Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
1
Pokaż ćwiczenia:
RSqsyUusBmvEw1
Ćwiczenie 1
Zaznacz poprawne dokończenie zdania.

Mleko jest elementem żywienia… Możliwe odpowiedzi: 1. glukozowego., 2. węglowodanowo-lipidowego., 3. proteinowego., 4. węglowodanowo-proteinowego.
R1Vi8IqsfEgfi1
Ćwiczenie 2
Do podanych substancji dobierz sposób ich wydzielania. Białka Możliwe odpowiedzi: 1. Szlak okołokomórkowy, 2. Transcytoza, 3. Dyfuzja, 4. Egzocytoza, 5. Wydzielanie apokrynowe Lipidy Możliwe odpowiedzi: 1. Szlak okołokomórkowy, 2. Transcytoza, 3. Dyfuzja, 4. Egzocytoza, 5. Wydzielanie apokrynowe Związki niskocząsteczkowe Możliwe odpowiedzi: 1. Szlak okołokomórkowy, 2. Transcytoza, 3. Dyfuzja, 4. Egzocytoza, 5. Wydzielanie apokrynowe Wydzielnicze IgA Możliwe odpowiedzi: 1. Szlak okołokomórkowy, 2. Transcytoza, 3. Dyfuzja, 4. Egzocytoza, 5. Wydzielanie apokrynowe Składniki osoczowe Możliwe odpowiedzi: 1. Szlak okołokomórkowy, 2. Transcytoza, 3. Dyfuzja, 4. Egzocytoza, 5. Wydzielanie apokrynowe
R1KbnbzfK74S91
Ćwiczenie 3
Łączenie par. Oceń poprawność poniższych stwierdzeń.. Laktacja dzieli się na cztery fazy.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Siara wydzielana jest w pierwszym tygodniu po porodzie.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Siara charakteryzuje się większą zawartością białka oraz mniejszą tłuszczu w porównaniu z mlekiem „dojrzałym”.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Mleko „dojrzałe” jest mniej energetyczne od siary.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Siara wykazuje działanie immunomodulujące.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
RLLtIrnbJ5p9W2
Ćwiczenie 4
Dopasuj funkcję do odpowiedniego białka. α-laktoalbumina Możliwe odpowiedzi: 1. Aktywność przeciwbakteryjna, 2. Wiązanie kwasu foliowego, 3. Absorbcja wapnia, 4. Wiązanie Fe, 5. Stymulacja rozwoju mikroflory jelit, 6. Wiązanie Zn, 7. Działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, 8. Biosynteza laktozy Laktoferyna Możliwe odpowiedzi: 1. Aktywność przeciwbakteryjna, 2. Wiązanie kwasu foliowego, 3. Absorbcja wapnia, 4. Wiązanie Fe, 5. Stymulacja rozwoju mikroflory jelit, 6. Wiązanie Zn, 7. Działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, 8. Biosynteza laktozy Lizozym Możliwe odpowiedzi: 1. Aktywność przeciwbakteryjna, 2. Wiązanie kwasu foliowego, 3. Absorbcja wapnia, 4. Wiązanie Fe, 5. Stymulacja rozwoju mikroflory jelit, 6. Wiązanie Zn, 7. Działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, 8. Biosynteza laktozy Kazeina β Możliwe odpowiedzi: 1. Aktywność przeciwbakteryjna, 2. Wiązanie kwasu foliowego, 3. Absorbcja wapnia, 4. Wiązanie Fe, 5. Stymulacja rozwoju mikroflory jelit, 6. Wiązanie Zn, 7. Działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, 8. Biosynteza laktozy Kazeina κ Możliwe odpowiedzi: 1. Aktywność przeciwbakteryjna, 2. Wiązanie kwasu foliowego, 3. Absorbcja wapnia, 4. Wiązanie Fe, 5. Stymulacja rozwoju mikroflory jelit, 6. Wiązanie Zn, 7. Działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, 8. Biosynteza laktozy
RAKiMtPrDFWNe2
Ćwiczenie 5
Łączenie par. Oceń poprawność poniższych stwierdzeń.. Estrogen odpowiedzialny jest za rozpoczęcie laktogenezy.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Prolaktyna wydzielana jest przez przedni płat przysadki mózgowej.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Prolaktyna stymuluje wzrost nabłonka pęcherzyków mlecznych.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Oksytocyna uwalniana jest do krwiobiegu pod wpływem ssania brodawek sutkowych.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
RhrPl3FoQRKCp2
Ćwiczenie 6
