Możliwości kształcenia w zawodzie technik przetwórstwa mleczarskiego
R1ChnAGLjAQ7Y
Grafika przedstawia ścieżki możliwości kształcenia w zawodzie technik przetwórstwa mleczarskiego. Pierwszym krokiem dla wszystkich ścieżek jest ukończenie ośmioletniej szkoły podstawowej. W pierwszej ścieżce drugim krokiem jest ukończenie pięcioletniego technikum w zawodzie technik przetwórstwa mleczarskiego oraz zdanie egzaminów zawodowych z kwalifikacji es pe ce kropka zero dwa kropka. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń oraz es pe ce kropka zero sześć kropka. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów mleczarskich. W drugiej ścieżce drugim krokiem jest trzyletnia branżowa szkoła pierwszego stopnia z kwalifikacji es pe ce kropka zero dwa kropka. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń oraz zdanie egzaminu zawodowego z tej kwalifikacji lub egzaminu czeladniczego. Trzecim krokiem jest dwuletnia szkoła branżowa drugiego stopnia z kwalifikacji es pe ce kropka zero sześć kropka. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów mleczarskich oraz zdanie egzaminu zawodowego z tej kwalifikacji. W trzeciej ścieżce drugim krokiem jest trzyletnia branżowa szkoła pierwszego stopnia z kwalifikacji es pe ce kropka zero dwa kropka. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń oraz zdanie egzaminu zawodowego z tej kwalifikacji lub egzaminu czeladniczego. Trzecim krokiem jest ukończenie kwalifikacyjnego kursu zawodowego z kwalifikacji es pe ce kropka zero sześć kropka. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów mleczarskich oraz zdanie egzaminu zawodowego z tej kwalifikacji. Dodatkowo należy ukończyć szkołę ponadpodstawową dającą wykształcenie średnie lub średnie branżowe.
Źródło: GroMar Sp. z o. o., Ścieżka kształcenia, licencja: CC BY-SA 3.0.
R1DfKW7qHs2aB
Grafika przedstawia czwórkę młodych ludzi w sali lekcyjnej. Jedna z osób stoi przy ławce lekcyjnej i zapina plecak. Trzy osoby siedzą w swoich ławkach, na których rozłożone są zeszyty. W tle widoczna jest tablica kredowa.
Źródło: Ivan Samkov, Uczniowie, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl. www.pexels.com.
Podczas kształcenia w zawodzie uczeń zdobywa umiejętności praktyczne m.in. w warsztatach szkolnych, centrach kształcenia zawodowego, a także w zakładach przetwórstwa mleczarskiego, w których może odbywać praktyczną naukę zawodu, oraz w innych podmiotach stanowiących potencjalne miejsce zatrudnia absolwentów szkół kształcących w zawodzie technik przetwórstwa mleczarskiego.
Uczniowie w trakcie nauki przystępują do egzaminu zawodowego zarówno z kwalifikacji SPC.02. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń, jak i z kwalifikacji SPC.06. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów mleczarskich. Po zdanym egzaminie zawodowym w zakresie wszystkich kwalifikacji wyodrębnionych w zawodzie technik przetwórstwa mleczarskiego oraz po uzyskaniu wykształcenia średniego uczniowie uzyskują dyplom zawodowy w zawodzie technik przetwórstwa mleczarskiego.
RqApsbjh5MCSm
Orientacyjna mapa szkół prowadzących kształcenie w zawodzie technik przetwórstwa mleczarskiego w roku szkolnym 2022, 2023
Orientacyjna mapa szkół prowadzących kształcenie w zawodzie technik przetwórstwa mleczarskiego w roku szkolnym 2022, 2023
Źródło: GroMar Sp. z o. o., Orientacyjna mapa szkół kształcących w zawodzie w roku szkolnym 2022 / 2023, licencja: CC BY-SA 3.0.
Ilustracja interaktywna przedstawia mapę szkół prowadzących kształcenie w zawodzie technik przetwórstwa mleczarskiego w roku szkolnym 2022, 2023 Na mapie znajdują się punkty interaktywne, po kliknięciu których pojawia się ramka z tekstem.
Szkoły kształcące w zawodzie technik przetwórstwa mleczarskiego: