Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
1
Pokaż ćwiczenia:
RrE03bJbNdPGb1
Ćwiczenie 1
Przyporządkuj przykłady składników soku komórkowego do odpowiednich grup. guma arabska Możliwe odpowiedzi: 1. śluzy, 2. glikozydy, 3. wielocukry, 4. terpeny digitalina Możliwe odpowiedzi: 1. śluzy, 2. glikozydy, 3. wielocukry, 4. terpeny inulina Możliwe odpowiedzi: 1. śluzy, 2. glikozydy, 3. wielocukry, 4. terpeny mirra Możliwe odpowiedzi: 1. śluzy, 2. glikozydy, 3. wielocukry, 4. terpeny
11
Ćwiczenie 2

Komórki mleczne (zawierające wakuole z sokiem mlecznym) występują głównie w korze pierwotnej, łyku i promieniach drzewnych. U kauczukowca brazylijskiego są obecne głównie w łyku.

Rsc80eAPTkE3q
Wyjaśnij, dlaczego należy płytko nacinać korę kauczukowca brazylijskiego, aby pozyskać z niego sok mleczny. (Uzupełnij).
RrVBOD84nWUbq2
Ćwiczenie 3
Łączenie par. Oceń prawdziwość poniższych zdań.. Aminokwasy mogą być przechowywane w wakuoli.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Dzięki temu, że taniny łączą się z polisacharydami, koagulując je, zostaje utworzona warstwa ochronna chroniąca rośliny przed bakteriami, pasożytami, owadami i grzybami.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Rośliny wytwarzają terpeny, aby przywabić zapylaczy lub odstraszyć roślinożerców.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
R9OPkEkacvuWM2
Ćwiczenie 4
Odpowiedz na pytania lub uzupełnij tekst. 1. Igiełkowate kryształy szczawianu wapnia, tworzące pęczki., 2. Zawierają je np. kawa, herbata, kakao., 3. Roślina zawierająca mleczny sok, zbierany do produkcji kauczuku., 4. Związki nadające barwę płatkom kwiatów i owocom., 5. Jeden z pierwiastków znajdujących się w soku komórkowym, odgrywa ważną rolę w otwieraniu i zamykaniu aparatów szparkowych., 6. Czerwone barwniki zawarte w wakuoli., 7. Roślina bogata w glikozydy nasercowe., 8. Narośle na liściach. Zawierają kwas garbnikowy i kwas galusowy., 9. Monomery białka., 10. Zespoły drobnych kryształów szczawianu wapnia.
2
Ćwiczenie 4
R1Gig4nz36w5c
Uzupełnij luki w tekście. Igiełkowate kryształy szczawianu wapnia, tworzące pęczki, to 1. POTAS, 2. FIGOWIEC, 3. DRUZY, 4. RAFIDY, 5. AMINOKWASY, 6. GALASY, 7. ANTOCYJANY, 8. ALKALOIDY, 9. NAPARSTNICA, 10. FLAWONOIDY
Zawierają je np. kawa, herbata, kakao, to 1. POTAS, 2. FIGOWIEC, 3. DRUZY, 4. RAFIDY, 5. AMINOKWASY, 6. GALASY, 7. ANTOCYJANY, 8. ALKALOIDY, 9. NAPARSTNICA, 10. FLAWONOIDY
Roślina zawierająca mleczny sok, zbierany do produkcji kauczuku, to 1. POTAS, 2. FIGOWIEC, 3. DRUZY, 4. RAFIDY, 5. AMINOKWASY, 6. GALASY, 7. ANTOCYJANY, 8. ALKALOIDY, 9. NAPARSTNICA, 10. FLAWONOIDY
Związki nadające barwę płatkom kwiatów i owocom, to 1. POTAS, 2. FIGOWIEC, 3. DRUZY, 4. RAFIDY, 5. AMINOKWASY, 6. GALASY, 7. ANTOCYJANY, 8. ALKALOIDY, 9. NAPARSTNICA, 10. FLAWONOIDY
Jeden z pierwiastków znajdujących się w soku komórkowym, odgrywa ważną rolę w otwieraniu i zamykaniu aparatów szparkowych, to 1. POTAS, 2. FIGOWIEC, 3. DRUZY, 4. RAFIDY, 5. AMINOKWASY, 6. GALASY, 7. ANTOCYJANY, 8. ALKALOIDY, 9. NAPARSTNICA, 10. FLAWONOIDY
Czerwone barwniki zawarte w wakuoli, to 1. POTAS, 2. FIGOWIEC, 3. DRUZY, 4. RAFIDY, 5. AMINOKWASY, 6. GALASY, 7. ANTOCYJANY, 8. ALKALOIDY, 9. NAPARSTNICA, 10. FLAWONOIDY
Roślina bogata w glikozydy nasercowe, to 1. POTAS, 2. FIGOWIEC, 3. DRUZY, 4. RAFIDY, 5. AMINOKWASY, 6. GALASY, 7. ANTOCYJANY, 8. ALKALOIDY, 9. NAPARSTNICA, 10. FLAWONOIDY
Narośle na liściach. Zawierają kwas garbnikowy i kwas galusowy, to 1. POTAS, 2. FIGOWIEC, 3. DRUZY, 4. RAFIDY, 5. AMINOKWASY, 6. GALASY, 7. ANTOCYJANY, 8. ALKALOIDY, 9. NAPARSTNICA, 10. FLAWONOIDY
Monomery białka, to 1. POTAS, 2. FIGOWIEC, 3. DRUZY, 4. RAFIDY, 5. AMINOKWASY, 6. GALASY, 7. ANTOCYJANY, 8. ALKALOIDY, 9. NAPARSTNICA, 10. FLAWONOIDY
Zespoły drobnych kryształów szczawianu wapnia, to 1. POTAS, 2. FIGOWIEC, 3. DRUZY, 4. RAFIDY, 5. AMINOKWASY, 6. GALASY, 7. ANTOCYJANY, 8. ALKALOIDY, 9. NAPARSTNICA, 10. FLAWONOIDY

