Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
1
Pokaż ćwiczenia:
R17DFLm30FJBS1
Ćwiczenie 1
Spośród podanych niżej związków chemicznych wybierz 2, które produkowane są przez drożdże w warunkach beztlenowych. Możliwe odpowiedzi: 1. metanol, 2. etanol, 3. glukoza, 4. dwutlenek węgla, 5. kwas mlekowy
1
Ćwiczenie 2

Przygotowano cztery zlewki zawierające po 100 ml wody. Do pierwszej i drugiej zlewki dodano po 5 g skrobi, a do trzeciej i czwartej zlewki identyczną ilość glukozy. Zawartość zlewek zamieszano, a zlewek pierwszej i trzeciej dodatkowo zagotowano. Po wystudzeniu zawartości zlewek do każdej z nich dodano po 5 ml kultur drożdży. Na wyloty wszystkich naczyń nałożono balony.

R14BZ4U2rzqkH
Przygotowano 4 zlewki zawierające po 100 ml wody. Do zlewek I i II dodano po 5 gram skrobi, a do zlewek III i IV identyczną ilość glukozy. Zawartość zlewek zamieszano, a w przypadku probówek I i III dodatkowo zagotowano. Po wystudzeniu zawartości zlewek, do każdej z nich dodano po 5 ml kultur drożdży. Na wyloty wszystkich naczyń nałożono balony. Spośród poniższych, wybierz poprawny opis wyniku eksperymentu oraz poprawne wyjaśnienie przyczyny tych obserwacji. Możliwe odpowiedzi: 1. balony na zlewkach I i III zwiększyły swoją objętość, 2. balony na zlewkach I, III i IV zwiększyły swoją objętość, 3. balony na wszystkich zlewkach zwiększyły swoją objętość
RxvSdbqpJ4apP
Wyjaśnienie: Możliwe odpowiedzi: 1. Drożdże jako substratu do fermentacji alkoholowej wykorzystały glukozę obecną w zlewkach III i IV oraz węglowodany powstałe z termicznego rozpadu skrobi w probówce I. Wyprodukowany dwutlenek węgla napełnił balon., 2. Drożdże jako substratu do fermentacji alkoholowej wykorzystały glukozę i skrobię obecną w zlewkach. Wyprodukowany dwutlenek węgla napełnił balon., 3. Drożdże jako substratu do fermentacji alkoholowej wykorzystały cukry proste powstałe z termicznego rozpadu skrobi i glukozy w probówkach I i III. Wyprodukowany dwutlenek węgla napełnił balon.
RHYIzgAC9fMhx2
Ćwiczenie 3
W kolejnym doświadczeniu użyto 2 bioreaktorów. W każdym z nich znajdowała się pożywka zawierająca cukier metabolizowany przez drożdże. Pożywkę w każdym zestawie doświadczalnym zaszczepiono drożdżami, a w przypadku bioreaktora II zastosowano również napowietrzanie. U wylotu wszystkich bioreaktorów zamontowano wężyki, których końce zanurzone były w roztworach wody wapiennej. Po pewnym czasie zaobserwowano zmętnienie wody wapiennej w obu zestawach doświadczalnych. W wyznaczonych miejscach wpisz nazwę gazu, który powodował zmętnienie wody wapiennej oraz nazwy procesów metabolicznych, odpowiedzialnych za produkcję tego gazu. Nazwa gazu: 1. oddychanie beztlenowe, 2. fermentacja metanowa, 3. azot, 4. tlenek węgla, 5. oddychanie tlenowe, 6. tlen, 7. utlenianie biologiczne, 8. oddychanie holotropowe, 9. fermentacja alkoholowa, 10. fermentacja wapienna, 11. dwutlenek węgla
Nazwa procesu zachodzącego w bioreaktorze I: 1. oddychanie beztlenowe, 2. fermentacja metanowa, 3. azot, 4. tlenek węgla, 5. oddychanie tlenowe, 6. tlen, 7. utlenianie biologiczne, 8. oddychanie holotropowe, 9. fermentacja alkoholowa, 10. fermentacja wapienna, 11. dwutlenek węgla
Nazwa procesu zachodzącego w bioreaktorze II: 1. oddychanie beztlenowe, 2. fermentacja metanowa, 3. azot, 4. tlenek węgla, 5. oddychanie tlenowe, 6. tlen, 7. utlenianie biologiczne, 8. oddychanie holotropowe, 9. fermentacja alkoholowa, 10. fermentacja wapienna, 11. dwutlenek węgla/1. oddychanie beztlenowe, 2. fermentacja metanowa, 3. azot, 4. tlenek węgla, 5. oddychanie tlenowe, 6. tlen, 7. utlenianie biologiczne, 8. oddychanie holotropowe, 9. fermentacja alkoholowa, 10. fermentacja wapienna, 11. dwutlenek węgla.
R1Ox4Zw8HXuxO2
Ćwiczenie 4
Uzupełnij luki w tekście poprawnymi wyrażeniami. Drożdże są jednokomórkowymiwielokomórkowymi grzybami, rozmnażającymi się płciowobezpłciowo przez pączkowanie. W celu pozyskania energii przeprowadzają tlenowy proces spalania cukrówtłuszczów. Natomiast w warunkach beztlenowych, w ich komórkach zachodzi proces fermentacji mlekowejalkoholowej. Największe znaczenie gospodarcze mają szczepy i odmiany Saccharomyces cerevisiaeSaccharomyces pastorianus.
2
Ćwiczenie 5