Uzupełnij tekst odpowiednimi określeniami. Mleko składa się przede wszystkim z 1. wody, 2. witaminy, składniki mineralne i inne biologicznie aktywne związki chemiczne, 3. koloidową, 4. molekularną, 5. emulsyjną, 6. czynniki wzrostu, 7. tłuszczu, białka i laktozy, 8. immunoglobuliny, 9. oleju, 10. mineralną, 11. glukozy, galaktozy i mannozy, 12. bakterie i wirusy i zawieszonych w niej: 1. wody, 2. witaminy, składniki mineralne i inne biologicznie aktywne związki chemiczne, 3. koloidową, 4. molekularną, 5. emulsyjną, 6. czynniki wzrostu, 7. tłuszczu, białka i laktozy, 8. immunoglobuliny, 9. oleju, 10. mineralną, 11. glukozy, galaktozy i mannozy, 12. bakterie i wirusy. Ponadto mleko zawiera 1. wody, 2. witaminy, składniki mineralne i inne biologicznie aktywne związki chemiczne, 3. koloidową, 4. molekularną, 5. emulsyjną, 6. czynniki wzrostu, 7. tłuszczu, białka i laktozy, 8. immunoglobuliny, 9. oleju, 10. mineralną, 11. glukozy, galaktozy i mannozy, 12. bakterie i wirusy, takie jak 1. wody, 2. witaminy, składniki mineralne i inne biologicznie aktywne związki chemiczne, 3. koloidową, 4. molekularną, 5. emulsyjną, 6. czynniki wzrostu, 7. tłuszczu, białka i laktozy, 8. immunoglobuliny, 9. oleju, 10. mineralną, 11. glukozy, galaktozy i mannozy, 12. bakterie i wirusy i 1. wody, 2. witaminy, składniki mineralne i inne biologicznie aktywne związki chemiczne, 3. koloidową, 4. molekularną, 5. emulsyjną, 6. czynniki wzrostu, 7. tłuszczu, białka i laktozy, 8. immunoglobuliny, 9. oleju, 10. mineralną, 11. glukozy, galaktozy i mannozy, 12. bakterie i wirusy. Pierwsze z nich biorą udział w rozwoju układu nerwowego i nabłonka jelit. W mleku wyróżnia się trzy fazy: tłuszczową – 1. wody, 2. witaminy, składniki mineralne i inne biologicznie aktywne związki chemiczne, 3. koloidową, 4. molekularną, 5. emulsyjną, 6. czynniki wzrostu, 7. tłuszczu, białka i laktozy, 8. immunoglobuliny, 9. oleju, 10. mineralną, 11. glukozy, galaktozy i mannozy, 12. bakterie i wirusy; białkową – 1. wody, 2. witaminy, składniki mineralne i inne biologicznie aktywne związki chemiczne, 3. koloidową, 4. molekularną, 5. emulsyjną, 6. czynniki wzrostu, 7. tłuszczu, białka i laktozy, 8. immunoglobuliny, 9. oleju, 10. mineralną, 11. glukozy, galaktozy i mannozy, 12. bakterie i wirusy oraz 1. wody, 2. witaminy, składniki mineralne i inne biologicznie aktywne związki chemiczne, 3. koloidową, 4. molekularną, 5. emulsyjną, 6. czynniki wzrostu, 7. tłuszczu, białka i laktozy, 8. immunoglobuliny, 9. oleju, 10. mineralną, 11. glukozy, galaktozy i mannozy, 12. bakterie i wirusy, czyli laktozę i sole mineralne.
31
Ćwiczenie 7
RdeTXFeMOA7fU
Wykres kolumnowy. Lista elementów:
  • 1. zestaw danych:
    • Rodzaj mleka: Mleko wcześniacze
    • Kaloryczność (kcal/100 ml): 70
  • 2. zestaw danych:
    • Rodzaj mleka: Siara
    • Kaloryczność (kcal/100 ml): 64
  • 3. zestaw danych:
    • Rodzaj mleka: Mleko dojrzałe
    • Kaloryczność (kcal/100 ml): 75
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R1ajG4fflPO1T
Przeanalizuj opis powyższego wykresu i wyjaśnij, jak i dlaczego zmienia się kaloryczność mleka. (Uzupełnij).
31
Ćwiczenie 8

Składnik

Mleko ludzkie,

stężenie [g/l]

Mleko krowie,

stężenie [g/l]

Białka kazeinowe

7

26,4

Kazeina beta

4,7

9,6

Kazeina kappa

1,4

3,4

Kazeina alfaS1

0,9

10,6

Kazeina alfaS2

-

2,8

Białka serwatkowe

7,28

5,24

Laktoglobulina beta

-

3,1

Laktoglobulina alfa

3

0,9

Albuminy surowicy

0,5

0,3

Laktoferyna

2

0,1

Lizozym

0,5

0,0004

Osteopontyna

0,14

0,02

IgG

0,04

0,63

IgA

1

0,1

IgM

0,1

0,09

RLl8X3euBYKO0
Przeanalizuj dane zawarte w powyższej tabeli i wyjaśnij, jaka jest różnica w zawartości białek w mleku kobiecym i krowim. (Uzupełnij).