Kwalifikacje w zawodzie przetwórca mięsa można uzyskać również po zdaniu egzaminu czeladniczego potwierdzonego wydaniem świadectwa czeladniczego.

Osoba, która zdała egzamin czeladniczy w zawodzie przetwórca mięsa uzyskuje świadectwo czeladnicze w zawodzie przetwórca mięsa.

Warunki przystąpienia do egzaminu czeladniczego

  • do egzaminu czeladniczego przystępuje uczeń klasy III branżowej szkoły I stopnia, w której realizuje dokształcanie teoretyczne młodocianych pracowników,

  • do egzaminu czeladniczego może przystąpić osoba będąca młodocianym pracownikiem zatrudnionym w celu nauki zawodu u rzemieślnika.

Wzór świadectwa czeladniczego

R1WHDxpw8bToS
Źródło: Dz. U. 2017 poz. 89: Rozporządzenie Ministra Edukacji i Nauki z dnia 10 stycznia 2017 r. w sprawie egzaminu czeladniczego, egzaminu mistrzowskiego oraz egzaminu sprawdzającego, przeprowadzanych przez komisje egzaminacyjne izb rzemieślniczych, Świadectwo czeladnicze, załącznik nr 1, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Szczegółowe informacje dotyczące egzaminów czeladniczych można znaleźć na stronie internetowej Związku Rzemiosła Polskiego.

Szczegółowe informacje dotyczące egzaminów czeladniczych można znaleźć na stronie internetowej Związku Rzemiosła Polskiego: link do strony.