W ostatnich latach dużą popularność zyskała wysokobiałkowa dieta Dukana. Przeprowadzono badanie wśród kobiet w wieku od
Wykres przedstawia procentową liczbę kalorii w diecie pochodzącą z białek, tłuszczów i węglowodanów (podstawowych makroskładników) u kobiet stosujących wysokobiałkową dietę w porównaniu z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ).
R19a1cO9iH3pg1
Indeks górny Na podstawie: Joanna Wyka i in., Assessment of Food Intakes for Women Adopting the High Protein Dukan Diet, „Roczniki Państwowego Zakładu Higieny” 2015, nr 66(2), s. 137‑142. Indeks górny koniecNa podstawie: Joanna Wyka i in., Assessment of Food Intakes for Women Adopting the High Protein Dukan Diet, „Roczniki Państwowego Zakładu Higieny” 2015, nr 66(2), s. 137‑142.
Tekst II
Przeprowadzono również badanie dotyczące reakcji szczurów na dietę wysokobiałkową i wykazano, że szczury na diecie bogatej w białko w czasie eksperymentu straciły do 10% swojej początkowej wagi. Jednakże nie poprawił się ich profil lipidowy, ponadto znacząco (aż o 88%) spadło stężenie cytrynianów w moczu zwierząt, a jego pH obniżyło się o 15%. U karmionych w ten sposób szczurów nieprawidłowo zwiększyła się także masa nerek. Wiadomo, że spożywanie dużych ilości owoców i warzyw zmniejsza ryzyko powstawania kamieni nerkowych, prawdopodobnie z uwagi na dużą zawartość potasu i magnezu w tych pokarmach.
Indeks górny Na podstawie: Diety wysokobiałkowe zwiększają ryzyko zachorowania na choroby nerek, serwis „Nauka w Polsce”. Indeks górny koniecNa podstawie: Diety wysokobiałkowe zwiększają ryzyko zachorowania na choroby nerek, serwis „Nauka w Polsce”.
R1KRG1BcMsWI32
Ćwiczenie 5
31
Ćwiczenie 6
R1O3M0ns0tl7s
Odczytaj z wykresu, ile procent energii pochodzi z białka w poszczególnych fazach diety wysokobiałkowej, a ile w diecie zalecanej przez IŻŻ. Porównaj te wartości.
W diecie wysokobiałkowej zaspokojenie potrzeb energetycznych przez białko wynosi ponad 30%, podczas gdy zalecana ilość wynosi około 13%. W diecie wysokobiałkowej zawartość białka jest więc ponad dwa razy większa niż zalecana.
31
Ćwiczenie 7
R1ZJlSA9KUetC
Zwróć uwagę, którego składnika zapobiegającego powstawaniu kamicy nerkowej brakuje w diecie wysokobiałkowej i w jakich produktach on występuje.
Dieta wysokobiałkowa ogranicza bogate w potas warzywa i owoce, co powoduje obniżenie ilości tego pierwiastka w organizmie. Potas i magnez ma właściwości zapobiegające powstawaniu kamicy nerkowej, dlatego jego niedobór może w konsekwencji prowadzić do wystąpienia kamicy nerkowej.
31
Ćwiczenie 8
Rp0EQk4LsYs6S
Białko zwierzęce zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jeden z aminokwasów endogennych jest syntetyzowany z aminokwasu egzogennego – sprawdź który.
Dieta uboga w białko pochodzenia zwierzęcego może być uboga w aminokwas fenyloalaninę, który jest potrzebny do syntezy aminokwasu tyrozyny.