Poniżej zostały przedstawione przykładowe plusy i minusy zawodu przetwórca mięsa. Zapoznaj się z nimi, a następnie przejdź do gry.

Plusy

  • zawód deficytowy i poszukiwany,

  • możliwość wykonywania pracy zgodnie z nowymi rozwiązaniami technologicznymi,

  • możliwość podejmowania pracy na różnorodnych stanowiskach w zakładzie przetwórstwa mięsnego,

  • możliwość rozwoju zawodowego,

  • możliwość założenia własnej działalności zawodowej w zakresie branży przetwórstwa mięsa.

Minusy

  • niekiedy praca wielozmianowa,

  • praca wykonywana najczęściej w pozycji stojącej i w ruchu,

  • specyfika środowiska miejsca pracy – obniżona temperatura i wysoka wilgotność.

Gra edukacyjna

W grze znajdują się stwierdzenia dotyczące pracy w zawodzie przetwórca mięsa. Do wyboru są dwie odpowiedzi: prawda lub fałsz. Zaznacz właściwą odpowiedź.

RIr6QEton2Ziz1
Ćwiczenie 1
Zdjęcie przedstawia pracownika ubranego w fartuch i rękawiczki, który na stole roboczym wykrawa żebra z porcji mięsa.
Źródło: [zdjęcie] Mark Stebnicki, Rzeźnik usuwający kość ze świeżego mięsa, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl. pexels.com.
R1487WVVaWOdh1
Ćwiczenie 2
Zdjęcie przedstawia średniowysmażone mięso, które jest krojone na desce na mniejsze kawałki.
Źródło: [Zdjęcia] GroMar Sp. z o. o., Krojenie mięsa, licencja: CC BY-SA 3.0.
R18E4UCQRqsaX2
Ćwiczenie 3
Na zdjęciu widoczny jest plaster mięsa
Źródło: [Zdjęcie] GroMar Sp. z o. o., Płat mięsa, licencja: CC BY-SA 3.0.
RnPoPrfFMUDB62
Ćwiczenie 4
Zdjęcie przedstawia pracownika, który za pomocą noża kroi na desce mięso na mniejsze kawałki.
Źródło: [Zdjęcie] GroMar Sp. z o. o., Mięso na drewnianej desce, licencja: CC BY-SA 3.0.
RaaDGuuLr83re3
Ćwiczenie 5
Zdjęcie przedstawia smażący się kawałek mięsa.
Źródło: [Zdjęcie] GroMar Sp. z o. o., Smażone mięso, licencja: CC BY-SA 3.0.
RB7jMQaBtmGmQ3
Ćwiczenie 6
Na zdjęciu widać położony na desce usmażony kawałek mięsa, który jest krojony przy pomocy dużego noża i szpikulca.
Źródło: [Zdjęcie] GroMar Sp. z o. o., Usmażone mięso, licencja: CC BY-SA 3.0.