Mleko jest elementem żywienia… Możliwe odpowiedzi: 1. glukozowego., 2. węglowodanowo-lipidowego., 3. proteinowego., 4. węglowodanowo-proteinowego.
R1Vi8IqsfEgfi1
Ćwiczenie 2
Do podanych substancji dobierz sposób ich wydzielania. Białka Możliwe odpowiedzi: 1. Szlak okołokomórkowy, 2. Transcytoza, 3. Dyfuzja, 4. Egzocytoza, 5. Wydzielanie apokrynowe Lipidy Możliwe odpowiedzi: 1. Szlak okołokomórkowy, 2. Transcytoza, 3. Dyfuzja, 4. Egzocytoza, 5. Wydzielanie apokrynowe Związki niskocząsteczkowe Możliwe odpowiedzi: 1. Szlak okołokomórkowy, 2. Transcytoza, 3. Dyfuzja, 4. Egzocytoza, 5. Wydzielanie apokrynowe Wydzielnicze IgA Możliwe odpowiedzi: 1. Szlak okołokomórkowy, 2. Transcytoza, 3. Dyfuzja, 4. Egzocytoza, 5. Wydzielanie apokrynowe Składniki osoczowe Możliwe odpowiedzi: 1. Szlak okołokomórkowy, 2. Transcytoza, 3. Dyfuzja, 4. Egzocytoza, 5. Wydzielanie apokrynowe
Do podanych substancji dobierz sposób ich wydzielania. Białka Możliwe odpowiedzi: 1. Szlak okołokomórkowy, 2. Transcytoza, 3. Dyfuzja, 4. Egzocytoza, 5. Wydzielanie apokrynowe Lipidy Możliwe odpowiedzi: 1. Szlak okołokomórkowy, 2. Transcytoza, 3. Dyfuzja, 4. Egzocytoza, 5. Wydzielanie apokrynowe Związki niskocząsteczkowe Możliwe odpowiedzi: 1. Szlak okołokomórkowy, 2. Transcytoza, 3. Dyfuzja, 4. Egzocytoza, 5. Wydzielanie apokrynowe Wydzielnicze IgA Możliwe odpowiedzi: 1. Szlak okołokomórkowy, 2. Transcytoza, 3. Dyfuzja, 4. Egzocytoza, 5. Wydzielanie apokrynowe Składniki osoczowe Możliwe odpowiedzi: 1. Szlak okołokomórkowy, 2. Transcytoza, 3. Dyfuzja, 4. Egzocytoza, 5. Wydzielanie apokrynowe
R1KbnbzfK74S91
Ćwiczenie 3
Łączenie par. Oceń poprawność poniższych stwierdzeń.. Laktacja dzieli się na cztery fazy.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Siara wydzielana jest w pierwszym tygodniu po porodzie.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Siara charakteryzuje się większą zawartością białka oraz mniejszą tłuszczu w porównaniu z mlekiem „dojrzałym”.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Mleko „dojrzałe” jest mniej energetyczne od siary.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Siara wykazuje działanie immunomodulujące.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
Łączenie par. Oceń poprawność poniższych stwierdzeń.. Laktacja dzieli się na cztery fazy.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Siara wydzielana jest w pierwszym tygodniu po porodzie.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Siara charakteryzuje się większą zawartością białka oraz mniejszą tłuszczu w porównaniu z mlekiem „dojrzałym”.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Mleko „dojrzałe” jest mniej energetyczne od siary.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Siara wykazuje działanie immunomodulujące.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
RLLtIrnbJ5p9W2
Ćwiczenie 4
Dopasuj funkcję do odpowiedniego białka. α-laktoalbumina Możliwe odpowiedzi: 1. Aktywność przeciwbakteryjna, 2. Wiązanie kwasu foliowego, 3. Absorbcja wapnia, 4. Wiązanie Fe, 5. Stymulacja rozwoju mikroflory jelit, 6. Wiązanie Zn, 7. Działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, 8. Biosynteza laktozy Laktoferyna Możliwe odpowiedzi: 1. Aktywność przeciwbakteryjna, 2. Wiązanie kwasu foliowego, 3. Absorbcja wapnia, 4. Wiązanie Fe, 5. Stymulacja rozwoju mikroflory jelit, 6. Wiązanie Zn, 7. Działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, 8. Biosynteza laktozy Lizozym Możliwe odpowiedzi: 1. Aktywność