Drogi do zawodu
Możliwości kształcenia w zawodzie przetwórca mięsa
Ścieżka dla młodzieży szkół ponadpodstawowych i dla dorosłych
Ścieżka dla osób dorosłych
Ścieżka dla uczniów liceum ogólnokształcącego
Młodzież i dorośli, którzy mają wyksztalcenie zasadnicze zawodowe, zasadnicze branżowe, średnie lub średnie branżowe mogą uzyskać tytuł przetwórcy mięsa, uczęszczając na kwalifikacyjne kursy zawodowe z zakresu kwalifikacji SPC.04. Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych.
Kwalifikacyjne kursy zawodowe mogą być prowadzone przez szkoły w zakresie zawodów, w których kształcą oraz w zakresie innych zawodów przypisanych do tej samej branży.
Po ukończeniu kwalifikacyjnego kursu zawodowego SPC.04. Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych absolwenci kursu mogą przystąpić do egzaminu zawodowego w zakresie kwalifikacji SPC.04. celem uzyskania certyfikatu kwalifikacji zawodowej. Warunkiem uzyskania dyplomu zawodowego jest zdanie egzaminu z kwalifikacji wyodrębnionej w zawodzie przetwórca mięsa oraz posiadanie wykształcenia zasadniczego zawodowego, zasadniczego branżowego, średniego lub średniego branżowego.
Kwalifikacje w zawodzie przetwórca mięsa można także uzyskać w trybie tzw. eksternistycznych egzaminów zawodowych, do których mogą przystąpić osoby, które co najmniej dwa lata kształciły się lub co najmniej dwa lata pracowały w zawodzie przetwórca mięsa.
Egzamin zawodowy w zakresie danej kwalifikacji w zawodzie przeprowadzany jest w tym samym terminie i na tych samych zasadach zarówno dla uczniów i absolwentów szkół, jak i dla słuchaczy kwalifikacyjnych kursów zawodowych czy eksternów (osób, które chcą potwierdzić swoje kwalifikacje zawodowe nabyte w trakcie pracy lub po co najmniej 2 latach kształcenia w danym zawodzie).
Orientacyjna mapa szkół prowadzących kształcenie w zawodzie przetwórca mięsa w roku szkolnym 2022/2023.
Ilustracja interaktywna przedstawia mapę szkół prowadzących kształcenie w zawodzie przetwórca mięsa w roku szkolnym 2022, 2023
Na mapie znajdują się punkty interaktywne, po kliknięciu których pojawia się ramka z tekstem.
Poniżej znajdują się linki do szkół kształcących w zawodzie przetwórca mięsa. Są one podzielone według województw:
kujawsko‑pomorskie: link do strony,
podlaskie: link do strony,
mazowieckie: link do strony,
lubelskie: link do strony ,
podkarpackie: link do strony,
małopolskie: link do strony,
świętokrzyskie: link do strony
śląskie: link do strony
łódzkie: link do strony,
opolskie: link do strony,
dolnośląskie: link do strony,
lubuskie: link do strony,
wielkopolskie: link do strony,
zachodniopomorskie: link do strony,
pomorskie: link do strony,
warmińsko‑mazurskie: link do strony.
Skontaktuj się z wybraną szkołą, aby sprawdzić, czy organizuje ona kwalifikacyjne kursy zawodowe w zakresie kwalifikacji SPC.04.
Informacje o szkołach prowadzących kształcenie w tym zawodzie na terenie całego kraju można znaleźć pod adresami:
wyszukiwarka rejestru: https://rspo.gov.pl
informacje zawodowe: https://infozawodowe.men.gov.pl/
wyszukiwarka rejestru: link do strony;
informacje zawodowe: link do strony.