Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
1
Pokaż ćwiczenia:
RSngKtq1PTnHc1
Ćwiczenie 1
Zaznacz punkt, w którym wymieniono wyłącznie aminokwasy endogenne. Możliwe odpowiedzi: 1. alanina, walina, glicyna, seryna, 2. arginina, fenyloalanina, histydyna, asparagina, 3. alanina, glutamina, seryna, tyrozyna, 4. leucyna, metionina, tryptofan, glutaminian
RR8VHXz6YBg7n1
Ćwiczenie 2
Zaznacz związki organiczne, z których w wyniku transaminacji są syntetyzowane aminokwasy endogenne. Możliwe odpowiedzi: 1. pirogronian, 2. szczawiooctan, 3. α‑ketoglutaran, 4. arginina
R3Z48z3zsfAvT2
Ćwiczenie 3
Dopasuj do poniższych pojęć ich prawidłowe opisy. Aminokwasy endogenne Możliwe odpowiedzi: 1. Aminokwasy syntetyzowane przez organizm., 2. Reakcja chemiczna katalizowana przez enzymy zwane aminotransferazami., 3. Związki, których cząsteczki zawierają grupę karboksylową COOH i karbonylową C=O. Transaminacja Możliwe odpowiedzi: 1. Aminokwasy syntetyzowane przez organizm., 2. Reakcja chemiczna katalizowana przez enzymy zwane aminotransferazami., 3. Związki, których cząsteczki zawierają grupę karboksylową COOH i karbonylową C=O. Ketokwasy Możliwe odpowiedzi: 1. Aminokwasy syntetyzowane przez organizm., 2. Reakcja chemiczna katalizowana przez enzymy zwane aminotransferazami., 3. Związki, których cząsteczki zawierają grupę karboksylową COOH i karbonylową C=O.
Ćwiczenie 3
RSe15jieXxTVW
Dopasuj do pojęć prawidłowe opisy. 1. Aminokwasy endogenne, 2. Transaminacja, 3. KetokwasyAminokwasy syntetyzowane przez organizm.
1. Aminokwasy endogenne, 2. Transaminacja, 3. KetokwasyReakcja chemiczna katalizowana przez enzymy zwane aminotransferazami.
1. Aminokwasy endogenne, 2. Transaminacja, 3. KetokwasyZwiązki, których cząsteczki zawierają grupę karboksylową COOH i karbonylową C=O.
R10DWZeRPLgJp2
Ćwiczenie 4
Uzupełnij luki w tekście poprawnymi wyrażeniami. W wyniku 1. asparaginianu, 2. transaminacji, 3. szczawiooctan, 4. prolina, 5. cysteiny, 6. glutaminianu, 7. hydroksylacji, 8. alanina z pirogronianu powstaje 1. asparaginianu, 2. transaminacji, 3. szczawiooctan, 4. prolina, 5. cysteiny, 6. glutaminianu, 7. hydroksylacji, 8. alanina, a z asparaginianu powstaje 1. asparaginianu, 2. transaminacji, 3. szczawiooctan, 4. prolina, 5. cysteiny, 6. glutaminianu, 7. hydroksylacji, 8. alanina.
Asparagina jest syntetyzowana z 1. asparaginianu, 2. transaminacji, 3. szczawiooctan, 4. prolina, 5. cysteiny, 6. glutaminianu, 7. hydroksylacji, 8. alanina, natomiast glutamina, 1. asparaginianu, 2. transaminacji, 3. szczawiooctan, 4. prolina, 5. cysteiny, 6. glutaminianu, 7. hydroksylacji, 8. alanina i arginina – z glutaminianu.
Seryna, będąca prekursorem glicyny i 1. asparaginianu, 2. transaminacji, 3. szczawiooctan, 4. prolina, 5. cysteiny, 6. glutaminianu, 7. hydroksylacji, 8. alanina, powstaje z kwasu 3-fosfoglicerynowego przy jednoczesnym wykorzystaniu 1. asparaginianu, 2. transaminacji, 3. szczawiooctan, 4. prolina, 5. cysteiny, 6. glutaminianu, 7. hydroksylacji, 8. alanina.
Synteza tyrozyny polega na 1. asparaginianu, 2. transaminacji, 3. szczawiooctan, 4. prolina, 5. cysteiny, 6. glutaminianu, 7. hydroksylacji, 8. alanina egzogennego aminokwasu fenyloalaniny.

Informacje do ćwiczeń od 5 do 7

Tekst I

W ostatnich latach dużą popularność zyskała wysokobiałkowa dieta Dukana. Przeprowadzono badanie wśród 51 kobiet w wieku od 19 do 64 lat stosujących tę dietę i wykazano, że po 8 - 10 tygodniach kobiety te utraciły średnio 15% masy ciała. Dieta Dukana polega na nadmiernym spożywaniu protein w stosunku do zalecanych norm żywieniowych, szczególnie białka pochodzenia zwierzęcego. W takiej diecie zawartość węglowodanów w racjach pokarmowych jest niska, co wynika z małej podaży warzyw i owoców. Podczas tej diety stwierdzono też najniższe spożycie potasu i żelaza, a najwyższe fosforu i sodu. Wykazano także, że niska była podaż witaminy C i folianów, natomiast wysoka - witamin A, D i B2.

