Zawód przetwórca mięsa wymaga określonych predyspozycji fizycznych oraz zdolności i umiejętności. Ważne są także cechy osobowości. Przed wyborem tego kierunku kształcenia należy wykluczyć ewentualne przeciwwskazania zdrowotne.

W zawodzie przetwórca mięsa preferowane są następujące predyspozycje

R1PwHnvV3UlZ4

Wymagania fizyczne

  • dobra sprawność fizyczna,

  • sprawność układu ruchu,

  • sprawność narządu wzroku,

  • sprawność narządu słuchu.

Sprawność sensomotoryczna

  • sprawność zmysłu równowagi,

  • koordynacja wzrokowo‑ruchowa,

  • sprawność manualna, zręczność rąk i palców,

  • sprawność zmysłu smaku, węchu i dotyku.

Zdolności i umiejętności

  • zdolność koncentracji uwagi,

  • zdolność pracy w szybkim tempie,

  • umiejętność współpracy w zespole.

Cechy osobowości

  • staranność, precyzyjność, dokładność,

  • odpowiedzialność, rzetelność,

  • gotowość do pracy indywidualnej,

  • gotowość do pracy w warunkach monotonnych,

  • wytrzymałość na długotrwały wysiłek fizyczny,

  • samokontrola,

  • gotowość do ciągłego zdobywania nowych umiejętności.

Przeciwwskazaniem do pracy w zawodzie przetwórca mięsa mogą być

  • nosicielstwo chorób zakaźnych, choroby pasożytnicze,

  • wady wzroku w stopniu uniemożliwiającym korekcję za pomocą szkieł optycznych lub soczewek kontaktowych,

  • dysfunkcje narządu słuchu znacznego stopnia, które nie mogą być skorygowane aparatem słuchowym,

  • dysfunkcje kończyn górnych w zakresie precyzyjnego chwytania, sięgania, przenoszenia,

  • choroby skóry rąk,

  • alergia kontaktowa i wziewna na stosowane związki chemiczne,

  • zaburzenia równowagi oraz epilepsja,

  • niektóre choroby psychiczne.