Sprawdź się
Komórki mleczne (zawierające wakuole z sokiem mlecznym) występują głównie w korze pierwotnej, łyku i promieniach drzewnych. U kauczukowca brazylijskiego są obecne głównie w łyku.
Zawierają je np. kawa, herbata, kakao, to 1. POTAS, 2. FIGOWIEC, 3. DRUZY, 4. RAFIDY, 5. AMINOKWASY, 6. GALASY, 7. ANTOCYJANY, 8. ALKALOIDY, 9. NAPARSTNICA, 10. FLAWONOIDY
Roślina zawierająca mleczny sok, zbierany do produkcji kauczuku, to 1. POTAS, 2. FIGOWIEC, 3. DRUZY, 4. RAFIDY, 5. AMINOKWASY, 6. GALASY, 7. ANTOCYJANY, 8. ALKALOIDY, 9. NAPARSTNICA, 10. FLAWONOIDY
Związki nadające barwę płatkom kwiatów i owocom, to 1. POTAS, 2. FIGOWIEC, 3. DRUZY, 4. RAFIDY, 5. AMINOKWASY, 6. GALASY, 7. ANTOCYJANY, 8. ALKALOIDY, 9. NAPARSTNICA, 10. FLAWONOIDY
Jeden z pierwiastków znajdujących się w soku komórkowym, odgrywa ważną rolę w otwieraniu i zamykaniu aparatów szparkowych, to 1. POTAS, 2. FIGOWIEC, 3. DRUZY, 4. RAFIDY, 5. AMINOKWASY, 6. GALASY, 7. ANTOCYJANY, 8. ALKALOIDY, 9. NAPARSTNICA, 10. FLAWONOIDY
Czerwone barwniki zawarte w wakuoli, to 1. POTAS, 2. FIGOWIEC, 3. DRUZY, 4. RAFIDY, 5. AMINOKWASY, 6. GALASY, 7. ANTOCYJANY, 8. ALKALOIDY, 9. NAPARSTNICA, 10. FLAWONOIDY
Roślina bogata w glikozydy nasercowe, to 1. POTAS, 2. FIGOWIEC, 3. DRUZY, 4. RAFIDY, 5. AMINOKWASY, 6. GALASY, 7. ANTOCYJANY, 8. ALKALOIDY, 9. NAPARSTNICA, 10. FLAWONOIDY
Narośle na liściach. Zawierają kwas garbnikowy i kwas galusowy, to 1. POTAS, 2. FIGOWIEC, 3. DRUZY, 4. RAFIDY, 5. AMINOKWASY, 6. GALASY, 7. ANTOCYJANY, 8. ALKALOIDY, 9. NAPARSTNICA, 10. FLAWONOIDY
Monomery białka, to 1. POTAS, 2. FIGOWIEC, 3. DRUZY, 4. RAFIDY, 5. AMINOKWASY, 6. GALASY, 7. ANTOCYJANY, 8. ALKALOIDY, 9. NAPARSTNICA, 10. FLAWONOIDY
Zespoły drobnych kryształów szczawianu wapnia, to 1. POTAS, 2. FIGOWIEC, 3. DRUZY, 4. RAFIDY, 5. AMINOKWASY, 6. GALASY, 7. ANTOCYJANY, 8. ALKALOIDY, 9. NAPARSTNICA, 10. FLAWONOIDY
Informacja do ćwiczeń 5 i 6
Jedną z podgrup polifenoli są flawonoidy, które wchodzą w skład soku komórkowego.
Owoce i warzywa są również źródłem cennych dla zdrowia związków roślinnych o cechach podobnych do witamin, które nazywane są fitaminami, ponieważ pochodzą tylko z roślin i podobnie jak witaminy nie są syntetyzowane przez organizm człowieka i muszą być dostarczane z pożywieniem. W naukach farmaceutycznych fitaminy są sklasyfikowane jako fenolowe antyoksydanty. […] Zawartość związków fenolowych w produktach spożywczych jest bardzo różna i zależna od szeregu czynników. W zależności od obróbki technologicznej zawartość ich w przetworzonych produktach spożywczych będzie inna niż w świeżych.
Indeks dolny Źródło: Edyta Gheribi, Związki polifenolowe w owocach i warzywach, „Medycyna Rodzinna” 2011, nr 4, s. 111–115. Indeks dolny koniecŹródło: Edyta Gheribi, Związki polifenolowe w owocach i warzywach, „Medycyna Rodzinna” 2011, nr 4, s. 111–115.
Polifenole zawarte są także w warzywach. Zbadano ich zawartość w papryce czerwonej uprawianej metodą konwencjonalną oraz w hodowli ekologicznej uzyskując następujące wyniki:
- 1. zestaw danych:
- Rodzaj uprawy: Konwencjonalna
- : 13.17; Podpis osi wartości: Zawartość polifenoli w papryce (na 100 g)
- 2. zestaw danych:
- Rodzaj uprawy: Ekologiczna
- : 15.01; Podpis osi wartości: Zawartość polifenoli w papryce (na 100 g)
Analiza składu soku komórkowego jest coraz powszechniej stosowana w rolnictwie. Do tego celu pobiera się młode liście z kilku roślin, rosnących w różnych miejscach pola, i wyciska z nich sok na elektroniczne urządzenia testowe. Wykazana zawartość wybranych pierwiastków w soku komórkowym rośliny, np. azotu i potasu, porównywana jest ze skalą.
Powszechnie wiadomo, że duża ilość owoców i warzyw w diecie ma korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Jednak nadmierne spożywanie niektórych roślin, takich jak szczaw czy szpinak, może być przyczyną kamicy nerkowej. Schorzenie to powoduje powstawanie złogów w nerkach, które mogą zablokować odpływ moczu, wywołując tzw. kolkę nerkową.