przeciwbakteryjna, 2. Wiązanie kwasu foliowego, 3. Absorbcja wapnia, 4. Wiązanie Fe, 5. Stymulacja rozwoju mikroflory jelit, 6. Wiązanie Zn, 7. Działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, 8. Biosynteza laktozy Kazeina β Możliwe odpowiedzi: 1. Aktywność przeciwbakteryjna, 2. Wiązanie kwasu foliowego, 3. Absorbcja wapnia, 4. Wiązanie Fe, 5. Stymulacja rozwoju mikroflory jelit, 6. Wiązanie Zn, 7. Działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, 8. Biosynteza laktozy Kazeina κ Możliwe odpowiedzi: 1. Aktywność przeciwbakteryjna, 2. Wiązanie kwasu foliowego, 3. Absorbcja wapnia, 4. Wiązanie Fe, 5. Stymulacja rozwoju mikroflory jelit, 6. Wiązanie Zn, 7. Działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, 8. Biosynteza laktozy
Dopasuj funkcję do odpowiedniego białka. α-laktoalbumina Możliwe odpowiedzi: 1. Aktywność przeciwbakteryjna, 2. Wiązanie kwasu foliowego, 3. Absorbcja wapnia, 4. Wiązanie Fe, 5. Stymulacja rozwoju mikroflory jelit, 6. Wiązanie Zn, 7. Działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, 8. Biosynteza laktozy Laktoferyna Możliwe odpowiedzi: 1. Aktywność przeciwbakteryjna, 2. Wiązanie kwasu foliowego, 3. Absorbcja wapnia, 4. Wiązanie Fe, 5. Stymulacja rozwoju mikroflory jelit, 6. Wiązanie Zn, 7. Działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, 8. Biosynteza laktozy Lizozym Możliwe odpowiedzi: 1. Aktywność przeciwbakteryjna, 2. Wiązanie kwasu foliowego, 3. Absorbcja wapnia, 4. Wiązanie Fe, 5. Stymulacja rozwoju mikroflory jelit, 6. Wiązanie Zn, 7. Działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, 8. Biosynteza laktozy Kazeina β Możliwe odpowiedzi: 1. Aktywność przeciwbakteryjna, 2. Wiązanie kwasu foliowego, 3. Absorbcja wapnia, 4. Wiązanie Fe, 5. Stymulacja rozwoju mikroflory jelit, 6. Wiązanie Zn, 7. Działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, 8. Biosynteza laktozy Kazeina κ Możliwe odpowiedzi: 1. Aktywność przeciwbakteryjna, 2. Wiązanie kwasu foliowego, 3. Absorbcja wapnia, 4. Wiązanie Fe, 5. Stymulacja rozwoju mikroflory jelit, 6. Wiązanie Zn, 7. Działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, 8. Biosynteza laktozy
RAKiMtPrDFWNe2
Ćwiczenie 5
Łączenie par. Oceń poprawność poniższych stwierdzeń.. Estrogen odpowiedzialny jest za rozpoczęcie laktogenezy.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Prolaktyna wydzielana jest przez przedni płat przysadki mózgowej.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Prolaktyna stymuluje wzrost nabłonka pęcherzyków mlecznych.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Oksytocyna uwalniana jest do krwiobiegu pod wpływem ssania brodawek sutkowych.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
Łączenie par. Oceń poprawność poniższych stwierdzeń.. Estrogen odpowiedzialny jest za rozpoczęcie laktogenezy.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Prolaktyna wydzielana jest przez przedni płat przysadki mózgowej.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Prolaktyna stymuluje wzrost nabłonka pęcherzyków mlecznych.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Oksytocyna uwalniana jest do krwiobiegu pod wpływem ssania brodawek sutkowych.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
RhrPl3FoQRKCp2
Ćwiczenie 6
