Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RTIxl5UaQwAMY
Na zdjęciu jest bela słomy leżąca na skoszonym polu o zachodzie słońca.

Sole w rolnictwie

Sole, wykorzystywane w rolnictwie, pozwalają na zwiększenie ilości wyhodowanych roślin w krótszym czasie.
Źródło: jplenio, dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Wzrost liczby ludności we współczesnych czasach wymusza zwiększenie produkcji żywności. Jednak osiągnięcie tego wcale nie wiąże się tym samym ze zwiększeniem powierzchni pól uprawnych. Po prostu – na Ziemi nie ma więcej obszarów nadających się pod uprawę. Próbowano zastosować bardziej wydajne rośliny, wyhodować większe zwierzęta. Niestety, bez urodzajnej gleby nie jest to możliwe. Dlatego rolnicy wpadli na pomysł nawożenia gleby. Dodanie związków chemicznych, potrzebnych roślinom do wzrostu, rozwiązało problem. Rodzi się jedynie pytanie: jakie będą tego skutki?

Twoje cele
  • Sformułujesz argumenty dotyczące plusów i minusów stosowania nawozów mineralnych.

  • Połączysz nazwy soli, stosowanych jako nawozy mineralne, z ich wzorami sumarycznymi.

  • Skonstruujesz mapę myśli, która będzie przedstawiać rodzaje nawozów stosowanych w rolnictwie.

  • Napiszesz równanie reakcji chemicznych otrzymywania soli azotowych, stosowanych jako nawozy sztuczne.