Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Autor: Jolanta Loritz‑Dobrowolska

Przedmiot: biologia

Temat: Znaczenie struktury przestrzennej wielocukrów dla ich właściwości biologicznych

Grupa docelowa: uczniowie III etapu edukacyjnego – kształcenie w zakresie podstawowym i rozszerzonym

Podstawa programowa:

Zakres podstawowy
Cele kształcenia - wymagania ogólne
I. Pogłębianie wiedzy z zakresu budowy i funkcjonowania organizmu człowieka. Uczeń:
2) wykazuje związki pomiędzy strukturą i funkcją na różnych poziomach złożoności organizmu;
Treści nauczania – wymagania szczegółowe
I. Chemizm życia.
2. Składniki organiczne. Uczeń:
1) przedstawia budowę węglowodanów (uwzględniając wiązania glikozydowe); rozróżnia monosacharydy (glukoza, fruktoza, galaktoza, ryboza, deoksyryboza), disacharydy (sacharoza, laktoza, maltoza), polisacharydy (skrobia, glikogen, celuloza, chityna); określa znaczenie biologiczne węglowodanów, uwzględniając ich właściwości fizyczne i chemiczne; planuje oraz przeprowadza doświadczenie wykazujące obecność monosacharydów i polisacharydów w materiale biologicznym;
Zakres rozszerzony
Treści nauczania – wymagania szczegółowe
I. Chemizm życia.
2. Składniki organiczne. Uczeń:
1) przedstawia budowę węglowodanów (uwzględniając wiązania glikozydowe α, β); rozróżnia monosacharydy (glukoza, fruktoza, galaktoza, ryboza, deoksyryboza), disacharydy (sacharoza, laktoza, maltoza), polisacharydy (skrobia, glikogen, celuloza, chityna) i określa znaczenie biologiczne węglowodanów, uwzględniając ich właściwości fizyczne i chemiczne; planuje oraz przeprowadza doświadczenie wykazujące obecność monosacharydów i polisacharydów w materiale biologicznym;

Kształtowane kompetencje kluczowe:

  • kompetencje w zakresie rozumienia i tworzenia informacji;

  • kompetencje matematyczne oraz kompetencje w zakresie nauk przyrodniczych, technologii i inżynierii;

  • kompetencje cyfrowe;

  • kompetencje osobiste, społeczne i w zakresie umiejętności uczenia się.

Cele operacyjne:

Uczeń:

  • porządkuje informacje o wielocukrach;

  • bada rozkład skrobi przez enzymy;

  • szacuje wpływ cukrów na zdrowie człowieka.

Strategie nauczania:

  • konstruktywizm;

  • konektywizm;

  • IBSE.

Metody i techniki nauczania:

  • nauczanie wyprzedzające;

  • ćwiczenia laboratoryjne;

  • pokaz uczniowski;

  • pokaz nauczycielski;

  • mapa pojęć.

Formy pracy:

  • praca indywidualna;

  • praca w grupach;

  • praca całego zespołu klasowego.

Środki dydaktyczne:

  • komputery z głośnikami i dostępem do internetu;

  • słuchawki;

  • grafika interaktywna zawarte w e‑materiale;

  • zestawy do badań wg załączników 1 i 2.

Przed lekcją:

Uczniowie zapoznają się z treścią e‑materiału. Nauczyciel przygotowuje sprzęt i materiały do obserwacji i doświadczenia wg załączników 1 i 2.

Przebieg zajęć

Faza wstępna:

  1. Nauczyciel pyta: „Co to jest polimer?” Uczniowie wyjaśniają, podają przykłady. „Co odpowiada za trawienie wielocukrów w organizmach żywych?” (Oczekiwana odpowiedź: enzymy).

  2. Nauczyciel zaciekawia uczniów tematem: zapowiada sprawdzenie właściwości celulozy jako polimeru oraz działania enzymów na skrobię.

Faza realizacyjna:

  1. Chętni uczniowie przygotowują doświadczenie pt. „Rozkład skrobi przez enzymy zawarte w środkach piorących” wg załącznika 2. Czas potrzebny do jego przeprowadzenia to około 30 minut od momentu wkroplenia jodyny, dlatego należy je rozpocząć na początku lekcji.

  2. W czasie oczekiwania na wynik doświadczenia inna grupa uczniów przeprowadza w postaci pokazu badanie zgodnie instrukcją z załącznika 1. Dotyczy ono właściwości palnych różnych polimerów i powinno być wykonywane Z ZACHOWANIEM SZCZEGÓLNEJ OSTROŻNOŚCI. Pozostali uczniowie obserwują pokaz i w parach wypełniają karty z wynikami doświadczenia.

  3. Po upływie 15 i 30 minut uczniowie obserwują zmiany, które zaszły w doświadczeniu ze skrobią. Wyniki doświadczenia zapisują w tabeli. Wspólnie ustalają i zapisują wniosek.

  4. Na tablicy interaktywnej nauczyciel prezentuje grafikę interaktywną z e‑materiału, krótko porządkując informacje. Na jej podstawie uczniowie wykonują w parach mapę pojęć związanych z wielocukrami.

Faza podsumowująca:

  1. Nauczyciel sprawdza poprawność wypełnienia kart pracy, koryguje je, wyjaśnia wątpliwości. W razie potrzeby uczniowie wypowiadają się na temat pracy swojej i kolegów (elementy oceny koleżeńskiej): co ich zaskoczyło, co było trudne, a co łatwe.

Praca domowa:

Wykonaj ćwiczenia z e‑podręcznika. Wyszukaj w dostępnych źródłach produkty bogate w błonnik. Zrób listę tych, które spożywasz na co dzień, i tych, które jesz okazjonalnie. Wyciągnij wnioski.

Materiały pomocnicze:

R1RTUFZ3vEjcs

Załącznik 1. Instrukcja wykonania doświadczenia z kartą pracy.
Plik PDF o rozmiarze 100.60 KB w języku polskim
R1dyUXff2OMcp

Załącznik 2. Instrukcja wykonania badania z kartą pracy.
Plik PDF o rozmiarze 133.24 KB w języku polskim
RVWldgkc41SNA

Załącznik 3. Odpowiedzi dla nauczyciela.
Plik PDF o rozmiarze 595.18 KB w języku polskim

Wskazówki metodyczne opisujące różne zastosowania grafiki interaktywnej:

Grafika interaktywna może zostać wykorzystana do powtórzenia i utrwalenia wiadomości przez uczniów. Można ją też stosować na lekcjach poświęconych fizjologii i odżywianiu człowieka.