Perspektywy zatrudnienia
Aktualne zapotrzebowanie na pracowników w zawodzie technik przetwórstwa mleczarskiego można sprawdzić w przygotowywanej corocznie prognozie zapotrzebowania na pracowników w zawodach szkolnictwa branżowego na krajowym i wojewódzkim rynku pracy.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik przetwórstwa mleczarskiego może podejmować pracę w różnorodnych miejscach, takich jak:
zakłady przetwórstwa mleczarskiego,
magazyny i centra dystrybucyjne artykułów spożywczych.
Ponadto może:
Ponadto może:
Otworzyć własną firmę:
możliwość prowadzenia własnej działalności gospodarczej w branży mleczarskiej.
Doskonalić umiejętności:
uczestnicząc w branżowych szkoleniach, konferencjach i warsztatach tematycznych, np. z zakresu produkcji wyrobów mleczarskich.
Zdobywać nowe uprawnienia:
prawo jazdy kat. B,
uprawnienia do użytkowania wózków widłowych.
Dalej kształcić się:
poprzez udział w kwalifikacyjnych kursach zawodowych o charakterze pokrewnym, np. z zakresu kwalifikacji SPC.07. Organizowanie i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych, uzyskując tytuł technika technologii żywności.
Informacje o corocznej prognozie zapotrzebowania na pracowników w zawodzie fotograf na krajowym i wojewódzkim rynku pracy można znaleźć na stronie internetowej MEN.
Informacje o corocznej prognozie zapotrzebowania na pracowników w zawodzie fotograf na krajowym i wojewódzkim rynku pracy można znaleźć na stronie internetowej MEN. Link do strony.