Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Autor: Agnieszka Pieszalska

Przedmiot: biologia

Temat: Transaminacja – przebieg i znaczenie w biosyntezie aminokwasów

Grupa docelowa: uczniowie III etapu edukacyjnego – kształcenie w zakresie podstawowym i rozszerzonym

Podstawa programowa:

Zakres rozszerzony
Treści nauczania – wymagania szczegółowe
III. Energia i metabolizm.
1. Podstawowe zasady metabolizmu. Uczeń:
1) wyjaśnia, na przykładach, pojęcia: szlaku i cyklu metabolicznego;
2) porównuje istotę procesów anabolicznych i katabolicznych oraz wykazuje, że są ze sobą powiązane.

Kształtowane kompetencje kluczowe:

  • kompetencje matematyczne oraz kompetencje w zakresie nauk przyrodniczych, technologii i inżynierii;

  • kompetencje osobiste, społeczne w zakresie umiejętności uczenia się;

  • kompetencje cyfrowe.

Cele operacyjne
Uczeń:

  • poda substraty potrzebne do endogennej syntezy aminokwasów;

  • opisze przebieg transaminacji;

  • uzasadni znaczenie procesu transaminacji dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.

Strategie nauczania:

  • konstruktywizm;

  • konektywizm.

Metody i techniki nauczania:

  • z użyciem komputera;

  • ćwiczenia interaktywne;

  • praca z filmem (samouczek);

  • metoda 5 kroków;

  • mapa myśli.

Formy pracy:

  • praca indywidualna;

  • praca w grupach;

  • praca całego zespołu klasowego.

Środki dydaktyczne:

  • komputery z głośnikami, słuchawkami i dostępem do internetu;

  • zasoby multimedialne zawarte w e‑materiale;

  • tablica interaktywna/tablica, pisak/kreda;

  • telefony z dostępem do internetu;

  • 4 arkuszy papieru A1, flamastry.

Przebieg zajęć

Faza wstępna:

  1. Nauczyciel prosi uczniów o zapoznanie się z wprowadzeniem do e‑materiału.

  2. Nauczyciel zadaje pytania: „Co to są aminokwasy?”, „Do czego wykorzystywane są aminokwasy?”, „Co to są aminokwasy endogenne i egzogenne?”.

Faza realizacyjna:

  1. Nauczyciel wyświetla na tablicy interaktywnej lub za pomocą rzutnika film samouczek. Nauczyciel przed wyświetleniem filmu prosi aby uczniowie zwrócili uwagę przede wszystkim na przebieg procesu transaminacji, jego substraty i produkty oraz znaczenie dla organizmu. Po zapoznaniu się z multimedium uczniowie wykonują w parach polecenia od 1 do 3 i porównują swoje rozwiązania z inną parą. Następnie wybrane zespoły dzielą się swoimi odpowiedziami na forum klasy.

  2. Nauczyciel wyjaśnia zasady pracy z e‑materiałem metodą pięciu kroków:

    1 – Pobieżnie przejrzyj tekst z sekcji „Przeczytaj”.
    2 – Zapoznaj się z ćwiczeniami od 1 do 6 w sekcji „Sprawdź się”.
    3 – Uważnie zapoznaj się z tekstem z sekcji „Przeczytaj”.
    4 – Wykonaj ćwiczenia od 1 do 6 w sekcji „Sprawdź się”.
    5 – Wybrane osoby prezentują odpowiedzi na forum klasy.

  3. Uczniowie dzielą się na cztery grupy i wykonują mapę myśli przedstawiającą informacje na temat:

  • aminokowasów endogennych i egzogennych;

  • syntezy aminokwasów endogennych;

  • syntezy glutaminianu.

  1. Grupy prezentują mapy myśli.

Faza podsumowująca:

  1. Na koniec zajęć nauczyciel prosi uczniów o rozwinięcie zdań:

  • Dziś nauczyłem się…

  • Zrozumiałem, że…

  • Zaskoczyło mnie…

  • Dowiedziałem się…

  • Łatwe było dla mnie…

  • Trudne było dla mnie…

    Dwa ostatnie zdania oceniają trudność omawianego zagadnienia; dzięki nim uczeń dokonuje samooceny swoich wiadomości i umiejętności.

Praca domowa:

  1. Wykonaj ćwiczenia nr 7 i 8 z sekcji „Sprawdź się”.

Materiały pomocnicze:

  • Jane B. Reece i in., „Biologia Campbella”, tłum. K. Stobrawa i in., Dom Wydawniczy REBIS, Poznań 2021.

  • „Encyklopedia szkolna. Biologia”, red. Marta Stęplewska, Robert Mitoraj, Wydawnictwo Zielona Sowa, Kraków 2006.

Wskazówki metodyczne opisujące różne zastosowania filmu samouczka:

Uczniowie zapoznają się z filmem samouczkiem zawartym w e‑materiale i przygotowują do niego pytania. Następnie zadają je sobie nawzajem, sprawdzając stopień przyswojenia jego treści.