Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Autor: Daria Reczyńska

Przedmiot: biologia

Temat: Laktacja i jej uwarunkowania fizjologiczne

Grupa docelowa: uczniowie III etapu edukacyjnego – kształcenie w zakresie podstawowym i rozszerzonym

Podstawa programowa:

Zakres podstawowy
Treści nauczania – wymagania szczegółowe
V. Budowa i fizjologia człowieka.
3. Odporność. Uczeń:
2) opisuje sposoby nabywania odporności swoistej (czynny i bierny);
Zakres rozszerzony
Treści nauczania – wymagania szczegółowe
XI. Funkcjonowanie zwierząt.
2. Porównanie poszczególnych czynności życiowych zwierząt, z uwzględnieniem struktur odpowiedzialnych za ich przeprowadzanie.
9) Rozmnażanie i rozwój. Uczeń:
q) przedstawia przebieg ciąży z uwzględnieniem funkcji łożyska; analizuje wpływ czynników wewnętrznych i zewnętrznych na przebieg ciąży; wyjaśnia istotę i znaczenie badań prenatalnych,

Kształtowane kompetencje kluczowe:

  • kompetencje w zakresie rozumienia i tworzenia informacji;

  • kompetencje matematyczne oraz kompetencje w zakresie nauk przyrodniczych, technologii i inżynierii;

  • kompetencje cyfrowe;

  • kompetencje osobiste, społeczne i w zakresie umiejętności uczenia się.

Cele operacyjne:

Uczeń:

  • omawia skład mleka kobiecego;

  • porównuje skład mleka kobiecego z mlekiem innych gatunków ssaków;

  • wyjaśnia, czym jest laktacja;

  • wskazuje hormony kontrolujące produkcję i wydzielanie mleka;

  • przedstawia rolę mleka w żywieniu noworodków;

  • ocenia konieczność karmienia noworodków ssaków mlekiem matki.

Strategie nauczania:

  • konstruktywizm;

  • konektywizm;

  • WebQuest.

Metody i techniki nauczania:

  • burza mózgów;

  • praca z materiałem źródłowym z e‑materiału;

  • ćwiczenia przedmiotowe;

  • mapa myśli;

  • drzewo decyzyjne.

Formy pracy:

  • praca indywidualna;

  • praca w grupach;

  • praca całego zespołu klasowego.

Środki dydaktyczne:

  • zasoby multimedialne zawarte w e‑materiale;

  • animacja;

  • ćwiczenia przedmiotowe;

  • drzewo decyzyjne;

  • szary papier;

  • flamastry;

  • magnesy.

Przebieg zajęć

Faza wstępna:

  1. Nauczyciel rozpoczyna burzę mózgów, mówiąc: „Człowiek jest przedstawicielem ssaków. Jakie są cechy charakterystyczne tej gromady w odniesieniu do opieki nad potomstwem? Co jest pierwszym pokarmem tych zwierząt?”.

  2. Nauczyciel przedstawia uczniom temat i cele lekcji.

Faza realizacyjna:

  1. Nauczyciel dzieli uczniów na czteroosobowe grupy. Każda z nich otrzymuje arkusz szarego papieru i flamastry. Na podstawie tekstu zamieszczonego w sekcji „Przeczytaj” uczniowie wykonują mapę myśli, której centralne miejsce zajmuje hasło „mleko”. Pytania pomocnicze:

    • W jaki sposób wydzielane jest mleko?

    • Jakie są fazy wydzielania mleka i czym się one charakteryzują?

    • Jaki jest skład mleka?

    • Jakie fazy występują w mleku?

    • Co zawierają poszczególne fazy mleka?

    • W jaki sposób hormony wpływają na wydzielanie mleka?

  2. Zespoły kolejno prezentują wyniki swojej pracy. Nauczyciel w razie potrzeby dopowiada potrzebne informacje lub koryguje błędy.

  3. Wybrane osoby wskazują różnice w składzie mleka kobiecego i krowiego.

  4. Nauczyciel rozdaje grupom drzewa decyzyjne. Uczniowie rozwiązują problem „Czy mleko krowie zaspakaja potrzeby noworodka ludzkiego?”.

  5. Chętni uczniowie przedstawiają swoje odpowiedzi. Nauczyciel w razie potrzeby dopowiada potrzebne informacje lub koryguje błędy.

  6. Uczniowie zapoznają się z animacją pt. „Laktacja i jej uwarunkowania fizjologiczne” zawartą w e‑materiale, a następnie wykonują polecenia 1 („Obejrzyj animację, a następnie wskaż i opisz różnice pomiędzy siarą a „dojrzałym” mlekiem”) i 2 („Omów rolę oksytocyny i prolaktyny w laktacji”).

Faza podsumowująca:

  1. Uczniowie odpowiadają na pytania podsumowujące lekcję:

    • Co to jest laktacja?

    • Jaka jest różnica w składzie mleka kobiecego i krowiego?

    • Jakie hormony biorą udział w kontrolowaniu procesu laktacji?

  2. Nauczyciel ocenia pracę uczniów podczas lekcji.

Praca domowa:

Uczniowie wykonują ćwiczenia 7 (dotyczące zmian kaloryczności mleka) i 8 (dotyczące różnic w zawartości białek w mleku kobiecym i krowim) zawarte w e‑materiale. Przygotowują uzasadnienia poprawnych odpowiedzi.

Materiały pomocnicze

  • drzewo decyzyjne:

R11l12jZ0Zidl1

Wskazówki metodyczne opisujące różne zastosowania animacji:

Animacja może zostać wykorzystana w fazie przygotowującej do lekcji.