Plusy i minusy zawodu
Poniżej zostały przedstawione przykładowe plusy i minusy zawodu technik przetwórstwa mleczarskiego. Zapoznaj się z nimi, a następnie przejdź do gry i wskaż, co dla Ciebie jest plusem, a co minusem.
Plusy
praca samodzielna lub w zespole,
odpowiedzialność za zdrowie konsumenta,
zawód niszowy na rynku pracy,
praca z wykorzystaniem nowoczesnych technik i technologii, w znacznym stopniu zautomatyzowana i skomputeryzowana,
możliwość doskonalenia zawodowego poprzez udział w szkoleniach branżowych,
możliwość podejmowania własnej działalności gospodarczej, np. prowadzenie mleczarni typu rzemieślniczego.
Minusy
praca wymaga dużej wytrzymałości fizycznej, bywa monotonna,
w zależności od miejsca – praca w mikroklimacie zimnym, wilgotnym,
praca w zamkniętych pomieszczeniach (halach produkcyjnych, laboratoriach, magazynach) lub na otwartej przestrzeni (plac magazynowy),
praca zmianowa, także w godzinach nocnych oraz w niedziele i święta,
praca pod presją czasu, wymagająca ciągłej koncentracji uwagi.