Przeczytaj
W gospodarce możemy wyróżnić trzy główne sektory – rolniczy, przemysłowy oraz usługowy. Do pierwszego z nich należy rolnictwo, czyli dział gospodarki obejmujący uprawę i hodowlę roślin oraz chów i hodowlę zwierząt, a także wstępną obróbkę uzyskiwanych płodów rolnych.
Po wejściu Polski do Unii Europejskiej jesteśmy w stanie porównać rolnictwo naszego kraju z rolnictwem innych państw członkowskich i na tej podstawie wskazać zalety i wady polskiego rolnictwa.
Zalety polskiego rolnictwa na tle innych krajów UE
Polska jest w czołówce krajów UE pod względem wielkości powierzchni użytków rolnych. Wyprzedzają ją tylko Francja, Hiszpania i Niemcy.
Kraj członkowski | Pow. użytków rolnych |
Francja | 18 096,0 |
Hiszpania | 27 954,0 |
Niemcy | 11 419,0 |
Polska | 9 483,0 |
Indeks dolny Źródło danych: Eurostat, Agriculture, Forestry and Fishery Statistics, Publications Office of the European Union,, EU 2020. Indeks dolny koniecŹródło danych: Eurostat, Agriculture, Forestry and Fishery Statistics, Publications Office of the European Union,, EU 2020.
Porównując z innymi krajami UE, duża część obszarów w Polsce nie jest jeszcze zdegradowana przez przemysł. Dzięki temu polscy rolnicy mają możliwość produkowania zdrowej żywności.
Wysoki odsetek (około 77%) powierzchni użytków rolnych stanowią grunty orne, to zaś pozwala na łatwe dostosowanie się do aktualnych potrzeb rynku.
W porównaniu z większością krajów UE ziemia rolna w Polsce jest tania. Niestety jest też druga strona tego medalu - ziemia ta dość często jest słabej jakości.
Duża część polskich rolników to ludzie młodzi, około ⅓ właścicieli gospodarstw rolnych nie przekroczyła 40. roku życia. Ludzie młodzi z reguły są bardziej elastyczni i lepiej przystosowują się do zmian na rynku.
Wady polskiego rolnictwa na tle innych krajów UE
Ziemia rolna w Polsce nie jest najlepszej jakości. Jak wskazuje poniższy wykres, około 35% powierzchni stanowią gleby V i VI klasy.
W Polsce dominują gospodarstwa małe. Jest ich prawie najwięcej w całej Unii Europejskiej (2. miejsce po Rumunii), ale zajmują średnio niewielką powierzchnię i przez to ciężko im konkurować z większymi gospodarstwami innych krajów UE.
Wykształcenie ludzi mieszkających na wsi w naszym kraju jest na niskim poziomie.
Tylko 15% gospodarstw rolnych w Polsce produkuje na rynek. Reszta zaspokaja jedynie własne potrzeby. W krajach UE procent ten jest dużo wyższy.
Polska ma najwyższy współczynnik AWU, związany z nakładami pracy w rolnictwie. Co za tym idzie, produktywność pracy gospodarstw rolnych w Polsce jest znacznie poniżej średniej wszystkich krajów członkowskich.
W naszym kraju słabo rozwinięta jest infrastruktura wodociągowa, kanalizacyjna oraz drogowa wsi.
Kraj członkowski | Nakład pracy w gosp. rol. |
Polska | 1 918,6 |
Rumunia | 1 552,6 |
Hiszpania | 813,6 |
Francja | 724,7 |
Niemcy | 522,7 |
Indeks dolny Źródło danych: Eurostat. Indeks dolny koniecŹródło danych: Eurostat.
Produkcja rolna w Polsce
Polskie rolnictwo boryka się z wieloma problemami, ale występują działy produkcji rolnej, w których nasz kraj jest w stanie konkurować na rynku europejskim.
W 2019 roku wielkość globalnej produkcji rolniczej w Polsce wyniosła 119,7 mld zł. Złożyły się na nią prawie po równo: produkcja globalna roślinna (56,8 mld zł) i produkcja globalna zwierzęca (62,9 mld zł).
Trochę inne proporcje przedstawia natomiast struktura towarowa (czyli suma sprzedanych towarów do skupu i na targowiskach) produkcji rolniczej w Polsce w 2019 roku. Tutaj 60,2% całej produkcji to produkcja zwierzęca, a 39,8% to produkcja roślinna. W produkcji roślinnej głównym towarem produkowanym przez polskich rolników były: zboża, ziemniaki, rośliny przemysłowe, warzywa i owoce. W produkcji zwierzęcej główne towary to: żywiec rzeźny, mleko krowie i jajka.
W produkcji zwierzęcej w 2019 roku dominował żywiec rzeźny. Dużą część produkcji stanowiły również produkcja mleka krowiego oraz jaj.
W produkcji roślinnej największe wartości osiągała produkcja: zbóż (głównie pszenica, pszenżyto, jęczmień i żyto), warzyw (ziemniaki, buraki cukrowe), produktów przemysłowych (pasze) i owoców (duży udział jabłek).
Elementy produkcji rolnej, w których Polska znajduje się w czołówce UE
Jaja kurze – Polska znajduje się w czołówce UE, jeżeli chodzi o produkcję jaj kurzych na eksporteksport. W 2019 roku polska produkcja jaj wyniosła 12,056 mld sztuk. Więcej produkowała tylko Hiszpania.
Drób – w 2019 roku produkcja drobiu w Polsce wyniosła 18,3121 mln szt. Polska pod tym względem jest liderem w Unii Europejskiej, produkując 15% całkowitej ilości drobiu. Za nią plasują się: Francja (13%), Niemcy (11%), Hiszpania (11%) oraz Włochy (9%).
Jabłka – w 2019 roku w naszym kraju zebrano 4 mln ton jabłek. Jesteśmy pod tym względem zdecydowanym liderem Uni Europejskiej, produkując 28,9% ogółu jabłek. Włochy produkują 17,4%, a Francja 12,54%.
Skóry ze zwierząt futerkowych – Polska jest drugim w Unii Europejskiej producentem skór naturalnych ze zwierząt futerkowych. Pierwsze miejsce zajmuje Dania. W 2019 roku w naszym kraju wyprodukowane skóry futerkowe osiągnęły wartości produkcji sprzedanej o wartości 2 574 264,8 tys. złotych.
Pieczarki – nasz kraj jest zdecydowanym liderem rynku światowego i rynku UE w produkcji pieczarek. W 2019 roku z Polski na rynek trafiło 335 tys. ton tych grzybów.
Słownik
cena jakości użytkowej i klasyfikacja przydatności gleby w celach rolniczych, która uwzględnia żyzność gleby, stosunki wodne, stopień kultury gleby oraz jej zdolność produkcyjną w określonych warunkach siedliskowych
transport i sprzedaż za granicę towarów, usług i innych dóbr materialnych wytworzonych w kraju
umowna jednostka nakładów pracy w rolnictwie, oznaczająca ekwiwalent pełnego etatu; jest obliczana przez podzielenie liczby godzin przepracowanych w ciągu roku przez roczną liczbę godzin odpowiadającą pełnemu etatowi
Indeks dolny Źrodło: stat.gov.pl Indeks dolny koniecŹrodło: stat.gov.pl
gatunki zwierząt gospodarskich przeznaczone na rzeź