praca w parach, praca indywidualna |
Środki dydaktyczne: | komputer z rzutnikiem lub tablety do dyspozycji każdego ucznia |
Materiały pomocnicze: | e‑materiały: „Co nazywamy wartością energetyczną paliw?”, „W jaki sposób analizować etykiety produktów spożywczych, aby właściwie zaplanować posiłek pod kątem energetycznym” |
PRZEBIEG LEKCJI | |
Faza wprowadzająca: | |
Wprowadzenie zgodnie z treścią w części „Czy to nie ciekawe?”. | |
Faza realizacyjna: | |
Nauczyciel wprowadza pojęcie wartości energetycznej żywności, omawiając dokładnie jednostki w jakich się ją wyraża. Omawia sposób doświadczalnego wyznaczenia wartości energetycznej produktów i podaje, jaką energię organizm człowieka pozyskuje z 1 grama białka, tłuszczu i węglowodanów. | |
Faza podsumowująca: | |
W celu sprawdzenia przyswojonych wiadomości uczniowie rozwiązują zadanie 7 z zestawu ćwiczeń. | |
Praca domowa: | |
W celu utrwalenia zdobytych na lekcji wiadomości, zadania z zestawu ćwiczeń: 1 – 3 obowiązkowo, jedno z zadań 4 – 6 do wyboru. | |
Wskazówki metodyczne opisujące różne zastosowania danego multimedium | Film samouczek może być wykorzystany przez uczniów po lekcji do powtórzenia i utrwalenia materiału. |