Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Scenariusz lekcji

Autor: Daria Reczyńska

Przedmiot: Biologia

Temat: Fermentacja alkoholowa drożdży

Grupa docelowa: uczniowie III etapu edukacyjnego – kształcenie w zakresie rozszerzonym

Podstawa programowa:

Zakres rozszerzony
Treści nauczania – wymagania szczegółowe
VII. Grzyby. Uczeń:
2) przedstawia czynności życiowe grzybów: odżywianie, oddychanie i rozmnażanie; planuje i przeprowadza doświadczenie wykazujące, że drożdże przeprowadzają fermentację alkoholową;

Kształtowane kompetencje kluczowe:

  • kompetencje cyfrowe;

  • kompetencje osobiste, społeczne i w zakresie umiejętności uczenia się;

  • kompetencje matematyczne oraz kompetencje w zakresie nauk przyrodniczych, technologii i inżynierii.

Cele operacyjne (językiem ucznia):

  • Wyjaśnisz, na czym polega proces fermentacji alkoholowej.

  • Wymienisz sektory przemysłowe wykorzystujące proces fermentacji alkoholowej.

  • Omówisz znaczenie biologiczne procesu fermentacji alkoholowej.

Strategie nauczania:

  • nauczanie wyprzedzające;

  • konstruktywizm;

  • konektywizm;

  • WebQuest.

Metody i techniki nauczania:

  • mapa myśli;

  • praca z materiałem źródłowym z e‑podręcznika;

  • ćwiczenia interaktywne;

  • quiz;

  • dyskusja;

  • burza mózgów.

Formy pracy:

  • praca indywidualna;

  • praca w grupach;

  • praca całego zespołu klasowego.

Środki dydaktyczne:

  • zasoby multimedialne zawarte w e‑materiale;

  • zestaw kart – quiz (dla każdej grupy);

  • magnesy;

  • szary papier;

  • markery.

Przebieg zajęć:

Faza wstępna

  1. Nauczyciel dzieli uczniów na grupy.

  2. Każda grupa dostaje zestaw kart – quiz. Uczniowie przypominają sobie informacje zdobyte na poprzednich lekcjach, a następnie zapisują swoje odpowiedzi. Uczeń, który odpowie poprawnie na najwięcej pytań, zostaje liderem grupy.

  3. Nauczyciel przedstawia uczniom temat i cele lekcji.

Faza realizacyjna

  1. Uczniowie wykonują doświadczenie nr 1 w sekcji „Wirtualne laboratorium (WL‑S)”. Nauczyciel rozpoczyna dyskusję na temat przeprowadzonego doświadczenia. Wspólnie z uczniami omawia możliwości wykorzystania procesu fermentacji w przemyśle.

  2. Nauczyciel rozdaje grupom materiał źródłowy dotyczący produktów ubocznych procesu fermentacji. Uczniowie zapoznają się z tekstem, następnie na jego podstawie tworzą mapy myśli. Liderzy grup przedstawiają wyniki pracy.

  3. Uczniowie wykonują doświadczenie nr 2 w sekcji „Wirtualne laboratorium (WL‑S)”. Nauczyciel prosi jednego z uczniów o przedstawienie wniosków.

  4. Uczniowie samodzielnie wykonują ćwiczenia nr 7 i 8 zawarte w e‑materiale.

  5. Nauczyciel sprawdza poprawność odpowiedzi.

Faza podsumowująca

  1. Uczniowie odpowiadają na pytania podsumowujące:

  • Jakie są główne produkty powstające podczas fermentacji alkoholowej?

  • Jaki gatunek drożdży jest najczęściej wykorzystywany w przemyśle?

  • Jaka jest biologiczna funkcja fermentacji alkoholowej?

Praca domowa

Uczniowie wykonują ćwiczenia od 1 do 6 zawarte w e‑materiale. Przygotowują uzasadnienia poprawnych odpowiedzi.

Materiały pomocnicze

  • Quiz

R1anwNiQNsxyb

Quiz.
Plik PDF o rozmiarze 47.82 KB w języku polskim

Wskazówki metodyczne opisujące różne zastosowania wirtualnego laboratorium

Wirtualne laboratorium może zostać wykorzystane w fazie przygotowawczej lekcji.