Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
1
Polecenie 1

Sól kuchenna, czyli chlorek sodu, jest powszechnie stosowana jako przyprawa oraz środek konserwujący. Jakie jest zastosowanie soli w rolnictwie?

R1YiuBlYM4nS51
Film nawiązujący do treści materiału - opisuje role, jakie pełnią sole w rolnictwie.
Ćwiczenie 1

Zaznacz, jakie sole znajdują zastosowanie w rolnictwie?

RD6ZEj7vesXZt
Możliwe odpowiedzi: 1. azotany(V), 2. ortofosforany, 3. chlorki, 4. węglany, 5. siarczany(VI)
Ćwiczenie 2

Połącz nazwy soli z ich wzorami chemicznymi.

RnUd9gDaIxsVo
saletra sodowa Możliwe odpowiedzi: 1. NaNO3
Ćwiczenie 3
R1W0gjNyN3Aw6
(Uzupełnij).
1
Polecenie 2

Przeanalizuj poniższą grafikę interaktywną i odpowiedz na pytanie: dlaczego, stosując nawozy mineralne, należy przestrzegać zasad racjonalnego nawożenia?

Przeanalizuj opis grafiki interaktywnej i odpowiedz na pytanie: dlaczego, stosując nawozy mineralne, należy przestrzegać zasad racjonalnego nawożenia?

RfQAuZKjJV06i
Ilustracja interaktywna przedstawia brzeg, na którym rośną uprawy - kukurydza i trawa. Zbiornik wodny z roślinami wodnymi, warstwą glonów, szczątkami glonów i martwych roślin opadających na dno zbiornika, śniętymi rybami. Opisano: 1. W rolnictwie, aby zwiększyć plony, często stosuje się nawozy. Mogą być sztuczne lub naturalne. Zawierają związki azotu, fosforu, magnezu, potasu i siarki., 2. Część pierwiastków wsiąka w glebę. Mogą one pozostawać w niej wiele lat, by ostatecznie przesączyć się do wód., 3. Nadwyżki zastosowanych przez rolnika nawozów (głównie azotany i fosforany: NH4+, NO3-HPO42-) oraz niezabezpieczone odchody zwierząt są wymywane z gleby przez opady lub topniejący śnieg, a następnie trafiają do zbiorników wodnych., 4. Przy temperaturze między 23°C a 28°C następuje szybki rozwój sinic, czyli zakwit: woda mętnieje i lekko się pieni, nabiera zielonkawej barwy i nieprzyjemnego zapachu., 5. Gęsta warstwa glonów unoszących się na powierzchni zbiornika wodnego nie pozwala na przenikanie promieni słonecznych do jego głębszych warstw., 6. Rośliny wodne, które rosną w głębi oraz przy dnie zbiornika, obumierają w wyniku braku możliwości prowadzenia fotosyntezy., 7. Szczątki glonów i martwych roślin opadają na dno. Zwiększa się ilość martwej materii organicznej, rozkładanej przez bakterie, przez co zużywa się rozpuszczony w wodzie tlen. W wyniku jego zmniejszenia, obumierają żyjące organizmy., 8. Niedobór tlenu w wodzie (tzw. hipoksja środowiskowa) prowadzi do śmierci zwierząt oddychających tlenowo, np. ryb. One także opadają na dno – martwa materia gromadzi się tam w coraz większych ilościach. Brak tlenu umożliwia bakteriom beztlenowym rozkład coraz większej ilości szczątków. Produktami tego procesu są trujące dla zwierząt siarkowodór, metan i amoniak. W zbiorniku wodnym (także rzece lub morskiej strefie przybrzeżnej) powstaje martwa strefa.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Ćwiczenie 4

Podaj wzory jonów mających największe znaczenie w eutrofizacji wód.

RpkgSYAeS8wNC
(Uzupełnij).
Ćwiczenie 5

Wyjaśnij, jaka jest przyczyna przedostawania się do wód gruntowych związków wykorzystywanych do nawożenia. Podaj dwie przyczyny.

R1Ty84dBXroV5
(Uzupełnij).