Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Autor: Anna Juwan

Przedmiot: biologia

Temat: Właściwości fizykochemiczne cukrów prostych i ich znaczenie biologiczne

Grupa docelowa: uczniowie III etapu edukacyjnego – kształcenie w zakresie podstawowym i rozszerzonym

Podstawa programowa:

Zakres podstawowy
Treści nauczania – wymagania szczegółowe
I. Chemizm życia.
2. Składniki organiczne. Uczeń:
1) przedstawia budowę węglowodanów (uwzględniając wiązania glikozydowe); rozróżnia monosacharydy (glukoza, fruktoza, galaktoza, ryboza, deoksyryboza), disacharydy (sacharoza, laktoza, maltoza), polisacharydy (skrobia, glikogen, celuloza, chityna); określa znaczenie biologiczne węglowodanów, uwzględniając ich właściwości fizyczne i chemiczne; planuje oraz przeprowadza doświadczenie wykazujące obecność monosacharydów i polisacharydów w materiale biologicznym;
Zakres rozszerzony
Treści nauczania – wymagania szczegółowe
I. Chemizm życia.
2. Składniki organiczne. Uczeń:
1) przedstawia budowę węglowodanów (uwzględniając wiązania glikozydowe α, β); rozróżnia monosacharydy (glukoza, fruktoza, galaktoza, ryboza, deoksyryboza), disacharydy (sacharoza, laktoza, maltoza), polisacharydy (skrobia, glikogen, celuloza, chityna) i określa znaczenie biologiczne węglowodanów, uwzględniając ich właściwości fizyczne i chemiczne; planuje oraz przeprowadza doświadczenie wykazujące obecność monosacharydów i polisacharydów w materiale biologicznym;

Kształtowane kompetencje kluczowe:

  • kompetencje cyfrowe;

  • kompetencje osobiste, społeczne i w zakresie umiejętności uczenia się;

  • kompetencje matematyczne oraz kompetencje w zakresie nauk przyrodniczych, technologii i inżynierii.

Cele operacyjne (językiem ucznia):

  • Scharakteryzujesz budowę i właściwości cukrów prostych.

  • Podzielisz cukry według różnych kryteriów.

  • Przedstawisz związek między budową monosacharydów a ich funkcją.

Strategie nauczania:

  • konstruktywizm;

  • konektywizm.

Metody i techniki nauczania:

  • odwrócona klasa;

  • z użyciem komputera;

  • rozmowa kierowana;

  • ćwiczenia interaktywne;

  • praca z filmem samouczkiem;

  • mapa myśli;

  • gra dydaktyczna.

Formy pracy:

  • praca indywidualna;

  • praca w parach;

  • praca w grupach;

  • praca całego zespołu klasowego.

Środki dydaktyczne:

  • komputery z głośnikami, słuchawkami i dostępem do internetu;

  • zasoby multimedialne zawarte w e‑materiale;

  • tablica interaktywna/tablica, pisak/kreda.

Przed lekcją:

  1. Uczniowie zapoznają się z treścią w sekcji „Przeczytaj”.

Przebieg lekcji

Faza wstępna:

  1. Nauczyciel wyświetla i odczytuje temat lekcji oraz zawarte w sekcji „Wprowadzenie” cele zajęć. Prosi uczniów lub wybraną osobę o sformułowanie kryteriów sukcesu.

  2. Nauczyciel zwraca uwagę, że do tej pory uczniowie poznawali materię nieorganiczną, a teraz będzie mowa o materii organicznej. Zadaje pytania: „Skąd się biorą związki organiczne?”, „Czy cukry proste są potrzebne organizmom? Do czego?”, „Gdzie występują cukry?”, „Jak są zbudowane?”. Uczniowie odpowiadają na podstawie przeczytanego przed lekcją tekstu.

Faza realizacyjna:

  1. Praca z filmem samouczkiem pt. „Właściwości fizykochemiczne cukrów prostych i ich znaczenie biologiczne”. Nauczyciel przedstawia uczniom zadanie maturalne omówione w filmie samouczku. Uczniowie samodzielnie je rozwiązują. Następnie nauczyciel wyświetla film samouczek i uczniowie weryfikują swoją odpowiedź. Prowadzący zajęcia wyjaśnia ewentualne wątpliwości.

  2. Uczniowie wykonują w parach polecenie nr 1 („Wykaż, że między cukrami zaliczanymi do aldoz i ketoz istnieją różnice”) oraz polecenie nr 2 („Na podstawie informacji zawartych w filmie samouczku scharakteryzuj utlenianie cukrów prostych”) do filmu samouczka. Następnie porównują rozwiązania z inną parą. Wybrane zespoły przedstawiają odpowiedzi na forum klasy.

  3. Mapa myśli. Uczniowie dzielą się na 4‑osobowe grupy i wykorzystując generator w poleceniu nr 3 do filmu samouczka, tworzą mapę myśli porządkującą wiedzę na temat cukrów prostych. Uwzględniają podział cukrów prostych według różnych kryteriów oraz ich budowę i właściwości.

Faza podsumowująca:

  1. Nauczyciel zadanie pytanie:
    – Jaki jest związek między budową a funkcją monosacharydów?
    Wypowiadają się chętni uczniowie.

  2. Nauczyciel zadanie pytanie:
    – Jaki jest związek między budową a funkcją monosacharydów?
    Wypowiadają się chętni uczniowie.

Praca domowa:

  1. Wykonaj ćwiczenia 1 i 2 oraz od 6 do 8 z sekcji „Sprawdź się”.

  2. Sprawdź na etykietach produktów spożywczych, czy w ich składzie znajdują się cukry proste. Zbierz informacje z różnych źródeł i napisz krótką wypowiedź na temat: „Syrop glukozowo‑fruktozowy: naturalny, ale czy zdrowy?”.

Materiały pomocnicze:

  • Jane B. Reece i in., „Biologia Campbella”, tłum. K. Stobrawa i in., Dom Wydawniczy REBIS, Poznań 2021.

Wskazówki metodyczne opisujące różne zastosowania filmu samouczka:

  • Uczniowie mogą przed lekcją zapoznać się z filmem samouczkiem, aby przygotować się do późniejszej pracy na zajęciach.