Sprawdź się
1. Aminokwasy endogenne, 2. Transaminacja, 3. KetokwasyReakcja chemiczna katalizowana przez enzymy zwane aminotransferazami.
1. Aminokwasy endogenne, 2. Transaminacja, 3. KetokwasyZwiązki, których cząsteczki zawierają grupę karboksylową i karbonylową .
Asparagina jest syntetyzowana z 1. asparaginianu, 2. transaminacji, 3. szczawiooctan, 4. prolina, 5. cysteiny, 6. glutaminianu, 7. hydroksylacji, 8. alanina, natomiast glutamina, 1. asparaginianu, 2. transaminacji, 3. szczawiooctan, 4. prolina, 5. cysteiny, 6. glutaminianu, 7. hydroksylacji, 8. alanina i arginina – z glutaminianu.
Seryna, będąca prekursorem glicyny i 1. asparaginianu, 2. transaminacji, 3. szczawiooctan, 4. prolina, 5. cysteiny, 6. glutaminianu, 7. hydroksylacji, 8. alanina, powstaje z kwasu -fosfoglicerynowego przy jednoczesnym wykorzystaniu 1. asparaginianu, 2. transaminacji, 3. szczawiooctan, 4. prolina, 5. cysteiny, 6. glutaminianu, 7. hydroksylacji, 8. alanina.
Synteza tyrozyny polega na 1. asparaginianu, 2. transaminacji, 3. szczawiooctan, 4. prolina, 5. cysteiny, 6. glutaminianu, 7. hydroksylacji, 8. alanina egzogennego aminokwasu fenyloalaniny.
Informacje do ćwiczeń od do
Tekst
W ostatnich latach dużą popularność zyskała wysokobiałkowa dieta Dukana. Przeprowadzono badanie wśród kobiet w wieku od
Wykres przedstawia procentową liczbę kalorii w diecie pochodzącą z białek, tłuszczów i węglowodanów (podstawowych makroskładników) u kobiet stosujących wysokobiałkową dietę w porównaniu z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ).
- 1. zestaw danych:
- Fazy: Faza I
- Białka: 48; Podpis osi wartości: % energii pochodzącej z różnych grup żywności
- Tłuszcze: 35; Podpis osi wartości: % energii pochodzącej z różnych grup żywności
- Węglowodany: 17; Podpis osi wartości: % energii pochodzącej z różnych grup żywności
- 2. zestaw danych:
- Fazy: Faza II
- Białka: 45; Podpis osi wartości: % energii pochodzącej z różnych grup żywności
- Tłuszcze: 28; Podpis osi wartości: % energii pochodzącej z różnych grup żywności
- Węglowodany: 27; Podpis osi wartości: % energii pochodzącej z różnych grup żywności
- 3. zestaw danych:
- Fazy: Faza III
- Białka: 34; Podpis osi wartości: % energii pochodzącej z różnych grup żywności
- Tłuszcze: 53; Podpis osi wartości: % energii pochodzącej z różnych grup żywności
- Węglowodany: 12; Podpis osi wartości: % energii pochodzącej z różnych grup żywności
- 4. zestaw danych:
- Fazy: Faza IV
- Białka: 45; Podpis osi wartości: % energii pochodzącej z różnych grup żywności
- Tłuszcze: 42; Podpis osi wartości: % energii pochodzącej z różnych grup żywności
- Węglowodany: 12; Podpis osi wartości: % energii pochodzącej z różnych grup żywności
- 5. zestaw danych:
- Fazy: Zalecenia IŻŻ
- Białka: 13; Podpis osi wartości: % energii pochodzącej z różnych grup żywności
- Tłuszcze: 30; Podpis osi wartości: % energii pochodzącej z różnych grup żywności
- Węglowodany: 56; Podpis osi wartości: % energii pochodzącej z różnych grup żywności
Indeks górny Na podstawie: Joanna Wyka i in., Assessment of Food Intakes for Women Adopting the High Protein Dukan Diet, „Roczniki Państwowego Zakładu Higieny” 2015, nr 66(2), s. 137‑142. Indeks górny koniecNa podstawie: Joanna Wyka i in., Assessment of Food Intakes for Women Adopting the High Protein Dukan Diet, „Roczniki Państwowego Zakładu Higieny” 2015, nr 66(2), s. 137‑142.
Tekst II
Przeprowadzono również badanie dotyczące reakcji szczurów na dietę wysokobiałkową i wykazano, że szczury na diecie bogatej w białko w czasie eksperymentu straciły do
Indeks górny Na podstawie: Diety wysokobiałkowe zwiększają ryzyko zachorowania na choroby nerek, serwis „Nauka w Polsce”. Indeks górny koniecNa podstawie: Diety wysokobiałkowe zwiększają ryzyko zachorowania na choroby nerek, serwis „Nauka w Polsce”.