Dla nauczyciela
Numer e‑materiału: Temat 2
Autor e‑materiału: Magdalena Pielach, Iwona Oleksa
Tytuł e‑materiału: Talerz zdrowego żywienia
Poziom edukacyjny, klasa: szkoła podstawowa, klasa 1
Cel ogólny lekcji: Uczeń rozwija świadomość w zakresie wpływu odżywiania się na zdrowie poprzez poznanie talerza zdrowego żywienia.
Uczeń:
Rysuje talerz zdrowego żywienia.
Wymienia zdrowe i niezdrowe potrawy.
Wykonuje plakat mający na celu promowanie spożywania owoców i warzyw.
Określa prawdziwość zdań związanych z talerzem zdrowego żywienia.
Przygotowuje ulubioną surówkę.
Organizuje degustację surówek na terenie szkoły.
Kompetencje w zakresie rozumienia i tworzenia informacji.
Kompetencje w zakresie nauk przyrodniczych.
Kompetencje osobiste, społeczne i w zakresie umiejętności uczenia się.