Sprawdź się
Spośród podanych niżej związków chemicznych wybierz dwa, które produkowane są przez drożdże w warunkach beztlenowych.
- metanol
- etanol
- glukoza
- dwutlenek węgla
- kwas mlekowy
Przygotowano cztery zlewki zawierające po 100 ml wody. Do pierwszej i drugiej zlewki dodano po 5 g skrobi, a do trzeciej i czwartej zlewki identyczną ilość glukozy. Zawartość zlewek zamieszano, a zlewek pierwszej i trzeciej dodatkowo zagotowano. Po wystudzeniu zawartości zlewek do każdej z nich dodano po 5 ml kultur drożdży. Na wyloty wszystkich naczyń nałożono balony.
Spośród poniższych wybierz poprawny opis wyniku eksperymentu.
- balony na zlewkach pierwszej i trzeciej zwiększyły swoją objętość
- balony na zlewkach pierwszej, trzeciej i czwartej zwiększyły swoją objętość
- balony na wszystkich zlewkach zwiększyły swoją objętość
Wybierz poprawne wyjaśnienie tych obserwacji.
- Drożdże jako substraty do fermentacji alkoholowej wykorzystały glukozę obecną w zlewkach trzeciej i czwartej oraz węglowodany powstałe z termicznego rozpadu skrobi w zlewce pierwszej. Wyprodukowany dwutlenek węgla napełnił balon.
- Drożdże jako substraty do fermentacji alkoholowej wykorzystały glukozę i skrobię obecne w zlewkach. Wyprodukowany dwutlenek węgla napełnił balon.
- Drożdże jako substraty do fermentacji alkoholowej wykorzystały cukry proste powstałe z termicznego rozpadu skrobi i glukozy w zlewkach pierwszej i tzreciej. Wyprodukowany dwutlenek węgla napełnił balon.
Nazwa procesu zachodzącego w bioreaktorze I: 1. oddychanie beztlenowe, 2. fermentacja metanowa, 3. azot, 4. tlenek węgla, 5. oddychanie tlenowe, 6. tlen, 7. utlenianie biologiczne, 8. oddychanie holotropowe, 9. fermentacja alkoholowa, 10. fermentacja wapienna, 11. dwutlenek węgla
Nazwa procesu zachodzącego w bioreaktorze II: 1. oddychanie beztlenowe, 2. fermentacja metanowa, 3. azot, 4. tlenek węgla, 5. oddychanie tlenowe, 6. tlen, 7. utlenianie biologiczne, 8. oddychanie holotropowe, 9. fermentacja alkoholowa, 10. fermentacja wapienna, 11. dwutlenek węgla/1. oddychanie beztlenowe, 2. fermentacja metanowa, 3. azot, 4. tlenek węgla, 5. oddychanie tlenowe, 6. tlen, 7. utlenianie biologiczne, 8. oddychanie holotropowe, 9. fermentacja alkoholowa, 10. fermentacja wapienna, 11. dwutlenek węgla.
W doświadczeniu użyto dwóch bioreaktorów. W każdym znajdowała się pożywka zawierająca cukier metabolizowany przez drożdże. Pożywki zaszczepiono drożdżami, a w bioreaktorze II zastosowano również napowietrzanie. U wylotu bioreaktorów zamontowano wężyki, których końce zanurzone były w roztworach wody wapiennej. Po pewnym czasie zaobserwowano zmętnienie wody wapiennej w obu zestawach doświadczalnych. Wstaw w odpowiednie miejsca nazwę gazu, który spowodował zmętnienie wody wapiennej, oraz nazwy procesów metabolicznych odpowiedzialnych za produkcję tego gazu.
fermentacja alkoholowa, fermentacja wapienna, tlen, utlenianie biologiczne, azot, oddychanie beztlenowe, oddychanie holotropowe, tlenek węgla, oddychanie tlenowe, fermentacja metanowa, dwutlenek węgla
Nazwa gazu: ............................................
Nazwa procesu zachodzącego w bioreaktorze I: ............................................
Nazwa procesu zachodzącego w bioreaktorze II: ............................................/............................................
Uzupełnij luki w tekście poprawnymi wyrażeniami.
Drożdże są {#jednokomórkowymi}{wielokomórkowymi} grzybami rozmnażającymi się {płciowo}{#bezpłciowo} przez {#pączkowanie}{zarodniki}. W celu pozyskania energii przeprowadzają tlenowy proces spalania {#cukrów}{tłuszczów}. Natomiast w warunkach beztlenowych w ich komórkach zachodzi fermentacja {mlekowa}{#alkoholowa}. Największe znaczenie gospodarcze mają szczepy i odmiany {#Saccharomyces cerevisiae}{Saccharomyces pastorianus}.
