Gastronomia
Działalność gospodarcza - od czego zacząć
Formy prowadzenia działalności gospodarczej w gatronomii
Przykładowy dokument CEIDG:
Zaczynam prowadzić własną firmę
Wyciąg PKD dla zawodów związanych z gastronomią
Moja działalność gospodarcza
ROZWIĄZANIEROZWIĄZANIE
Jak firma oddziałuje na rynek
Zaprezentuj swoją firmę
ROZWIĄZANIEROZWIĄZANIE
Wyposażenie lokalu gastronomicznego
Kogo potrzebuje gastronomia
Zmierz się z fakturą VAT
Poniżej znajdują się przykłady interaktywnych formularzy deklaracji podatkowych. Wszystkie obowiązujące można znaleźć na stronie Ministerstwa Finansów. Ponieważ obecnie (2018) żadna z przeglądarek nie wspiera wtyczek (plugins), w tym Adobe Reader, w celu poprawnego wyświetlania wykorzystywanych przy składaniu do systemu e‑Deklaracje dokumentów, wymagane jest zapisanie formularza na dysku lokalnym komputera i otworzenie go bezpośrednio w programie Adobe Reader.
Formularz VAT‑7
Formularz VAT‑R
Dokumenty ZUS
Aktualnie obowiązujące formularze ZUS można odnaleźć na stronie Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, poniżej znajdują się dwa przykładowe.
Formularz ZUS ZUA
Formularz ZUS DRA
Zagraj z PKD
ROZWIĄZANIEROZWIĄZANIE
Zadania interaktywne
Stwierdź prawdziwość zdań.
Prawda | Fałsz | |
Pomieszczenia, w których będą sporządzane potrawy muszą mieć wysokość od 3 do 3,5 m. | □ | □ |
Prowadząc małą gastronomię musimy pamiętać o zasadach związanych z żywieniem zbiorowym. | □ | □ |
Prowadząc działalność w zakresie sporządzania potraw jesteśmy zwolnieni z podatku VAT. | □ | □ |
Korzystając ze skali podatkowej, nie przekraczając dochodu 85.528 zł stawka podatku wynosi 18 %. | □ | □ |
Wniosek do CEIDG możemy złożyć tylko w formie papierowej. | □ | □ |
Aby prowadzić działalność przedsiębiorca musi podać kod Polskiej Klasyfikacji Działalności. | □ | □ |
Promocja to czynność związana z przemieszczaniem się produktu od producenta do ostatecznego odbiorcy. | □ | □ |
Strategia małego zakładu gastronomicznego oparta jest na tworzeniu reklam, billboardów, ulotek. | □ | □ |
Rozwiń skróty.
Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Związek Rzemiosła Polskiego, Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych, Centralna Ewidencja i Informacja o Działalności Gospodarczej, Państwowa Inspekcja Pracy
CEIDG | |
OSSKiC | |
FGŚP | |
ZRP | |
PIP |
Przeciagnij pasujące elementy z dolnej sekcji do górnej.
przelew za usługę w zakresie dekoracji sali, urządzenie chłodzące w gastronomii, stoliki, krzesła, samochód, amortyzacja pieca konwekcyjno-parowego, podatek, zapłata za wykonanie plakatu: 150 zł, zapłata za produkty: mięso, warzywa: 200 zł
Aktywa | |
---|---|
Koszty | |
Przychody |
Określ prawdziwość zdań.
Prawda | Fałsz | |
Współpraca z innym lokalem gastronomicznym określana jest jako powiązanie kooperacyjne. | □ | □ |
Lokal gastronomiczny nie może współpracować z konkurencją wykonującą te same usługi. | □ | □ |
Zasada sunt survenda oznacza że umów się nie dotrzymuje. | □ | □ |
Naruszając prawa autorskie np. w zakresie ZAIKS musimy liczyć się z odpowiedzialnością karną. | □ | □ |
Cena usługi to jedyna forma konkurencji. | □ | □ |
Współpraca z innym przedsiębiorstwem wymaga podpisania odpowiedniej umowy. | □ | □ |
Firma może stanąć do przetargu gdy jest w stanie samodzielnie spełnić warunki. | □ | □ |
Dopasuj pojęcia do ich definicji.
Centralna Ewidencja Informacji o Działalności Gospodarczej., Umowa, w której przyjmujący zlecenie zobowiązuje się do wykonania określonej czynności prawnej dla osoby dającej zlecenie. Możliwe jest świadczenie usług zarówno osobiście, jak i wyjątkowo przez osobę trzecią. Umowa zlecenie jest zawierana na czas określony., Koszt stopniowego zużywania środków trwałych oraz wartości niematerialnych i prawnych., Słodka przekąska., Gospodarczo uzasadnione zużycie albo wykorzystanie zasobów przedsiębiorstwa., Płaca za pracę., Pobieramy z niej prąd., Zasoby rzeczowe i finansowe wyodrębnione z majątku właściciela.
AMORTYZACJA | |
DESER | |
SIEĆ | |
AKTYWA | |
WYNAGRODZENIE | |
KOSZT | |
CEIDG | |
ZLECENIE |
Dopasuj wymienione elementy do środków rzeczowych i finansowych poprzez przeciągnięcie ich z dolnej sekcji do górnej.
