Gra edukacyjna
Rozwiąż test oraz wykonaj polecenia.
Gra edukacyjna
Gra edukacyjna
Rolnictwo ekologiczne to sposób gospodarowania polegający na
- produkcji roślinnej i zwierzęcej prowadzonej przy niskim nakładzie pracy i środków finansowych.
- zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej w gospodarstwie rolnym.
- produkcji roślinnej i zwierzęcej prowadzonej według zasad rolnictwa zrównoważonego.
Zasady rolnictwa ekologicznego zakładają
- dostosowanie odmian uprawianych roślin i ras hodowanych zwierząt do warunków siedliska.
- stosowanie zmodyfikowanych, plennych odmian gatunków uprawnych, pod warunkiem, że nie zostały one zmodyfikowane genetycznie.
- stosowanie tylko gatunków rodzimych, charakterystycznych dla danego regionu.
Powierzchnia upraw ekologicznych w Polsce jest największa w województwie
- podlaskim.
- lubuskim.
- warmińsko-mazurskim.
W strukturze ekologicznych upraw największy udział mają
- łąki i pastwiska.
- rośliny na paszę.
- zboża.
Liczba gospodarstw ekologicznych w Polsce w ostatnich 5 latach
- wzrosła.
- zmalała.
- utrzymuje się na tym samym poziomie.
Największa powierzchnia upraw ekologicznych w Unii Europejskiej występuje
- w Wielkiej Brytanii.
- w Hiszpanii.
- w Szwecji.
Udział żywności ekologicznej w rynku spożywczym w Polsce wynosi
- 0,3%.
- 3%.
- 30%.
Wielkość i jakość plonów w rolnictwie ekologicznym jest w stosunku do rolnictwa konwencjonalnego
- wyższa – mają one gorszą jakość.
- niższa – mają one lepszą jakość.
- zbliżona – ich jakość jest zróżnicowana.
Wieloletni płodozmian stosowany w rolnictwie ekologicznym powoduje
- wzrost żyzności gleby.
- poprawę estetyki krajobrazu wiejskiego.
- wzrost zmęczenia gleby.
Rolnictwo ekologiczne dopuszcza stosowanie
- regulatorów wzrostu, syntetycznych dodatków paszowych.
- syntetycznych nawozów GMO, pestycydów.
- nawozów mineralnych naturalnego pochodzenia, np. mielonych skał.
Agrotechniczne metody uprawy gleby w rolnictwie ekologicznym dopuszczają
- orkę tylko raz w roku, wiosną lub jesienią.
- takie same zabiegi, jak w rolnictwie konwencjonalnym.
- płytkie odwracanie gleby i głębokie jej spulchnianie.
Minimalna odległość pól uprawianych metodami ekologicznymi od dróg o dużym natężeniu ruchu wynosi:
- 100 m.
- 1 000 m.
- 10 000 m.
Nawozy organiczne (komposty, obornik, gnojowica, nawozy zielone) wykorzystywane w rolnictwie ekologicznym powinny być
- kupowane od certyfikowanych sprzedawców.
- wytwarzane w gospodarstwie.
- sprowadzane z innych gospodarstw ekologicznych.
Gospodarstwo w rolnictwie ekologicznym powinno funkcjonować w cyklu zamkniętym
- gleba – roślina.
- roślina – zwierzę.
- gleba – roślina – zwierzę.
Gospodarstwa ekologiczne podlegają kontroli
- przynajmniej raz w roku.
- raz na 5 lat.
- raz na 10 lat.
Odpady powstające w gospodarstwie ekologicznym są
- wywożone na składowiska odpadów.
- utylizowane metodami ekologicznymi i/lub wtórnie wykorzystywane.
- spalane.
Unijne logo produktów ekologicznych przedstawia
- biały liść z gwiazdek na zielonym tle.
- flagę europejską i białe liście.
- zielone liście na tle konturu Europy.
Logo produkcji ekologicznej można stosować wyłącznie w odniesieniu do produktów, które
- według deklaracji producenta zostały wyprodukowane metodami ekologicznymi.
- zostały certyfikowane jako ekologiczne przez upoważnioną jednostkę certyfikującą.
- zostały wyprodukowane w regionie pozbawionym zanieczyszczeń.
Wpływ rolnictwa ekologicznego na różnorodność biologiczną jest
- pozytywny, przyczynia się do utrzymania wysokiego poziomu różnorodności biologicznej.
- obojętny, nie ma wpływu na różnorodność biologiczną.
- negatywny, przyczynia się do obniżenia poziomu różnorodności biologicznej.
Żywność wyprodukowana w rolnictwie ekologicznym musi według obowiązujących przepisów zawierać składniki ekologiczne w ilości
- około 50%.
- 50–75%.
- powyżej 95%.
Wymień najważniejsze zasady produkcji roślinnej i zwierzęcej w rolnictwie ekologicznym. Porównaj je z zasadami obowiązującymi w rolnictwie konwencjonalnym.
Zorientuj się, czy w Twojej gminie/ Twoim powiecie są gospodarstwa ekologiczne. Jeśli tak, określ ich profil produkcji. Jeśli nie, określ prawdopodobne przyczyny tego stanu.