Predyspozycje i przeciwskazania
Zawód technik przetwórstwa mleczarskiego wymaga określonych predyspozycji fizycznych oraz zdolności i umiejętności. Ważne są także cechy osobowości. Przed wyborem tego kierunku kształcenia należy wykluczyć ewentualne przeciwwskazania zdrowotne.
W zawodzie technik przetwórstwa mleczarskiego preferowane są następujące predyspozycje:
Wymagania fizyczne:
dobra ogólna wydolność fizyczna,
sprawność układu kostno‑szkieletowego,
sprawność układu oddechowego,
sprawność narządu układu krążenia,
sprawność narządu wzroku,
sprawność narządu słuchu,
sprawność zmysłu równowagi.
Sprawność sensomotoryczna:
koordynacja wzrokowo‑ruchowa,
wrażliwość smakowa i zapachowa,
zręczność rąk i palców,
rozróżnianie barw,
widzenie stereoskopowe,
czucie dotykowe,
percepcja kształtów.
Zdolności i umiejętności:
umiejętność pracy w zespole,
podzielność uwagi,
spostrzegawczość,
zdolność do samodzielnego podejmowania decyzji,
umiejętność do pracy pod presją czasu,
zdolności techniczne i manualne.
Cechy osobowości:
dokładność,
odpowiedzialność,
zdolność koncentracji uwagi,
samodzielność,
samokontrola.
Przeciwwskazaniami do pracy w zawodzie technik przetwórstwa mleczarskiego mogą być:
nosicielstwo chorób zakaźnych,
choroby skóry rąk,
choroby pasożytnicze,
alergia kontaktowa i wziewna na wykorzystywane produkty spożywcze, chemikalia, środki konserwujące oraz dezynfekcyjne,
zaburzenia dużego stopnia sprawności kończyn dolnych i górnych oraz choroba kręgosłupa,
brak widzenia stereoskopowego,
zaburzenia równowagi i świadomości,
niedosłuch utrudniający użytkowanie maszyn i urządzeń.