Przeczytaj
Nawożenie upraw służy dostarczeniu odpowiednich substancji uprawianej roślinie. Przykładem takich substancji są m.in. sole. Mają one odżywiać roślinę, w każdym etapie jej rozwoju. Efektem prawidłowego nawożenia jest:
uzyskanie zakładanej ilości plonów;
jakość uzyskiwanego produktu.
Rodzaje nawozów
Wybrane sztuczne – nawozy mineralne. Podział ze względu na budowę chemiczną
Zasady racjonalnego nawożenia:
Rolnik, stosując nawozy mineralne (nawozy sztuczne) w swojej uprawie, powinien przestrzegać następujących zasad:
Uzyskanie średnich plonów jest związane z oszczędnym nawożeniem.
Ograniczanie niekorzystnego wpływu nawożenia na środowisko.
Utrzymywanie dobrej kultury rolnej.
Wysoka jakość płodów rolnych uzyskuje się przez zrównoważone i staranne nawożenie.
Zyskanie wysokich plonów wymaga wysokich nakładów pracy, nawożenia, środków ochrony roślin.
Utrzymywanie żyzności gleby pomimo intensywnego pobierania przez rośliny składników pokarmowych.
Podsumowanie
Produktywność roślinProduktywność roślin i jakość plonu zależy od nawożenia. Jest ono podstawowym zabiegiem agrotechnicznym. Udział nawożenia w produktywności roślin wynosi dla naszego kraju 40‑50%. Należy pamiętać, że niewłaściwe stosowanie nawozów wpływa negatywnie na żyzność gleby. Dzieje się tak, ponieważ nadmierne nawożenie:
stymuluje zakwaszenie gleby;
powoduje zachwianie równowagi jonowej;
zaburza aktywność mikrobiologiczną;
wprowadza szkodliwe substancje/pierwiastki do środowiska;
powoduje eutrofizacjęeutrofizację wód powierzchniowych;
zanieczyszcza wody gruntowe.
Słownik
miara określająca produkcyjną skuteczność nawożenia; przyrost otrzymywanego plonu w kg na 1 kg azotu użytego w zastosowanym nawozie; wielkość ta zależy od:
gleby;
stanu plantacji;
przedplonu;
odmiany;
ochrony lub jej braku;
opadów zimowych;
opadów i temperatury podczas wegetacji
proces wzbogacania zbiorników wodnych w substancje odżywcze (głównie związki azotu (), fosforu (), potasu (), sodu ()); zasobność w pierwiastki biogenne powoduje nadmierny wzrost biomasy glonów; efektem są zakwity glonów, które negatywnie wpływają na równowagę w zbiorniku i jego bioróżnorodność
(stgr. phiῶς „światło”, sigmaύnuthetaepsilonsigmaiotaς „łączenie”) proces zachodzący w komórkach zawierających chlorofil; polega na wytwarzaniu związków organicznych z materii nieorganicznej przy udziale energii słonecznej; dzięki temu procesowi utrzymuje się wysoki poziom tlenu w atmosferze; równanie reakcji chemicznej:
trwałe pochylenie się zbóż; miejscem pochylenia może być podstawa źdźbła lub międzywęźla; takie „przewrócenie się” zboża wpływa na jakość ziarna i podatność na choroby
wartość określająca ilość suchej masy, która została wytworzona przez roślinę w określonym czasie (doba, rok, okres wegetacji); pojęcie jest stosowane zarówno dla pojedynczej rośliny, jak i całego łanu
Bibliografia
Bryant D. A., Frigaard N. U., Prokaryotic Photosynthesis and Phototrophy Illuminated, „Trends in Microbiology” 2006, 11 (14), s. 488–496.
Chwil S., Chemia rolna : podstawy teoretyczne i analityczne, pod red. Tadeusza Filipka, Lublin 2006.
Gorlach E., Mazur T., Chemia rolna, Warszawa 2001.
Kopcewicz J., Lewak S., Fizjologia roślin, Warszawa 2002.
Mercik S., Chemia rolna, Warszawa 1995.