Sprawdź się
Przygotowano cztery zlewki zawierające po 100 ml wody. Do pierwszej i drugiej zlewki dodano po 5 g skrobi, a do trzeciej i czwartej zlewki identyczną ilość glukozy. Zawartość zlewek zamieszano, a zlewek pierwszej i trzeciej dodatkowo zagotowano. Po wystudzeniu zawartości zlewek do każdej z nich dodano po 5 ml kultur drożdży. Na wyloty wszystkich naczyń nałożono balony.
Na wydajność produkcji etanolu wpływa wiele czynników środowiskowych. Do najważniejszych należą: temperatura, stężenie substratu i pH. W pewnym eksperymencie badano tempo wytwarzania etanolu przez drożdże z gatunku Bretanomyces bruxellensis. Przygotowano cztery zestawy badawcze:
I – drożdże przeprowadzały fermentację w temperaturze 20°C, w 10‑procentowym stężeniu glukozy w roztworze i pH 7
II – drożdże przeprowadzały fermentację w temperaturze 20°C, w 5‑procentowym stężeniu glukozy w roztworze i pH 7
III – drożdże przeprowadzały fermentację w temperaturze 20°C, w 10‑procentowym stężeniu glukozy w roztworze i pH 5
IV – drożdże przeprowadzały fermentację w temperaturze 20°C, w 5‑procentowym stężeniu glukozy w roztworze i pH 5
W warunkach beztlenowych drożdże skutecznie fermentują moszcz winogronowy, czyli świeżo wyciśnięty sok z winogron. W przypadku produkcji piwa fermentacji ulega brzeczka piwna, czyli zawiesina uzyskana w wyniku gotowania i ostudzenia zmielonego wcześniej słodu jęczmiennego. Z kolei słód jęczmienny to po prostu skiełkowane nasiona jęczmienia.
Nowe szczepy drożdży browarnianych uzyskuje się nie tylko drogą selekcji, ale także dzięki mutagenezie i modyfikacjom genetycznym. W 2011 r. zasugerowano możliwość uzyskania genetycznie zmienionych drożdży potrafiących przetwarzać węglowodany nie tylko w etanol, ale i w cyklodekstryny. Cyklodekstryny są wyjątkowymi cyklicznymi węglowodanami nietrawionymi przez organizm człowieka. Ich zewnętrzne powierzchnie mają charakter hydrofilowy, natomiast wewnętrzne – hydrofobowy.
Korzystając z powyższego tekstu i własnej wiedzy, połącz właściwość cyklodekstryn produkowanych przez hipotetyczne transgeniczne drożdże z możliwymi skutkami ich użycia.
Cyklodekstryny łatwo rozpuszczają się w roztworach wodnych, w tym w napojach alkoholowych., Możliwość enkapsulowania niepolarnych związków organicznych psujących właściwości sensoryczne piwa.
Mają hydrofilową powierzchnię zewnętrzną. | |
Mają hydrofobową powierzchnię wewnętrzną. |
Korzystając z powyższego tekstu i własnej wiedzy, wyjaśnij, dlaczego produkcja cyklodekstryn z części węglowodanów znajdujących się w brzeczce piwnej mogłaby być korzystna dla diabetyków (osób chorych na cukrzycę).
Piwowarstwo domowe staje się coraz popularniejszym hobby. W procesie wytwarzania piwa typu pils przeprowadza się nie jedną, a dwie fermentacje. Pierwsza odbywa się w dużym fermentorze z rurką wylotową. Po odpowiednim czasie wstępnie sfermentowane piwo przelewa się do butelek, dodaje odrobinę sacharozy lub glukozy, i zamyka kapslem. Drożdże piwowarskie nie należą do odmian odpornych na wysokie stężenie alkoholu. Wytrzymują jednak bardzo wysokie ciśnienia.
Na podstawie powyższego tekstu i własnej wiedzy o fermentacji alkoholowej wyjaśnij, dlaczego komórki drożdży używane w piwowarstwie muszą być odporne na wysokie ciśnienie.