Uzupełnij tekst odpowiednimi określeniami. Mleko składa się przede wszystkim z 1. wody, 2. witaminy, składniki mineralne i inne biologicznie aktywne związki chemiczne, 3. koloidową, 4. molekularną, 5. emulsyjną, 6. czynniki wzrostu, 7. tłuszczu, białka i laktozy, 8. immunoglobuliny, 9. oleju, 10. mineralną, 11. glukozy, galaktozy i mannozy, 12. bakterie i wirusy i zawieszonych w niej: 1. wody, 2. witaminy, składniki mineralne i inne biologicznie aktywne związki chemiczne, 3. koloidową, 4. molekularną, 5. emulsyjną, 6. czynniki wzrostu, 7. tłuszczu, białka i laktozy, 8. immunoglobuliny, 9. oleju, 10. mineralną, 11. glukozy, galaktozy i mannozy, 12. bakterie i wirusy. Ponadto mleko zawiera 1. wody, 2. witaminy, składniki mineralne i inne biologicznie aktywne związki chemiczne, 3. koloidową, 4. molekularną, 5. emulsyjną, 6. czynniki wzrostu, 7. tłuszczu, białka i laktozy, 8. immunoglobuliny, 9. oleju, 10. mineralną, 11. glukozy, galaktozy i mannozy, 12. bakterie i wirusy, takie jak 1. wody, 2. witaminy, składniki mineralne i inne biologicznie aktywne związki chemiczne, 3. koloidową, 4. molekularną, 5. emulsyjną, 6. czynniki wzrostu, 7. tłuszczu, białka i laktozy, 8. immunoglobuliny, 9. oleju, 10. mineralną, 11. glukozy, galaktozy i mannozy, 12. bakterie i wirusy i 1. wody, 2. witaminy, składniki mineralne i inne biologicznie aktywne związki chemiczne, 3. koloidową, 4. molekularną, 5. emulsyjną, 6. czynniki wzrostu, 7. tłuszczu, białka i laktozy, 8. immunoglobuliny, 9. oleju, 10. mineralną, 11. glukozy, galaktozy i mannozy, 12. bakterie i wirusy. Pierwsze z nich biorą udział w rozwoju układu nerwowego i nabłonka jelit. W mleku wyróżnia się trzy fazy: tłuszczową – 1. wody, 2. witaminy, składniki mineralne i inne biologicznie aktywne związki chemiczne, 3. koloidową, 4. molekularną, 5. emulsyjną, 6. czynniki wzrostu, 7. tłuszczu, białka i laktozy, 8. immunoglobuliny, 9. oleju, 10. mineralną, 11. glukozy, galaktozy i mannozy, 12. bakterie i wirusy; białkową – 1. wody, 2. witaminy, składniki mineralne i inne biologicznie aktywne związki chemiczne, 3. koloidową, 4. molekularną, 5. emulsyjną, 6. czynniki wzrostu, 7. tłuszczu, białka i laktozy, 8. immunoglobuliny, 9. oleju, 10. mineralną, 11. glukozy, galaktozy i mannozy, 12. bakterie i wirusy oraz 1. wody, 2. witaminy, składniki mineralne i inne biologicznie aktywne związki chemiczne, 3. koloidową, 4. molekularną, 5. emulsyjną, 6. czynniki wzrostu, 7. tłuszczu, białka i laktozy, 8. immunoglobuliny, 9. oleju, 10. mineralną, 11. glukozy, galaktozy i mannozy, 12. bakterie i wirusy, czyli laktozę i sole mineralne.
Uzupełnij tekst odpowiednimi określeniami. Mleko składa się przede wszystkim z 1. wody, 2. witaminy, składniki mineralne i inne biologicznie aktywne związki chemiczne, 3. koloidową, 4. molekularną, 5. emulsyjną, 6. czynniki wzrostu, 7. tłuszczu, białka i laktozy, 8. immunoglobuliny, 9. oleju, 10. mineralną, 11. glukozy, galaktozy i mannozy, 12. bakterie i wirusy i zawieszonych w niej: 1. wody, 2. witaminy, składniki mineralne i inne biologicznie aktywne związki chemiczne, 3. koloidową, 4. molekularną, 5. emulsyjną, 6. czynniki wzrostu, 7. tłuszczu, białka i laktozy, 8. immunoglobuliny, 9. oleju, 10. mineralną, 11. glukozy, galaktozy i mannozy, 12. bakterie i wirusy. Ponadto mleko zawiera 1. wody, 2. witaminy, składniki mineralne i inne biologicznie aktywne związki chemiczne, 3. koloidową, 4. molekularną, 5. emulsyjną, 6. czynniki wzrostu, 7. tłuszczu, białka i laktozy, 8. immunoglobuliny, 9. oleju, 10. mineralną, 11. glukozy, galaktozy i mannozy, 12. bakterie i wirusy, takie jak 1. wody, 2. witaminy, składniki mineralne i inne biologicznie aktywne związki chemiczne, 3. koloidową, 4. molekularną, 5. emulsyjną, 