Na wydajność produkcji etanolu wpływa wiele czynników środowiskowych. Do najważniejszych należą: temperatura, stężenie substratu i pH. W pewnym eksperymencie badano tempo wytwarzania etanolu przez drożdże z gatunku Bretanomyces bruxellensis. Przygotowano cztery zestawy badawcze:

I – drożdże przeprowadzały fermentację w temperaturze 20°C, w 10‑procentowym stężeniu glukozy w roztworze i pH 7

II – drożdże przeprowadzały fermentację w temperaturze 20°C, w 5‑procentowym stężeniu glukozy w roztworze i pH 7

III – drożdże przeprowadzały fermentację w temperaturze 20°C, w 10‑procentowym stężeniu glukozy w roztworze i pH 5

IV – drożdże przeprowadzały fermentację w temperaturze 20°C, w 5‑procentowym stężeniu glukozy w roztworze i pH 5

R1bdUztpuftWB
Uzupełnij poniższe zdania tak, żeby zawierały informacje prawdziwe. Podkreśl w każdym nawiasie poprawne określenie W celu uzyskania prawidłowych wniosków do powyższego eksperymentu, wyniki uzyskane z zestawu I należy porównać z wynikami z 1. zestawów II i IV, 2. zestawów I i II, 3. zestawów II i III, 4. zestawów II i III. Wyniki uzyskane w przypadku zestawu IV należy porównać z tymi z 1. zestawów II i IV, 2. zestawów I i II, 3. zestawów II i III, 4. zestawów II i III.
2
Ćwiczenie 6

W warunkach beztlenowych drożdże skutecznie fermentują moszcz winogronowy, czyli świeżo wyciśnięty sok z winogron. W przypadku produkcji piwa fermentacji ulega brzeczka piwna, czyli zawiesina uzyskana w wyniku gotowania i ostudzenia zmielonego wcześniej słodu jęczmiennego. Z kolei słód jęczmienny to po prostu skiełkowane nasiona jęczmienia.

RvIc5zkGDlM1K
Na podstawie powyższego tekstu, wymień dwa procesy (jakim ulega ziarno jęczmienia) dzięki którym drożdże otrzymują substrat do fermentacji alkoholowej. Możliwe odpowiedzi: 1. gotowanie, 2. kiełkowanie, 3. czyszczenie, 4. prażenie, 5. studzenie
311
Ćwiczenie 7
R1A94aQcMgt9f1
Na podstawie: Łukasz Orzechowski, Transgeniczne drożdże browarniane produkujące cyklodekstryny, sposobem na poprawienie właściwości piwa.
Źródło: Stanisław Skowron, wikipedia.org, licencja: CC BY-SA 3.0.

Nowe szczepy drożdży browarnianych uzyskuje się nie tylko drogą selekcji, ale także dzięki mutagenezie i modyfikacjom genetycznym. W 2011 r. zasugerowano możliwość uzyskania genetycznie zmienionych drożdży potrafiących przetwarzać węglowodany nie tylko w etanol, ale i w cyklodekstryny. Cyklodekstryny są wyjątkowymi cyklicznymi węglowodanami nietrawionymi przez organizm człowieka. Ich zewnętrzne powierzchnie mają charakter hydrofilowy, natomiast wewnętrzne – hydrofobowy.

RgB4uWJGekIee
Korzystając z powyższego tekstu i własnej wiedzy, połącz właściwość cyklodekstryn produkowanych przez hipotetyczne transgeniczne drożdże, z możliwymi skutkami. Posiadają hydrofilową powierzchnię zewnętrzną Możliwe odpowiedzi: 1. możliwość enkapsulowania niepolarnych związków organicznych psujących właściwości sensoryczne piwa, 2. cyklodekstryny łatwo rozpuszczają się w roztworach wodnych, w tym napojach alkoholowych. Posiadają hydrofobową powierzchnię wewnętrzną Możliwe odpowiedzi: 1. możliwość enkapsulowania niepolarnych związków organicznych psujących właściwości sensoryczne piwa, 2. cyklodekstryny łatwo rozpuszczają się w roztworach wodnych, w tym napojach alkoholowych.

Korzystając z powyższego tekstu i własnej wiedzy, wyjaśnij, dlaczego produkcja cyklodekstryn z części węglowodanów znajdujących się w brzeczce piwnej mogłaby być korzystna dla diabetyków (osób chorych na cukrzycę).

uzupełnij treść
311
Ćwiczenie 8

Piwowarstwo domowe staje się coraz popularniejszym hobby. W procesie wytwarzania piwa typu pils przeprowadza się nie jedną, a dwie fermentacje. Pierwsza odbywa się w dużym fermentorze z rurką wylotową. Po odpowiednim czasie wstępnie sfermentowane piwo przelewa się do butelek, dodaje odrobinę sacharozy lub glukozy, i zamyka kapslem. Drożdże piwowarskie nie należą do odmian odpornych na wysokie stężenie alkoholu. Wytrzymują jednak bardzo wysokie ciśnienia.

Na podstawie powyższego tekstu i własnej wiedzy o fermentacji alkoholowej wyjaśnij, dlaczego komórki drożdży używane w piwowarstwie muszą być odporne na wysokie ciśnienie.

uzupełnij treść