Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Autor: Jolanta Loritz‑Dobrowolska

Przedmiot: biologia

Temat: Różnorodność i skład soku komórkowego

Grupa docelowa: uczniowie III etapu edukacyjnego – kształcenie w zakresie rozszerzonym

Podstawa programowa:

Zakres rozszerzony
Treści nauczania – wymagania szczegółowe
II. Komórka. Uczeń:
11) przedstawia znaczenie wakuoli w funkcjonowaniu komórki roślinnej;

Kształtowane kompetencje kluczowe:

  • kompetencje w zakresie rozumienia i tworzenia informacji;

  • kompetencje matematyczne oraz kompetencje w zakresie nauk przyrodniczych, technologii i inżynierii;

  • kompetencje cyfrowe;

  • kompetencje osobiste, społeczne i w zakresie umiejętności uczenia się.

Cele operacyjne:

Uczeń:

  • identyfikuje składniki soku komórkowego;

  • charakteryzuje funkcje i znaczenie poszczególnych składników soku komórkowego;

  • podaje przykłady zastosowania składników soku komórkowego w życiu codziennym.

Strategie nauczania:

  • konstruktywizm;

  • IBSE (nauczanie przez dociekanie naukowe);

  • strategia eksperymentalno‑obserwacyjna;

  • pokaz;

  • nauczanie wyprzedzające.

Metody i techniki nauczania:

  • odwrócona lekcja;

  • burza mózgów;

  • ćwiczenia laboratoryjne;

  • praca z mapą myśli;

  • ćwiczenia przedmiotowe.

Formy pracy:

  • praca indywidualna;

  • praca w parach;

  • praca w grupach;

  • praca całego zespołu klasowego.

Środki dydaktyczne:

  • komputery z głośnikami i dostępem do internetu, słuchawki;

  • zasoby multimedialne zawarte w e‑materiale;

  • tablica interaktywna/tablica, pisak/kreda;

  • dwie łyżki kłącza z korzeniami mydlnicy lekarskiej (Saponaria officinalis) oraz szklanka wrzątku do zrobienia naparu;

  • ziemniak surowy i ugotowany;

  • zabrudzona (np. ziemią) ściereczka;

  • fakultatywnie: świeży korzeń i pęd mniszka (Taraxacum officinale), pęd glistnika jaskółczego ziela (Chelidonium majus) do obserwacji soku mlecznego.

Przed lekcją:

Uczniowie zapoznają się z treścią e‑materiału.

Przebieg lekcji

Faza wstępna:

  1. Nauczyciel zadaje pytanie: „Czy ludzie korzystają z soku komórkowego roślin?”. Uczniowie udzielają swobodnych wypowiedzi.

Faza realizacyjna:

  1. Nauczyciel, odnosząc się do e‑materiału, pyta uczniów, co można wykazać za pomocą przyniesionych przez nich ziemniaków i naparu z korzenia mydlnicy.

  2. Nauczyciel przeprowadza badanie właściwości zmydlających mydnicy. Uczniowie zapisują obserwacje, po czym wybrane osoby prezentują swoje wnioski.

  3. Uczniowie dzielą się na 4‑osobowe grupy i przeprowadzają badanie właściwości oksydazy polifenolowej (załącznik nr 2).

Faza podsumowująca:

  1. Nauczyciel wraca do pytania z początku lekcji: „Czy ludzie korzystają z soku komórkowego roślin?”. Wskazane osoby udzielają odpowiedzi, a swoje uzasadnienia opierają na konkretnych przykładach.

  2. Uczniowie analizują mapę myśli przedstawiającą składniki soku komórkowego wykorzystywane przez człowieka i wykonują polecenie nr 2.

Praca domowa:

Wykonaj ćwiczenie interaktywne nr 8.

Wykonaj w domu badanie właściwości zmydlających mydlnicy według instrukcji zawartek w załączniku 1.

Materiały pomocnicze:

Instrukcje do badań i obserwacji:

RaTvDZtkBmgiR

Pobierz załącznik

Załącznik 1. Instrukcja badania właściwości zmydlających kłącza mydlnicy.
Plik PDF o rozmiarze 91.38 KB w języku polskim
RniWeDEasbXEJ

Pobierz załącznik

Załącznik nr 2. Instrukcja badania właściwości oksydazy polifenolowej.
Plik PDF o rozmiarze 105.88 KB w języku polskim

Wskazówki metodyczne opisujące różne zastosowania mapy myśli:

Nauczyciel może wykorzystać mapę myśli w fazie wstępnej lekcji, aby wprowadzić uczniów w temat zajęć. Mapa myśli będzie przydatnym narzędziem na lekcji o budowie komórki roślinnej.