6. czynniki wzrostu, 7. tłuszczu, białka i laktozy, 8. immunoglobuliny, 9. oleju, 10. mineralną, 11. glukozy, galaktozy i mannozy, 12. bakterie i wirusy i 1. wody, 2. witaminy, składniki mineralne i inne biologicznie aktywne związki chemiczne, 3. koloidową, 4. molekularną, 5. emulsyjną, 6. czynniki wzrostu, 7. tłuszczu, białka i laktozy, 8. immunoglobuliny, 9. oleju, 10. mineralną, 11. glukozy, galaktozy i mannozy, 12. bakterie i wirusy. Pierwsze z nich biorą udział w rozwoju układu nerwowego i nabłonka jelit. W mleku wyróżnia się trzy fazy: tłuszczową – 1. wody, 2. witaminy, składniki mineralne i inne biologicznie aktywne związki chemiczne, 3. koloidową, 4. molekularną, 5. emulsyjną, 6. czynniki wzrostu, 7. tłuszczu, białka i laktozy, 8. immunoglobuliny, 9. oleju, 10. mineralną, 11. glukozy, galaktozy i mannozy, 12. bakterie i wirusy; białkową – 1. wody, 2. witaminy, składniki mineralne i inne biologicznie aktywne związki chemiczne, 3. koloidową, 4. molekularną, 5. emulsyjną, 6. czynniki wzrostu, 7. tłuszczu, białka i laktozy, 8. immunoglobuliny, 9. oleju, 10. mineralną, 11. glukozy, galaktozy i mannozy, 12. bakterie i wirusy oraz 1. wody, 2. witaminy, składniki mineralne i inne biologicznie aktywne związki chemiczne, 3. koloidową, 4. molekularną, 5. emulsyjną, 6. czynniki wzrostu, 7. tłuszczu, białka i laktozy, 8. immunoglobuliny, 9. oleju, 10. mineralną, 11. glukozy, galaktozy i mannozy, 12. bakterie i wirusy, czyli laktozę i sole mineralne.
31
Ćwiczenie 7
RdeTXFeMOA7fU
Wykres kolumnowy. Lista elementów:
1. zestaw danych:
Rodzaj mleka: Mleko wcześniacze
Kaloryczność (kcal/100 ml): 70
2. zestaw danych:
Rodzaj mleka: Siara
Kaloryczność (kcal/100 ml): 64
3. zestaw danych:
Rodzaj mleka: Mleko dojrzałe
Kaloryczność (kcal/100 ml): 75
Wykres kolumnowy. Lista elementów:
1. zestaw danych:
Rodzaj mleka: Mleko wcześniacze
Kaloryczność (kcal/100 ml): 70
2. zestaw danych:
Rodzaj mleka: Siara
Kaloryczność (kcal/100 ml): 64
3. zestaw danych:
Rodzaj mleka: Mleko dojrzałe
Kaloryczność (kcal/100 ml): 75
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R1ajG4fflPO1T
Przeanalizuj opis powyższego wykresu i wyjaśnij, jak i dlaczego zmienia się kaloryczność mleka. (Uzupełnij).
Zastanów się, jaka jest funkcja białek mleka i do czego wykorzystywany jest tłuszcz w nim zawarty.
Kaloryczność mleka jest najmniejsza w pierwszym tygodniu laktacji, natomiast wraz z jej przebiegiem zwiększa się. Spowodowane jest to zmianami w stosunku zawartości białka do tłuszczu. W pierwszych tygodniach życia mleko matki dostarcza noworodkowi m.in. przeciwciał, dzięki czemu dziecko nabiera odporności nabytej. Później noworodek potrzebuje energii do prawidłowego wzrostu i rozwoju.
31
Ćwiczenie 8
Składnik
Mleko ludzkie,
stężenie [g/l]
Mleko krowie,
stężenie [g/l]
Białka kazeinowe
7
26,4
Kazeina βbeta
4,7
9,6
Kazeina κkappa
1,4
3,4
Kazeina αalfaS1
0,9
10,6
Kazeina αalfaS2
-
2,8
Białka serwatkowe
7,28
5,24
Laktoglobulina βbeta
-
3,1
Laktoglobulina αalfa
3
0,9
Albuminy surowicy
0,5
0,3
Laktoferyna
2
0,1
Lizozym
0,5
0,0004
Osteopontyna
0,14
0,02
IgG
0,04
0,63
IgA
1
0,1
IgM
0,1
0,09
RLl8X3euBYKO0
Przeanalizuj dane zawarte w powyższej tabeli i wyjaśnij, jaka jest różnica w zawartości białek w mleku kobiecym i krowim. (Uzupełnij).
Zastanów się, na jakie grupy można podzielić białka mleka.
Różnica w zawartości białek w mleku kobiecym i krowim polega na stosunku białek serwatkowych do kazein. W mleku kobiecym przeważają białka serwatkowe, natomiast w krowim kazeinowe.