Zawód technik przetwórstwa mleczarskiego wymaga określonych predyspozycji fizycznych oraz zdolności i umiejętności. Ważne są także cechy osobowości. Przed wyborem tego kierunku kształcenia należy wykluczyć ewentualne przeciwwskazania zdrowotne.

W zawodzie technik przetwórstwa mleczarskiego preferowane są następujące predyspozycje:

R16ylNh679z22

Wymagania fizyczne:

  • dobra ogólna wydolność fizyczna,

  • sprawność układu kostno‑szkieletowego,

  • sprawność układu oddechowego,

  • sprawność narządu układu krążenia,

  • sprawność narządu wzroku,

  • sprawność narządu słuchu,

  • sprawność zmysłu równowagi.

Sprawność sensomotoryczna:

  • koordynacja wzrokowo‑ruchowa,

  • wrażliwość smakowa i zapachowa,

  • zręczność rąk i palców,

  • rozróżnianie barw,

  • widzenie stereoskopowe,

  • czucie dotykowe,

  • percepcja kształtów.

Zdolności i umiejętności:

  • umiejętność pracy w zespole,

  • podzielność uwagi,

  • spostrzegawczość,

  • zdolność do samodzielnego podejmowania decyzji,

  • umiejętność do pracy pod presją czasu,

  • zdolności techniczne i manualne.

Cechy osobowości:

  • dokładność,

  • odpowiedzialność,

  • zdolność koncentracji uwagi,

  • samodzielność,

  • samokontrola.

Przeciwwskazaniami do pracy w zawodzie technik przetwórstwa mleczarskiego mogą być:

  • nosicielstwo chorób zakaźnych,

  • choroby skóry rąk,

  • choroby pasożytnicze,

  • alergia kontaktowa i wziewna na wykorzystywane produkty spożywcze, chemikalia, środki konserwujące oraz dezynfekcyjne,

  • zaburzenia dużego stopnia sprawności kończyn dolnych i górnych oraz choroba kręgosłupa,

  • brak widzenia stereoskopowego,

  • zaburzenia równowagi i świadomości,

  • niedosłuch utrudniający użytkowanie maszyn i urządzeń.