środki pieniężne na rachunku bankowym, budynek, akcje, narzędzia, produkty do sporządzenia potraw, gotówka w kasie
Środki rzeczowe: | |
---|---|
Środki finansowe: |
Przyporządkuj poszczególne elementy do wynagrodzeń pieniężnych i niepieniężnych przeciągając elementy z dolnej sekcji do górnej.
napiwek, piąta usługa gratis, wypłata miesięczna, profit od zlecenia, podwyżka, bon towarowy, karnet na siłownie, urlop
Wynagrodzenie pieniężne: | |
---|---|
Wynagrodzenie niepieniężne: |
Zaznacz, czy podane zdanie jest prawdziwe, czy fałszywe.
Prawda | Fałsz | |
Działalność gastronomiczną należy prowadzić przez minimum jeden rok, aby nie zwracać dofinansowania. | □ | □ |
Urząd pracy nie ma prawa kontrolować rzeczy zakupionych z dofinansowania na rozpoczęcie działalności gospodarczej. | □ | □ |
Aby uzyskać dofinansowanie musimy wypełnić wniosek o przyznanie jednorazowo środków na podjęcie działalności gospodarczej. | □ | □ |
Narzędzia zakupione ze środków pochodzących z dofinansowania muszą być oznaczone odpowiednią naklejką. | □ | □ |
Przedsiębiorca może zakupić rzeczy inne niż te, które zostały uwzględnione we wniosku. | □ | □ |
Przedsiębiorca ma obowiązek zwrotu pieniędzy uzyskanych z dofinansowania, jeżeli nie wywiąże się z warunków umowy. | □ | □ |
Korzystając z dofinansowania możemy zakupić tylko środki trwałe. | □ | □ |
Słownik terminów
Koszt stopniowego zużywania środków trwałych (środków o wartości przekraczającej kwotę 3500 zł) oraz wartości niematerialnych i prawnych.
Dokument planistyczny, który uwzględnia uwarunkowania natury finansowej, marketingowej, rynkowej, organizacyjnej, kadrowej i technologicznej przedsiębiorstwa; to zestaw dokumentów (ocen i analiz), na podstawie których opracowywana jest prognoza przyszłych celów przedsiębiorstwa i sposobów ich osiągania.
Zarobkowa działalność wytwórcza, budowlana, handlowa, usługowa oraz poszukiwanie, rozpoznawanie kopalin ze złóż także działalność zawodowa wykonywana w sposób zorganizowany i ciągły.
Mierzy odpowiedź ilości popytu lub podaży dobra na zmianę jego ceny. Jest obliczana jako procentowa zmiana w ilości popytu - lub podaży - podzielona przez procentową zmianę w cenie. Elastyczność mówi nam, czy coś jest elastyczne - czyli bardzo czułe - jednostkowo elastyczne, lub nieelastyczne - mało czułe.
Proces, w którym podmioty rynkowe konkurują ze sobą w zawieraniu transakcji rynkowych, poprzez przedstawianie korzystniejszej od innych podmiotów oferty rynkowej dla zrealizowania swoich interesów. Konkurowanie może się odbywać w oparciu o cenę, jakość, formę płatności i wiele innych. W zależności od struktury rynku, na którym zachodzi proces konkurencji, wyróżnia się różne modele konkurencji.
Gospodarczo uzasadnione zużycie albo wykorzystanie zasobów przedsiębiorstwa.
Prawne określenie człowieka, jako podmiotu stosunku cywilnoprawnego. Osoby fizyczne posiadają zdolność prawną, a także po spełnieniu określonych warunków zdolność do czynności prawnych.
Obowiązkowe świadczenie pieniężne na rzecz państwa zależne od dochodu i wykorzystanych odliczeń. Wyróżniamy podatek dochodowy od osób fizycznych (PIT) oraz podatek dochodowy od osób prawnych (CIT).
Sposób opodatkowania odpowiedni dla przedsiębiorców osiągających duże dochody, a także dla singli i osób bezdzietnych, gdyż nie daje możliwości skorzystania z ulg, odliczeń czy rozliczenia się ze współmałżonkiem. Podatek liniowy wynosi 19% (stan: 2018).
Umownie przyjęty, hierarchicznie usystematyzowany podział zbioru rodzajów działalności społeczno‑gospodarczej, jakie realizują jednostki (podmioty gospodarcze).
To wartość sprzedanych produktów i usług oraz innych składników majątku przedsiębiorstwa wyrażona w pieniądzu.
Stawkę podatku dla przedsiębiorcy wykonującego swoje czynności osobiście określa Ustawa o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne. Tę metodę można wykorzystać również przy spółkach cywilnych i jawnych.
Jest formą prowadzenia działalności gospodarczej przez dwóch lub więcej przedsiębiorców. W odróżnieniu od spółek, których funkcjonowanie reguluje kodeks spółek handlowych, spółka cywilna nie posiada osobowości prawnej, nie jest jednostką organizacyjną, nie posiada podmiotowości prawnej. Cel jej zawiązania może być zarówno zarobkowy jak i niezarobkowy. Regulacje dotyczące spółki cywilnej zawarte są w kodeksie cywilnym w księdze zobowiązań.