Egzamin zawodowy
Kiedy przeprowadzany jest egzamin zawodowy?
Egzamin zawodowy jest formą oceny poziomu opanowania przez zdających wiadomości i umiejętności z zakresu jednej kwalifikacji wyodrębnionej w zawodzie, ustalonych w podstawie programowej kształcenia w zawodzie szkolnictwa branżowego. W przypadku piekarza jest to kwalifikacja SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich.
Terminy egzaminu zawodowego ustala Dyrektor Centralnej Komisji Egzaminacyjnej, który w komunikacie publikowanym każdego roku w sierpniu podaje dokładne daty egzaminów z poszczególnych kwalifikacji, które będą przeprowadzone w nadchodzącym roku szkolnym.
Aby przystąpić do egzaminu, należy złożyć deklarację:
do 15 września – jeżeli uczeń przystępuje do egzaminu, którego termin główny został ustalony między 2 listopada a 28 lutego danego roku szkolnego,
do 7 lutego – jeżeli uczeń przystępuje do egzaminu, którego termin główny został ustalony między 1 kwietnia a 31 sierpnia danego roku szkolnego.
Egzamin zawodowy składa się z dwóch części: pisemnej i praktycznej
Część pisemna
Trwa 60 minut. Ma formę testu złożonego z 40 zadań zamkniętych, każde z nich zawiera cztery odpowiedzi do wyboru, z których tylko jedna jest prawidłowa.
Część pisemna odbywa się z wykorzystaniem elektronicznego systemu przeprowadzania egzaminu zawodowego.
Dla osób, które wymagają dostosowania warunków i formy przeprowadzania egzaminu, egzamin może odbyć się z wykorzystaniem arkusza w postaci wydrukowanej.
Część praktyczna
Trwa 180 minut. Polega na wykonaniu zadania lub zadań egzaminacyjnych, których rezultatem jest wyrób lub usługa.
Ile punktów trzeba zdobyć, aby zdać egzamin?
Aby zdać egzamin zawodowy, trzeba uzyskać:
z części pisemnej – co najmniej 50% punktów oraz
z części praktycznej – co najmniej 75% punktów.
Wynik egzaminu zawodowego ustala i przekazuje Okręgowa Komisja Egzaminacyjna.
Przystąpienie w trakcie nauki do egzaminu zawodowego w zakresie kwalifikacji SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich i jego zdanie daje możliwość po ukończeniu szkoły, uzyskania dyplomu zawodowego w zawodzie piekarz na podstawie świadectwa ukończenia branżowej szkoły I stopnia oraz certyfikatu kwalifikacji zawodowej SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich.
Poniżej lista odnośników do podanych stron internetowych.
Centralna Komisja Egzaminacyjna publikuje:
informatory dotyczące egzaminu zawodowego: link do strony
przykładowe zadania egzaminacyjne z części praktycznej: link do strony
Zobacz statystyki
Wyniki ogólne egzaminu zawodowego dla poszczególnych kwalifikacji znajdują się na stronie Centralnej Komisji Egzaminacyjnej:
Ogólne wyniki egzaminów zawodowych
Ogólne wyniki egzaminów zawodowych: link do strony
Wzór certyfikatu i dyplomu
Galeria przedstawia wzory certyfikatu i dyplomu zawodowego w zawodzie piekarz.
Wzór certyfikatu kwalifikacji zawodowej, dane do uzupełnienia imię, nazwisko, data urodzenia, pesel, symbol i nazwa kwalifikacji, nazwa i symbol cyfrowy zawodu, ilość uzyskanych punktów, miejscowość i data w prawym dolnym rogu pieczęć i podpis dyrektora okręgowej komisji egzaminacyjnej.
Wzór dyplomu zawodowego, dane do uzupełnienia imię, nazwisko, pesel, nazwa i symbol cyfrowy zawodu, miejscowość i data, pieczęć i podpis dyrektora okręgowej komisji egzaminacyjnej.