Na wydajność produkcji etanolu wpływa wiele czynników środowiskowych. Do najważniejszych należą: temperatura, stężenie substratu i pH. W pewnym eksperymencie badano tempo wytwarzania etanolu przez drożdże z gatunku Bretanomyces bruxellensis. Przygotowano cztery zestawy badawcze:
I – drożdże przeprowadzały fermentację w temperaturze 20°C, w 10‑procentowym stężeniu glukozy w roztworze i pH 7
II – drożdże przeprowadzały fermentację w temperaturze 20°C, w 5‑procentowym stężeniu glukozy w roztworze i pH 7
III – drożdże przeprowadzały fermentację w temperaturze 20°C, w 10‑procentowym stężeniu glukozy w roztworze i pH 5
IV – drożdże przeprowadzały fermentację w temperaturze 20°C, w 5‑procentowym stężeniu glukozy w roztworze i pH 5
Uzupełnij poniższe zdania, tak aby zawierały informacje prawdziwe.
zestawów II i IV, zestawów II i III, zestawów I i II, zestawów II i III
W celu sformułowania prawidłowych wniosków do powyższego eksperymentu wyniki uzyskane z zestawu I należy porównać z wynikami z ....................................... Wyniki uzyskane w zestawie IV należy porównać z tymi z .......................................
W warunkach beztlenowych drożdże skutecznie fermentują moszcz winogronowy, czyli świeżo wyciśnięty sok z winogron. W przypadku produkcji piwa fermentacji ulega brzeczka piwna, czyli zawiesina uzyskana w wyniku gotowania i ostudzenia zmielonego wcześniej słodu jęczmiennego. Z kolei słód jęczmienny to po prostu skiełkowane nasiona jęczmienia.
Na podstawie powyższego tekstu wymień dwa procesy, jakim poddawane jest ziarno jęczmienia, dzięki którym drożdże otrzymują substrat do fermentacji alkoholowej.
- gotowanie
- kiełkowanie
- czyszczenie
- prażenie
- studzenie

Nowe szczepy drożdży browarnianych uzyskuje się nie tylko drogą selekcji, ale także dzięki mutagenezie i modyfikacjom genetycznym. W 2011 r. zasugerowano możliwość uzyskania genetycznie zmienionych drożdży potrafiących przetwarzać węglowodany nie tylko w etanol, ale i w cyklodekstryny. Cyklodekstryny są wyjątkowymi cyklicznymi węglowodanami nietrawionymi przez organizm człowieka. Ich zewnętrzne powierzchnie mają charakter hydrofilowy, natomiast wewnętrzne – hydrofobowy.
Korzystając z powyższego tekstu i własnej wiedzy, połącz właściwość cyklodekstryn produkowanych przez hipotetyczne transgeniczne drożdże z możliwymi skutkami ich użycia.
Cyklodekstryny łatwo rozpuszczają się w roztworach wodnych, w tym w napojach alkoholowych., Możliwość enkapsulowania niepolarnych związków organicznych psujących właściwości sensoryczne piwa.
| Mają hydrofilową powierzchnię zewnętrzną. | |
| Mają hydrofobową powierzchnię wewnętrzną. |
Korzystając z powyższego tekstu i własnej wiedzy, wyjaśnij, dlaczego produkcja cyklodekstryn z części węglowodanów znajdujących się w brzeczce piwnej mogłaby być korzystna dla diabetyków (osób chorych na cukrzycę).
Piwowarstwo domowe staje się coraz popularniejszym hobby. W procesie wytwarzania piwa typu pils przeprowadza się nie jedną, a dwie fermentacje. Pierwsza odbywa się w dużym fermentorze z rurką wylotową. Po odpowiednim czasie wstępnie sfermentowane piwo przelewa się do butelek, dodaje odrobinę sacharozy lub glukozy, i zamyka kapslem. Drożdże piwowarskie nie należą do odmian odpornych na wysokie stężenie alkoholu. Wytrzymują jednak bardzo wysokie ciśnienia.
Na podstawie powyższego tekstu i własnej wiedzy o fermentacji alkoholowej wyjaśnij, dlaczego komórki drożdży używane w piwowarstwie muszą być odporne na wysokie ciśnienie.