Aktualne zapotrzebowanie na pracowników w zawodzie przetwórca mięsa można sprawdzić w przygotowywanej corocznie prognozie zapotrzebowania na pracowników w zawodach szkolnictwa branżowego na krajowym i wojewódzkim rynku pracy.

R1NJDzTsJFZH1
Źródło: Usman Yousaf, Surowe mięso na niebieskiej ceramicznej misce, dostępny w internecie: unsplash.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Przetwórca mięsa może podejmować pracę w różnorodnych miejscach, takich jak:

  • zakłady mięsne wielkoprzemysłowe i rzemieślnicze,

  • zakłady wędliniarskie,

  • hurtownie mięsne,

  • sklepy mięsne i garmażeryjne,

  • zakłady gastronomiczne i garmażeryjne.

Ponadto może:

RP8OFD47tTRyM
  • pracować fizycznie – realizując zadania związane z obróbką mięsa, produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych oraz magazynowaniem i przygotowaniem przetworów do dystrybucji.

  • awansować – na stanowisko brygadzisty, a po uzyskaniu doświadczenia zawodowego oraz kompetencji organizacyjnych w zakresie zarządzania małymi zespołami pracowniów, na kierownika danego wydziału produkcyjnego.

  • dalej się kształcić – w zawodzie technik technologii żywności w branżowej szkole II stopnia.

  • rozszerzać kompetencje zawodowe – poprzez kształcenie, szkolenie w zawodach pokrewnych, np. przetwórca ryb, kucharz.

  • ukończyć szkolenia – dotyczące: wprowadzania systemów zapewnienia jakości w produkcji żywności; rozbioru technologiczno‑handlowego mięsa - drób, wołowina, wieprzowina, cielęcina, baranina; psychologicznych aspektów sprzedaży.

  • otworzyć własną działalność gospodarczą – możliwość prowadzenia własnej działalności gospodarczej w branży przetwórstwa mięsa.

Informacje o corocznej prognozie zapotrzebowania na pracowników w zawodzie przetwórca mięsa na krajowym i wojewódzkim rynku pracy można znaleźć na krajowym i wojewódzkim rynku pracy można znaleźć na stronie internetowej MEN.

Informacje o corocznej prognozie zapotrzebowania na pracowników w zawodzie przetwórca mięsa na krajowym i wojewódzkim rynku pracy można znaleźć na stronie internetowej MEN. Link do strony.