Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
Polecenie 1

Na podstawie grafiki interaktywnej scharakteryzuj wielkość produkcji rolnej w poszczególnych krajach Europy.

Na podstawie opisu grafiki interaktywnej scharakteryzuj wielkość produkcji rolnej w poszczególnych krajach Europy.

RmSlh9Z8FfNzQ
(Uzupełnij).
RxQ6QvZwJ0p011
Mapa świata przedstawia charakterystykę produkcji rolnej w wybranych krajach UE. Kontury kontynentów oznaczono czarną linią z szarym wypełnieniem, obszar mórz i oceanów białym kolorem. Na mapie na obszarze wybranych państw Europy zaznaczono cyfry, po kliknięciu w nie rozwija się opis: 1. Polska jest największym producentem jabłek w Unii Europejskiej. Rocznie produkujemy ponad 3 mln ton tych owoców. Poza tym jesteśmy też liderami rynku europejskiego, jeżeli chodzi o produkcję pieczarek oraz drobiu. Około 1 684 tys. ton wyprodukowanej wieprzowiny w ciągu roku klasyfikuje Polskę na 4. miejscu w UE. W Polsce powierzchnia użytków rolnych wynosi około 14 406 tys. hektarów, co stanowi 52,2% powierzchni kraju. Jakość gleb w Polsce nie należy do najwyższych. Dominują gleby średnio i słabo urodzajne. Ważniejsze kierunki produkcji rolniczej poza jabłkami, pieczarkami, wieprzowiną i drobiem to jaja kurze oraz skóry futerkowe., 2. Niemcy - Nasi zachodni sąsiedzi są liderami europejskiego rynku w produkcji rocznej: ziemniaków (9 670 tys. ton), mleka krowiego (30 301 tys. ton), sera (2 182 tys. ton) oraz wieprzowiny (5 474 tys. ton). Drugie miejsce zajmują natomiast w produkcji rocznej zbóż (47 757 tys. ton) oraz buraka cukrowego (22 829 tys. ton). Powierzchnia użytków rolnych Niemiec to 16 715 tys. hektarów. Niemcy to również największy na świecie producent chmielu i piwa. W Niemczech hoduje się głównie bydło oraz trzodę chlewną, a uprawia buraki cukrowe, zboża, ziemniaki, owoce, warzywa i winogrona. Ważną pozycję zajmują także produkty mleczarskie. Trzy procent ludności czynnej zawodowo pracuje w rolnictwie., 3. Francja jest niekwestionowanym liderem rynku europejskiego w produkcji rocznej zbóż (67 323 tys. ton) i buraka cukrowego (33 749 tys. ton). Zajmuje także 2. miejsce na naszym kontynencie w produkcji sera (1 936 tys. ton) oraz mleka krowiego (23 991 tys. ton). W produkcji rocznej wieprzowiny Francja zajmuje 3. miejsce (1 939 tys. ton). Użytki rolne w tym kraju zajmują powierzchnię 27 814 tys. ha. Największą powierzchnię upraw we Francji zajmują zboża – ok. 32 procent powierzchni całkowitej użytków rolnych. Wielkie znaczenie ma uprawa warzyw i owoców. Ważną cechą rolnictwa Francji są bardzo wysokie plony z hektara (należą one do najwyższych na świecie). Związane jest to z wysoką kulturą rolną i stosowaniem środków ochrony roślin. Tradycyjną uprawą we Francji jest winorośl – winnice znajdują się niemal w całym kraju., 4. Hiszpania produkuje rocznie bardzo dużą ilość pomidorów (prawie 4 mln ton). Daje jej to 2. miejsce w UE. Takie samo miejsce zajmuje również w produkcji rocznej wieprzowiny (3 431 tys. ton). Powierzchnia użytków rolnych tego kraju wynosi 23 230 tys. hektarów. Podstawą rolnictwa jest uprawa oliwek oraz winorośli. Bardzo ważnym elementem jest również sadownictwo (m.in. pomarańcze i mandarynki). Ze względu na korzystny klimat w Hiszpanii udają się także uprawy wielu roślin tropikalnych. Hiszpania jest ważnym ośrodkiem upraw bawełny (2. miejsce w Europie po Grecji) oraz ryżu (również drugie miejsce w Europie po Włoszech)., 5. Włochy to lider europejskiego rynku w produkcji rocznej pomidorów (ponad 5 mln ton). Na Półwyspie Apenińskim zbiera się również bardzo dużo jabłek (2,25 mln ton i 2. miejsce w UE). Natomiast produkcja sera na poziomie 1 158 tys. ton rocznie daje Włochom 3. miejsce w Europie. Z uwagi na uwarunkowania kulturowe i geograficzne włoskie rolnictwo ma niezwykle dogodne warunki rozwoju. Włosi eksportują na cały świat swoje makarony, oliwę z oliwek, sery, wina. Włochy eksportują duże ilości warzyw i owoców, w tym m.in.: pomidory, oliwki, melony, cukinie, pomarańcze, arbuzy. W hodowlach w całym kraju znajduje się 8 milionów owiec i 17 milionów trzody oraz bydła., 6. Holandia to 3. producent mleka krowiego w Unii Europejskiej (rocznie wytwarza go 12 213 tys. ton). W tym państwie produkuje się także bardzo dużo ziemniaków (6 577 tys. ton i 4. miejsce w UE) oraz sera (793 tys. ton i 4. miejsce w UE). Holandia jest jednym z największych na świecie eksporterów produktów spożywczych i rolnych, dzięki wysoce zmechanizowanemu sektorowi rolnemu oraz innowacyjnej technologii, obiecującemu położeniu geograficznemu w sercu Europy, dobrym warunkom pogodowym oraz płaskiej, żyznej glebie. Przemysł rolniczy zapewnia zatrudnienie 4% holenderskiej siły roboczej., 7. Rumunia - to właśnie w tym kraju produkuje się rocznie najwięcej ziaren słonecznika w Europie (produkcja na poziomie około 2 142 tys. ton). Rumunia to także 5. producent Unii Europejskiej, jeżeli chodzi o zboże (20 897 tys. ton) oraz ziemniaki (3 290 tys. ton). Rumunia należy do krajów, gdzie rolnictwo ma nadal duże znaczenie w gospodarce, a zatrudnienie w tym sektorze gospodarki znajduje prawie 30% siły roboczej. Rolnictwo tego kraju odznacza się niskim zmechanizowaniem, a zużycie nawozów sztucznych należy do najmniejszych w Europie. Użytki rolne zajmują aż około 63% powierzchni kraju., 8. Dania - ten kraj jest 6. producentem Unii Europejskiej pod względem rocznej produkcji wieprzowiny (1 589 tys. ton) oraz sera (325 tys. ton). Warto zaznaczyć również, że Dania jest liderem europejskiego rynku w produkcji skór ze zwierząt futerkowych. Dania posiada jeden z największych na świecie odsetek gruntów ornych i sadów wynoszący 63% powierzchni kraju. Uprawa obejmuje tu głównie zboża (zwłaszcza pszenicę, a także jęczmień, żyto i owies), buraki cukrowe, ziemniaki oraz warzywa.
Charakterystyka produkcji rolnej w wybranych krajach UE
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.