Kiedy przeprowadzany jest egzamin zawodowy?

Egzamin zawodowy jest formą oceny poziomu opanowania przez zdających wiadomości i umiejętności z zakresu jednej kwalifikacji wyodrębnionej w zawodzie, ustalonych w podstawie programowej kształcenia w zawodzie szkolnictwa branżowego. W przypadku technika przetwórstwa mleczarskiego będą to następujące kwalifikacje:

  • SPC.02. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń,

  • SPC.06. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów mleczarskich.

Przystąpienie do egzaminu w trakcie nauki jest warunkiem promocji do następnej klasy oraz ukończenia szkoły.

Terminy egzaminu zawodowego ustala Dyrektor Centralnej Komisji Egzaminacyjnej, który w komunikacie publikowanym każdego roku w sierpniu podaje dokładne daty egzaminów z poszczególnych kwalifikacji, które będą przeprowadzone w nadchodzącym roku szkolnym.

Aby przystąpić do egzaminu, należy złożyć deklarację:

  • do 15 września - jeżeli uczeń przystępuje do egzaminu, którego termin główny został ustalony między 2 listopada a 28 lutego danego roku szkolnego,

  • do 7 lutego - jeżeli uczeń przystępuje do egzaminu, którego termin główny został ustalony między 1 kwietnia a 31 sierpnia danego roku szkolnego.

Egzamin zawodowy składa się z dwóch części: pisemnej i praktycznej

Część pisemna

Trwa 60 minut. Ma formę testu złożonego z 40 zadań zamkniętych, każde z nich zawiera cztery odpowiedzi do wyboru, z których tylko jedna jest prawidłowa. 

Część pisemna odbywa się z wykorzystaniem elektronicznego systemu przeprowadzania egzaminu zawodowego.

Dla osób, które wymagają dostosowania warunków i formy przeprowadzania egzaminu, egzamin może odbyć się z wykorzystaniem arkusza w postaci wydrukowanej.

Część praktyczna

Trwa 150 minut dla kwalifikacji SPC.02. i 180 minut dla kwalifikacji SPC.06. Polega na wykonaniu zadania lub zadań egzaminacyjnych, których rezultatem jest wyrób, usługa lub dokumentacja.

Ile punktów trzeba zdobyć, aby zdać egzamin?

Aby zdać egzamin zawodowy, trzeba uzyskać:

  1. z części pisemnej – co najmniej 50% punktów oraz

  2. z części praktycznej – co najmniej 75% punktów

Wynik egzaminu zawodowego ustala i przekazuje Okręgowa Komisja Egzaminacyjna.

Przystąpienie w trakcie nauki do egzaminów zawodowych w zakresie kwalifikacji: SPC.02. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń oraz SPC.06. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów mleczarskich i ich zdanie daje możliwość po ukończeniu szkoły uzyskania dyplomu zawodowego w zawodzie technik przetwórstwa mleczarskiego na podstawie świadectwa ukończenia technikum oraz certyfikatu kwalifikacji zawodowych SPC.02. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń oraz SPC.06. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów mleczarskich.

Centralna Komisja Egzaminacyjna publikuje:

Poniżej lista odnośników do podanych stron internetowych.

  • informator dotyczący egzaminu zawodowego w formie PDF: link do strony

  • przykładowe zadania egzaminacyjne z części praktycznej w formie PDF: link do strony

Zobacz statystyki

Wyniki ogólne egzaminu zawodowego dla poszczególnych kwalifikacji znajdują się na stronie Centralnej Komisji Egzaminacyjnej:

Ogólne wyniki egzaminów zawodowych

Odnośnik do strony z ogólnymi wynikami egzaminów zawodowych: link do strony

Wzory certyfikatów i dyplomu

Galeria przedstawia wzory certyfikatów i dyplomu jakich używa się w kształceniu w zawodzie technik przetwórstwa mleczarskiego.

Pierwsze zdjęcie przedstawia wzór certyfikatu kwalifikacji zawodowej. Na certyfikacie jest nagłówek „Certyfikat Kwalifikacji Zawodowej”, widnieje godło Polski, poziom PRK, informacja o wyniku końcowym z egzaminów zawodowych, nazwa kwalifikacji oraz miejsce na dane osobowe osoby, która zdobyła certyfikat i miejsce na pieczęć i podpis dyrektora okręgowej komisji egzaminacyjnej.

Drugie zdjęcie przedstawia wzór certyfikatu kwalifikacji zawodowej. Na certyfikacie jest nagłówek „Certyfikat Kwalifikacji Zawodowej”, widnieje godło Polski, poziom PRK, informacja o wyniku końcowym z egzaminów zawodowych, nazwa kwalifikacji oraz miejsce na dane osobowe osoby, która zdobyła certyfikat i miejsce na pieczęć i podpis dyrektora okręgowej komisji egzaminacyjnej.

Trzecie zdjęcie przedstawia wzór dyplomu zawodowego. Na dyplomie jest nagłówek „Dyplom Zawodowy”, widnieje godło Polski, poziom PRK, informacja o wyniku końcowym z egzaminów zawodowych, nazwa kwalifikacji oraz miejsce na dane osobowe osoby, która zdobyła certyfikat i miejsce na pieczęć i podpis dyrektora okręgowej komisji egzaminacyjnej.