Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
1
1
Laboratorium 1

Zaplanuj i przeprowadź doświadczenie, które pozwoli ci rozwiązać poniższy problem badawczy. Postaw hipotezę i ją zweryfikuj. Zapisz instrukcję, obserwacje i wyniki doświadczenia oraz sformułuj wnioski.

Temat: Określenie rodzaju gazu, jaki powstaje podczas fermentacji alkoholowej.

Problem badawczy: Czy podczas fermentacji alkoholowej jest wydzielany gaz powodujący zmętnienie wody wapiennej?

Sprzęt laboratoryjny:

R1YHRc4pWgf0i
Ilustracja interaktywna 1. Korek z rurką odprowadzającą , 2. Pipety , 3. Pipety , 4. Szklana bagietka
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Odczynniki:

  • woda destylowana

  • woda wapienna

  • drożdże

  • glukoza

R1ZY25UqWDrku
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Szczegóły doświadczenia 1greenwhite
Szczegóły doświadczenia 2bluewhite
Szczegóły doświadczenia 3redwhite
RhgQWw6xv2NAC
Hipoteza: (Uzupełnij). Instrukcja (Uzupełnij). Obserwacje (Uzupełnij). Wyniki (Uzupełnij). Wnioski (Uzupełnij).

Zaplanuj doświadczenie, które pozwoli ci rozwiązać poniższy problem badawczy. Postaw hipotezę i ją zweryfikuj.

Temat: Określenie rodzaju gazu, jaki powstaje podczas fermentacji alkoholowej.

Problem badawczy: Czy podczas fermentacji alkoholowej jest wydzielany gaz powodujący zmętnienie wody wapiennej?

Sprzęt laboratoryjny:

kolba stożkowa o pojemności 500 ml

korek z rurką odprowadzającą

2 zlewki o pojemności 500 ml

łyżka do odczynników

szklana bagietka

2 szkiełka zegarkowe

Odczynniki:

woda destylowana

woda wapienna

drożdże

glukoza

Hipoteza: Podczas fermentacji alkoholowej wydzielany jest dwutlenek węgla.

Instrukcja przebiegu doświadczenia:

Do kolby stożkowej przelej ze zlewki wodę destylowaną. Za pomocą łyżki do odczynników dodaj do kolby porcje glukozy i drożdży. Zamieszaj roztwór wody, glukozy i drożdży szklaną bagietką.

Zatkaj kolbę stożkową korkiem z rurką odprowadzającą. Koniec rurki umieść w zlewce z wodą wapienną.

Obserwuj zachodzące zmiany.

Obserwacje: Woda wapienna zmętniała.

Wyniki: Mętnienie wody wapiennej jest wynikiem reakcji umożliwiającej wykrywanie obecności dwutlenku węgla. Pojawienie się dwutlenku węgla w roztworze wodorotlenku wapnia prowadzi do wytrącenia się osadu (CaCOIndeks dolny 3).

Wnioski: Podczas fermentacji alkoholowej wydziela się dwutlenek węgla.

Rl7skettB3MSt
Ćwiczenie 1
Skąd pochodzą pęcherzyki gazu powstające w kolbie? Możliwe odpowiedzi: 1. w wyniku wydzielania się dwutlenku węgla, 2. w wyniku powstawania alkoholu, 3. w wyniku powstawania wody