Informacja do ćwiczeń 5 i 6

Jedną z podgrup polifenoli są flawonoidy, które wchodzą w skład soku komórkowego.

Owoce i warzywa są również źródłem cennych dla zdrowia związków roślinnych o cechach podobnych do witamin, które nazywane są fitaminami, ponieważ pochodzą tylko z roślin i podobnie jak witaminy nie są syntetyzowane przez organizm człowieka i muszą być dostarczane z pożywieniem. W naukach farmaceutycznych fitaminy są sklasyfikowane jako fenolowe antyoksydanty. […] Zawartość związków fenolowych w produktach spożywczych jest bardzo różna i zależna od szeregu czynników. W zależności od obróbki technologicznej zawartość ich w przetworzonych produktach spożywczych będzie inna niż w świeżych.

Indeks dolny Źródło: Edyta Gheribi, Związki polifenolowe w owocach i warzywach, „Medycyna Rodzinna” 2011, nr 4, s. 111–115. Indeks dolny koniec

RQV8H753vaDKS2
Ćwiczenie 5
Spośród podanych poniżej opcji wybierz prawidłowo sformułowany problem badawczy, który można byłoby postawić w badaniu związków fenolowych. Możliwe odpowiedzi: 1. Związki polifenolowe jako fitaminy są ważną grupą antyoksydantów., 2. Zależność zawartości związków fenolowych w produktach spożywczych od sposobu przetwarzania., 3. Zawartość związków fenolowych w produktach przetworzonych będzie inna niż w świeżych.
21
Ćwiczenie 6

Polifenole zawarte są także w warzywach. Zbadano ich zawartość w papryce czerwonej uprawianej metodą konwencjonalną oraz w hodowli ekologicznej uzyskując następujące wyniki:

R1FLMJWP50afx
Wykres kolumnowy. Lista elementów:
  • 1. zestaw danych:
    • Rodzaj uprawy: Konwencjonalna
    • : 13.17; Podpis osi wartości: Zawartość polifenoli w papryce (na 100 g)
  • 2. zestaw danych:
    • Rodzaj uprawy: Ekologiczna
    • : 15.01; Podpis osi wartości: Zawartość polifenoli w papryce (na 100 g)
R1YxWA5Y8DcFG
Sformułuj wniosek na podstawie tych wyników. (Uzupełnij).
31
Ćwiczenie 7

Analiza składu soku komórkowego jest coraz powszechniej stosowana w rolnictwie. Do tego celu pobiera się młode liście z kilku roślin, rosnących w różnych miejscach pola, i wyciska z nich sok na elektroniczne urządzenia testowe. Wykazana zawartość wybranych pierwiastków w soku komórkowym rośliny, np. azotu i potasu, porównywana jest ze skalą.

RHDl77G3ACw1R
sasadsasda (Uzupełnij).
31
Ćwiczenie 8

Powszechnie wiadomo, że duża ilość owoców i warzyw w diecie ma korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Jednak nadmierne spożywanie niektórych roślin, takich jak szczaw czy szpinak, może być przyczyną kamicy nerkowej. Schorzenie to powoduje powstawanie złogów w nerkach, które mogą zablokować odpływ moczu, wywołując tzw. kolkę nerkową.

R10x3VrvBG4oc
Uwzględniając właściwości metabolitów wtórnych soku komórkowego roślin, wykaż na przykładzie, że należy zachować ostrożność w stosowaniu ziół. (Uzupełnij).