Poniżej zostały przedstawione przykładowe plusy i minusy zawodu technik przetwórstwa mleczarskiego. Zapoznaj się z nimi, a następnie przejdź do gry i wskaż, co dla Ciebie jest plusem, a co minusem.

Plusy

  • praca samodzielna lub w zespole,

  • odpowiedzialność za zdrowie konsumenta,

  • zawód niszowy na rynku pracy,

  • praca z wykorzystaniem nowoczesnych technik i technologii, w znacznym stopniu zautomatyzowana i skomputeryzowana,

  • możliwość doskonalenia zawodowego poprzez udział w szkoleniach branżowych,

  • możliwość podejmowania własnej działalności gospodarczej, np. prowadzenie mleczarni typu rzemieślniczego.

Minusy

  • praca wymaga dużej wytrzymałości fizycznej, bywa monotonna,

  • w zależności od miejsca – praca w mikroklimacie zimnym, wilgotnym,

  • praca w zamkniętych pomieszczeniach (halach produkcyjnych, laboratoriach, magazynach) lub na otwartej przestrzeni (plac magazynowy),

  • praca zmianowa, także w godzinach nocnych oraz w niedziele i święta,

  • praca pod presją czasu, wymagająca ciągłej koncentracji uwagi.

1

Gra edukacyjna

RUADYFU2j86P8
Gra edukacyjna
Źródło: GroMar Sp. z o.o., Gra edukacyjna, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Ćwiczenia

RFL3sO7QkCnQY1
Ćwiczenie 1
Dzięki ciągłemu doskonaleniu zawodowemu poznajemy nowe technologie i urządzenia wykorzystywane w pracy technika przetwórstwa mleczarskiego.
RiqMzuTi91xdP1
Ćwiczenie 2
Zawód technik przetwórstwa mleczarskiego to zawód niszowy na rynku pracy.
R1G7UnllMblr91
Ćwiczenie 3
Praca w środowisku narażonym na hałas nie ma szkodliwego wpływu na nasze zdrowie.
R7Nds8wvofP8a1
Ćwiczenie 4
Możliwość udziału w branżowych szkoleniach pozwala poznawać nowych ludzi i pomaga w nawiązywaniu współpracy.
R56k8wM0Qo4pn1
Ćwiczenie 5
Praca technika przetwórstwa mleczarskiego odbywa się w wilgotnym i zimnym mikroklimacie.
R1F5SR6CU8sDr1
Ćwiczenie 6
Praca zmianowa, w godzinach nocnych oraz w niedziele i święta to minus w zawodzie technik przetwórstwa mleczarskiego.