Wirtualne laboratorium (WL‑S)
Zaplanuj i przeprowadź doświadczenie, które pozwoli ci rozwiązać poniższy problem badawczy. Postaw hipotezę i ją zweryfikuj. Zapisz instrukcję, obserwacje i wyniki doświadczenia oraz sformułuj wnioski.
Temat: Określenie rodzaju gazu, jaki powstaje podczas fermentacji alkoholowej.
Problem badawczy: Czy podczas fermentacji alkoholowej jest wydzielany gaz powodujący zmętnienie wody wapiennej?
Sprzęt laboratoryjny:
Odczynniki:
woda destylowana
woda wapienna
drożdże
glukoza
Zaplanuj doświadczenie, które pozwoli ci rozwiązać poniższy problem badawczy. Postaw hipotezę i ją zweryfikuj.
Temat: Określenie rodzaju gazu, jaki powstaje podczas fermentacji alkoholowej.
Problem badawczy: Czy podczas fermentacji alkoholowej jest wydzielany gaz powodujący zmętnienie wody wapiennej?
Sprzęt laboratoryjny:
kolba stożkowa o pojemności 500 ml
korek z rurką odprowadzającą
2 zlewki o pojemności 500 ml
łyżka do odczynników
szklana bagietka
2 szkiełka zegarkowe
Odczynniki:
woda destylowana
woda wapienna
drożdże
glukoza
Hipoteza: Podczas fermentacji alkoholowej wydzielany jest dwutlenek węgla.
Instrukcja przebiegu doświadczenia:
Do kolby stożkowej przelej ze zlewki wodę destylowaną. Za pomocą łyżki do odczynników dodaj do kolby porcje glukozy i drożdży. Zamieszaj roztwór wody, glukozy i drożdży szklaną bagietką.
Zatkaj kolbę stożkową korkiem z rurką odprowadzającą. Koniec rurki umieść w zlewce z wodą wapienną.
Obserwuj zachodzące zmiany.
Obserwacje: Woda wapienna zmętniała.
Wyniki: Mętnienie wody wapiennej jest wynikiem reakcji umożliwiającej wykrywanie obecności dwutlenku węgla. Pojawienie się dwutlenku węgla w roztworze wodorotlenku wapnia prowadzi do wytrącenia się osadu (CaCOIndeks dolny 33).
Wnioski: Podczas fermentacji alkoholowej wydziela się dwutlenek węgla.