Sprawdź się
Uzupełnij zdanie:
Wartość energetyczna żywności to ilość (białka / tłuszczu / węglowodanów / energii) w danym produkcie, którą organizm może przyswoić przez trawienie.
Uzupełnij zdanie:
Największą wartość energetyczną ma ({białko} / {#tłuszcz} / {węglowodany}).
Uzupełnij zdanie:
Wartość energetyczną oraz zawartość białka, tłuszczu i węglowodanów podaje się zwykle dla ({1 kg} / {1 g} / {#100 g}) produktu.
- Śniadanie – 20%
- Drugie śniadanie – 15%
- Obiad – 30%
- Podwieczorek – 15%
- Kolacja – 20% Odpowiedź: Wartość energetyczna śniadania powinna wynosić Tu uzupełnij kcal, drugiego śniadania Tu uzupełnij kcal, obiadu Tu uzupełnij kcal, podwieczorku Tu uzupełnij kcal i kolacji Tu uzupełnij kcal.
Dzienne zapotrzebowanie na energię dla chłopca w wieku licealnym wynosi przeciętnie 2700 kcal. Jaka powinna być wartość energetyczna każdego z pięciu posiłków, jeśli podział wartości energetycznej na posiłki powinien być następujący:
- Śniadanie – 20%
- Drugie śniadanie – 15%
- Obiad – 30%
- Podwieczorek – 15%
- Kolacja – 20%
Odpowiedź: Wartość energetyczna śniadania powinna wynosić ............ kcal, drugiego śniadania ............ kcal, obiadu ............ kcal, podwieczorku ............ kcal i kolacji ............ kcal.
Wartość energetyczna jogurtu wynosi 100 kcal. Oblicz, ile energii (w dżulach) dostarczy 150 g jogurtu, czyli zawartość jednego opakowania.
Odpowiedź: 150 g jogurtu dostarczy ............ kJ
100 g mleka zawiera 3,3 g białka, 3,5 g tłuszczu i 4,8 g węglowodanów. Oblicz wartość energetyczną szklanki mleka.
Odpowiedź: Wartość energetyczna szklanki mleka wynosi ............ kcal.
Porównaj wartość energetyczną jogurtu naturalnego i owocowego. Który składnik decyduje o różnicy? Zawartość składników:
Zawartość w 100 g | Tłuszcz | Węglowodany | Białka |
Jogurt naturalny | 2,8 g | 4,9 g | 3,3 g |
Jogurt owocowy | 2,6 g | 14,8 g | 3,5 g |
Rozwiąż krzyżówkę, aby dowiedzieć się jaka jednostka energii jest najszerzej znana, choć dawno wyszła z użycia w świecie nauki.
- Tylko tłuszcz ma większą od niego wartość energetyczną.
- Cenny składnik żywności, potrzebny zwłaszcza dla dzieci i młodzieży.
- Inaczej cukry.
- W produktach pełnoziarnistych jest go najwięcej.
- Wielkość fizyczna wyrażana w dżulach.
- … odchudzająca zawiera produkty o niskiej wartości energetycznej.
- … kalorymetryczna służy do wyznaczania wartości energetycznej żywności.
1 | ||||||||||||
2 | ||||||||||||
3 | ||||||||||||
4 | ||||||||||||
5 | ||||||||||||
6 | ||||||||||||
7 |