Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Co nazywamy wartością energetyczną żywności?

Obejrzyj film samouczek, w którym obliczymy wartość energetyczną posiłku złożonego z podwójnego hamburgera, frytek i coli. Wykonaj samodzielnie zadane w nim obliczenia.

Zapoznaj się z filmem samouczkiem, w którym obliczymy wartość energetyczną posiłku złożonego z podwójnego hamburgera, frytek i coli. Wykonaj samodzielnie zadane w nim obliczenia.

R1Zc4jWKoR5bM
Polecenie 1

Oblicz wartość energetyczną posiłku złożonego z grillowanego filetu z kurczaka (200 g), gotowanych ziemniaków (180 g) i fasolki szparagowej (100 g). Zawartość składników:

Zawartość w 100 g

Tłuszcz

Węglowodany

Białka

Filet z kurczaka

1,3 g

0

21,5 g

Ziemniaki

0,1 g

18,3 g

1,9 g

Fasolka

0,2 g

7,6 g

2,4 g

Polecenie 2

Dzienne zapotrzebowanie energetyczne dziewcząt w wieku 16‑18 lat wynosi 2000 – 2600 kcal, a chłopców 2300 – 3200 kcal i zależy od aktywności fizycznej. Oblicz, jaki procent twojego dziennego zapotrzebowania stanowi śniadanie złożone z musli (40 g) i jogurtu naturalnego (150 g)? Wartość energetyczna 100 g musli to 1520 kcal, a 100 g jogurtu naturalnego – 58 kcal.