Egzamin zawodowy
Kiedy przeprowadzany jest egzamin zawodowy?
Egzamin zawodowy jest formą oceny poziomu opanowania przez zdających wiadomości i umiejętności z zakresu jednej kwalifikacji wyodrębnionej w zawodzie, ustalonych w podstawie programowej kształcenia w zawodzie szkolnictwa branżowego. W przypadku przetwórcy mięsa jest to kwalifikacja SPC.04. Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych.
Egzamin zawodowy jest przeprowadzany na podstawie wymagań określonych w podstawie programowej kształcenia w zawodzie szkolnictwa branżowego.
Terminy egzaminu zawodowego ustala Dyrektor Centralnej Komisji Egzaminacyjnej, który w komunikacie publikowanym każdego roku w sierpniu podaje dokładne daty egzaminów z poszczególnych kwalifikacji, które będą przeprowadzone w nadchodzącym roku szkolnym.
Aby przystąpić do egzaminu należy złożyć deklarację:
do 15 września – jeżeli kandydat przystępuje do egzaminu, którego termin główny został ustalony między 2 listopada a 28 lutego danego roku szkolnego.
do 7 lutego – jeżeli kandydat przystępuje do egzaminu, którego termin główny został ustalony między 1 kwietnia a 31 sierpnia danego roku szkolnego.
Egzamin zawodowy składa się z dwóch części: pisemnej i praktycznej
Część pisemna
Trwa 60 minut. Ma formę testu złożonego z 40 zadań zamkniętych, każde z nich zawiera cztery odpowiedzi do wyboru, z których tylko jedna jest prawidłowa.
Część pisemna odbywa się z wykorzystaniem elektronicznego systemu przeprowadzania egzaminu zawodowego.
Dla osób, które wymagają dostosowania warunków i formy przeprowadzania egzaminu, egzamin może odbyć się z wykorzystaniem arkusza w postaci wydrukowanej.
Część praktyczna
Trwa 150 minut. Polega na wykonaniu zadania lub zadań egzaminacyjnych, których rezultatem jest wyrób lub usługa.
Ile punktów trzeba zdobyć, aby zdać egzamin?
Aby zdać egzamin zawodowy, trzeba uzyskać:
z części pisemnej – co najmniej 50% punktów oraz
z części praktycznej – co najmniej 75% punktów
Wynik egzaminu zawodowego ustala i przekazuje Okręgowa Komisja Egzaminacyjna.
Niezależnie od obranej ścieżki kształcenia należy przystąpić do egzaminu zawodowego z kwalifikacji SPC.04. Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych.
Po zdaniu egzaminu zawodowego otrzymuje się certyfikat kwalifikacji zawodowej w zakresie danej kwalifikacji. Osoba posiadająca certyfikat kwalifikacji zawodowej w zakresie kwalifikacji SPC.04. oraz wykształcenie zasadnicze zawodowe, zasadnicze branżowe, średnie lub średnie branżowe może otrzymać dyplom zawodowy w zawodzie przetwórca mięsa.
Poniżej lista odnośników do podanych stron internetowych.
Centralna Komisja Egzaminacyjna publikuje:
informator dotyczący egzaminu zawodowego: link do strony
przykładowe zadania egzaminacyjne z części praktycznej: link do strony
Zobacz statystyki
Wyniki ogólne egzaminu zawodowego dla poszczególnych kwalifikacji znajdują się na stronie Centralnej Komisji Egzaminacyjnej:
Odnośnik do strony z ogólnymi wynikami egzaminów zawodowych: link do strony
Wzór certyfikatu i dyplomu
Galeria przedstawia wzory certyfikatu i dyplomu.
Pierwsza grafika przedstawia wzór certyfikatu kwalifikacji zawodowej. Na certyfikacie jest nagłówek „Certyfikat kwalifikacji zawodowej”, widnieje godło Polski, poziom P R K, informacja o wyniku końcowym z egzaminów zawodowych, nazwa kwalifikacji oraz miejsce na dane osobowe osoby, która zdobyła certyfikat, i miejsce na pieczęć i podpis dyrektora okręgowej komisji egzaminacyjnej.
Drugie zdjęcie przedstawia przedstawia wzór dyplomu zawodowego. Na dyplomie jest nagłówek „Dyplom zawodowy”, widnieje godło Polski, poziom P R K, informacja o wyniku końcowym z egzaminów zawodowych, nazwa kwalifikacji oraz miejsce na dane osobowe osoby, która zdobyła certyfikat, i miejsce na pieczęć i podpis dyrektora okręgowej komisji egzaminacyjnej.