Uzupełnij tekst odpowiednimi określeniami. Mleko składa się przede wszystkim z 1. wody, 2. witaminy, składniki mineralne i inne biologicznie aktywne związki chemiczne, 3. koloidową, 4. molekularną, 5. emulsyjną, 6. czynniki wzrostu, 7. tłuszczu, białka i laktozy, 8. immunoglobuliny, 9. oleju, 10. mineralną, 11. glukozy, galaktozy i mannozy, 12. bakterie i wirusy i zawieszonych w niej: 1. wody, 2. witaminy, składniki mineralne i inne biologicznie aktywne związki chemiczne, 3. koloidową, 4. molekularną, 5. emulsyjną, 6. czynniki wzrostu, 7. tłuszczu, białka i laktozy, 8. immunoglobuliny, 9. oleju, 10. mineralną, 11. glukozy, galaktozy i mannozy, 12. bakterie i wirusy. Ponadto mleko zawiera 1. wody, 2. witaminy, składniki mineralne i inne biologicznie aktywne związki chemiczne, 3. koloidową, 4. molekularną, 5. emulsyjną, 6. czynniki wzrostu, 7. tłuszczu, białka i laktozy, 8. immunoglobuliny, 9. oleju, 10. mineralną, 11. glukozy, galaktozy i mannozy, 12. bakterie i wirusy, takie jak 1. wody, 2. witaminy, składniki mineralne i inne biologicznie aktywne związki chemiczne, 3. koloidową, 4. molekularną, 5. emulsyjną, 6. czynniki wzrostu, 7. tłuszczu, białka i laktozy, 8. immunoglobuliny, 9. oleju, 10. mineralną, 11. glukozy, galaktozy i mannozy, 12. bakterie i wirusy i 1. wody, 2. witaminy, składniki mineralne i inne biologicznie aktywne związki chemiczne, 3. koloidową, 4. molekularną, 5. emulsyjną, 6. czynniki wzrostu, 7. tłuszczu, białka i laktozy, 8. immunoglobuliny, 9. oleju, 10. mineralną, 11. glukozy, galaktozy i mannozy, 12. bakterie i wirusy. Pierwsze z nich biorą udział w rozwoju układu nerwowego i nabłonka jelit. W mleku wyróżnia się trzy fazy: tłuszczową – 1. wody, 2. witaminy, składniki mineralne i inne biologicznie aktywne związki chemiczne, 3. koloidową, 4. molekularną, 5. emulsyjną, 6. czynniki wzrostu, 7. tłuszczu, białka i laktozy, 8. immunoglobuliny, 9. oleju, 10. mineralną, 11. glukozy, galaktozy i mannozy, 12. bakterie i wirusy; białkową – 1. wody, 2. witaminy, składniki mineralne i inne biologicznie aktywne związki chemiczne, 3. koloidową, 4. molekularną, 5. emulsyjną, 6. czynniki wzrostu, 7. tłuszczu, białka i laktozy, 8. immunoglobuliny, 9. oleju, 10. mineralną, 11. glukozy, galaktozy i mannozy, 12. bakterie i wirusy oraz 1. wody, 2. witaminy, składniki mineralne i inne biologicznie aktywne związki chemiczne, 3. koloidową, 4. molekularną, 5. emulsyjną, 6. czynniki wzrostu, 7. tłuszczu, białka i laktozy, 8. immunoglobuliny, 9. oleju, 10. mineralną, 11. glukozy, galaktozy i mannozy, 12. bakterie i wirusy, czyli laktozę i sole mineralne.
Uzupełnij tekst odpowiednimi określeniami. Mleko składa się przede wszystkim z 1. wody, 2. witaminy, składniki mineralne i inne biologicznie aktywne związki chemiczne, 3. koloidową, 4. molekularną, 5. emulsyjną, 6. czynniki wzrostu, 7. tłuszczu, białka i laktozy, 8. immunoglobuliny, 9. oleju, 10. mineralną, 11. glukozy, galaktozy i mannozy, 12. bakterie i wirusy i zawieszonych w niej: 1. wody, 2. witaminy, składniki mineralne i inne biologicznie aktywne związki chemiczne, 3. koloidową, 4. molekularną, 5. emulsyjną, 6. czynniki wzrostu, 7. tłuszczu, białka i laktozy, 8. immunoglobuliny, 9. oleju, 10. mineralną, 11. glukozy, galaktozy i mannozy, 12. bakterie i wirusy. Ponadto mleko zawiera 1. wody, 2. witaminy, składniki mineralne i inne biologicznie aktywne związki chemiczne, 3. koloidową, 4. molekularną, 5. emulsyjną, 6. czynniki wzrostu, 7. tłuszczu, białka i laktozy, 8. immunoglobuliny, 9. oleju, 10. mineralną, 11. glukozy, galaktozy i mannozy, 12. bakterie i wirusy, takie jak 1. wody, 2. witaminy, składniki mineralne i inne biologicznie aktywne związki chemiczne, 3. koloidową, 4. molekularną, 5. emulsyjną, 6. czynniki wzrostu, 7. tłuszczu, białka i laktozy, 8. immunoglobuliny, 9. oleju, 10. mineralną, 11. glukozy, galaktozy i mannozy, 12. bakterie i wirusy i 1. wody, 2. witaminy, składniki mineralne i inne biologicznie aktywne związki chemiczne, 3. koloidową, 4. molekularną, 5. emulsyjną, 6. czynniki wzrostu, 7. tłuszczu, białka i laktozy, 8. immunoglobuliny, 9. oleju, 10. mineralną, 11. glukozy, galaktozy i mannozy, 12. bakterie i wirusy. Pierwsze z nich biorą udział w rozwoju układu nerwowego i nabłonka jelit. W mleku wyróżnia się trzy fazy: tłuszczową – 1. wody, 2. witaminy, składniki mineralne i inne biologicznie aktywne związki chemiczne, 3. koloidową, 4. molekularną, 5. emulsyjną, 6. czynniki wzrostu, 7. tłuszczu, białka i laktozy, 8. immunoglobuliny, 9. oleju, 10. mineralną, 11. glukozy, galaktozy i mannozy, 12. bakterie i wirusy; białkową – 1. wody, 2. witaminy, składniki mineralne i inne biologicznie aktywne związki chemiczne, 3. koloidową, 4. molekularną, 5. emulsyjną, 6. czynniki wzrostu, 7. tłuszczu, białka i laktozy, 8. immunoglobuliny, 9. oleju, 10. mineralną, 11. glukozy, galaktozy i mannozy, 12. bakterie i wirusy oraz 1. wody, 2. witaminy, składniki mineralne i inne biologicznie aktywne związki chemiczne, 3. koloidową, 4. molekularną, 5. emulsyjną, 6. czynniki wzrostu, 7. tłuszczu, białka i laktozy, 8. immunoglobuliny, 9. oleju, 10. mineralną, 11. glukozy, galaktozy i mannozy, 12. bakterie i wirusy, czyli laktozę i sole mineralne.