Możliwości kształcenia w zawodzie przetwórca mięsa

Ścieżka dla młodzieży szkół ponadpodstawowych i dla dorosłych

Ri6Ch0sxtcZem
Źródło: GroMar Sp. z o.o., Ścieżka do zawodu dla młodzieży i dorosłych, licencja: CC BY-SA 3.0.

Ścieżka dla osób dorosłych

R102iYzxaNBgg
Źródło: GroMar Sp. z o.o., Ścieżka dla osób dorosłych, licencja: CC BY-SA 3.0.

Ścieżka dla uczniów liceum ogólnokształcącego

RAMETxY7OYIm6
Źródło: GroMar Sp. z o.o., Ścieżka dla uczniów liceum ogólnokształcącego, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Młodzież i dorośli, którzy mają wyksztalcenie zasadnicze zawodowe, zasadnicze branżowe, średnie lub średnie branżowe mogą uzyskać tytuł przetwórcy mięsa, uczęszczając na kwalifikacyjne kursy zawodowe z zakresu kwalifikacji SPC.04. Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych.

Kwalifikacyjne kursy zawodowe mogą być prowadzone przez szkoły w zakresie zawodów, w których kształcą oraz w zakresie innych zawodów przypisanych do tej samej branży.

Po ukończeniu kwalifikacyjnego kursu zawodowego SPC.04. Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych absolwenci kursu mogą przystąpić do egzaminu zawodowego w zakresie kwalifikacji SPC.04. celem uzyskania certyfikatu kwalifikacji zawodowej. Warunkiem uzyskania dyplomu zawodowego jest zdanie egzaminu z kwalifikacji wyodrębnionej w zawodzie przetwórca mięsa oraz posiadanie wykształcenia zasadniczego zawodowego, zasadniczego branżowego, średniego lub średniego branżowego.

Kwalifikacje w zawodzie przetwórca mięsa można także uzyskać w trybie tzw. eksternistycznych egzaminów zawodowych, do których mogą przystąpić osoby, które co najmniej dwa lata kształciły się lub co najmniej dwa lata pracowały w zawodzie przetwórca mięsa.

Egzamin zawodowy w zakresie danej kwalifikacji w zawodzie przeprowadzany jest w tym samym terminie i na tych samych zasadach zarówno dla uczniów i absolwentów szkół, jak i dla słuchaczy kwalifikacyjnych kursów zawodowych czy eksternów (osób, które chcą potwierdzić swoje kwalifikacje zawodowe nabyte w trakcie pracy lub po co najmniej 2 latach kształcenia w danym zawodzie).

Orientacyjna mapa szkół prowadzących kształcenie w zawodzie przetwórca mięsa w roku szkolnym 2022/2023.

R1ciJBnOYwaG6
Orientacyjna mapa szkół prowadzących kształcenie w zawodzie przetwórca mięsa w roku szkolnym 2022, 2023
Źródło: GroMar Sp. z o.ol, Orientacyjna mapa szkół prowadzących kształcenie w zawodzie, licencja: CC BY-SA 3.0.

Ilustracja interaktywna przedstawia mapę szkół prowadzących kształcenie w zawodzie przetwórca mięsa w roku szkolnym 2022, 2023
Na mapie znajdują się punkty interaktywne, po kliknięciu których pojawia się ramka z tekstem.

Poniżej znajdują się linki do szkół kształcących w zawodzie przetwórca mięsa. Są one podzielone według województw:

Skontaktuj się z wybraną szkołą, aby sprawdzić, czy organizuje ona kwalifikacyjne kursy zawodowe w zakresie kwalifikacji SPC.04.

Informacje o szkołach prowadzących kształcenie w tym zawodzie na terenie całego kraju można znaleźć pod adresami:

  1. wyszukiwarka rejestru: https://rspo.gov.pl

  2. informacje zawodowe: https://infozawodowe.men.gov.pl/

  1. wyszukiwarka rejestru: link do strony;

  2. informacje zawodowe: link do strony.