Wykres przedstawia procentową liczbę kalorii w diecie pochodzącą z białek, tłuszczów i węglowodanów (podstawowych makroskładników) u kobiet stosujących wysokobiałkową dietę w porównaniu z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ).

R19a1cO9iH3pg1
Wykres kolumnowy. Lista elementów:
  • 1. zestaw danych:
    • Fazy: Faza I
    • Białka: 48; Podpis osi wartości: % energii pochodzącej z różnych grup żywności
    • Tłuszcze: 35; Podpis osi wartości: % energii pochodzącej z różnych grup żywności
    • Węglowodany: 17; Podpis osi wartości: % energii pochodzącej z różnych grup żywności
  • 2. zestaw danych:
    • Fazy: Faza II
    • Białka: 45; Podpis osi wartości: % energii pochodzącej z różnych grup żywności
    • Tłuszcze: 28; Podpis osi wartości: % energii pochodzącej z różnych grup żywności
    • Węglowodany: 27; Podpis osi wartości: % energii pochodzącej z różnych grup żywności
  • 3. zestaw danych:
    • Fazy: Faza III
    • Białka: 34; Podpis osi wartości: % energii pochodzącej z różnych grup żywności
    • Tłuszcze: 53; Podpis osi wartości: % energii pochodzącej z różnych grup żywności
    • Węglowodany: 12; Podpis osi wartości: % energii pochodzącej z różnych grup żywności
  • 4. zestaw danych:
    • Fazy: Faza IV
    • Białka: 45; Podpis osi wartości: % energii pochodzącej z różnych grup żywności
    • Tłuszcze: 42; Podpis osi wartości: % energii pochodzącej z różnych grup żywności
    • Węglowodany: 12; Podpis osi wartości: % energii pochodzącej z różnych grup żywności
  • 5. zestaw danych:
    • Fazy: Zalecenia IŻŻ
    • Białka: 13; Podpis osi wartości: % energii pochodzącej z różnych grup żywności
    • Tłuszcze: 30; Podpis osi wartości: % energii pochodzącej z różnych grup żywności
    • Węglowodany: 56; Podpis osi wartości: % energii pochodzącej z różnych grup żywności
Źródło: domena publiczna.

Indeks górny Na podstawie: Joanna Wyka i in., Assessment of Food Intakes for Women Adopting the High Protein Dukan Diet, „Roczniki Państwowego Zakładu Higieny” 2015, nr 66(2), s. 137‑142. Indeks górny koniec

Tekst II

Przeprowadzono również badanie dotyczące reakcji szczurów na dietę wysokobiałkową i wykazano, że szczury na diecie bogatej w białko w czasie eksperymentu straciły do 10% swojej początkowej wagi. Jednakże nie poprawił się ich profil lipidowy, ponadto znacząco (aż o 88%) spadło stężenie cytrynianów w moczu zwierząt, a jego pH obniżyło się o 15%. U karmionych w ten sposób szczurów nieprawidłowo zwiększyła się także masa nerek. Wiadomo, że spożywanie dużych ilości owoców i warzyw zmniejsza ryzyko powstawania kamieni nerkowych, prawdopodobnie z uwagi na dużą zawartość potasu i magnezu w tych pokarmach.

Indeks górny Na podstawie: Diety wysokobiałkowe zwiększają ryzyko zachorowania na choroby nerek, serwis „Nauka w Polsce”. Indeks górny koniec

R1KRG1BcMsWI32
Ćwiczenie 5
Łączenie par. Na podstawie tekstów i wykresu oceń, czy podane stwierdzenia są prawdziwe czy fałszywe.. Zaletą diety wysokobiałkowej jest bogactwo spożywanych pokarmów w witaminy A, D i B2.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Podczas stosowania diety wysokobiałkowej spożywa się duże ilości potasu i żelaza.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Zaletą diety wysokobiałkowej jest niska podaż witaminy C i folianów.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
31
Ćwiczenie 6
R1O3M0ns0tl7s
Porównaj zawartość procentową białek w diecie Dukana i diecie zalecanej przez IŻŻ. (Uzupełnij).
31
Ćwiczenie 7
R1ZJlSA9KUetC
Na podstawie tekstów, wyjaśnij w jaki sposób dieta wysokobiałkowa przyczynia się do zwiększenia prawdopodobieństwa wystąpienia chorób nerek, w tym kamicy nerkowej. (Uzupełnij).
31
Ćwiczenie 8
Rp0EQk4LsYs6S
Wyjaśnij, dlaczego dieta uboga w białko pełnowartościowe (pochodzenia zwierzęcego), wpływa na zaburzenie prawidłowej ilości aminokwasów endogennych. (Uzupełnij).