Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R1b1yt3TUtNH8
Na zdjęciu przedstawione są kłosy zbóż, które posiadają długą łodygę. Na jej szczycie widoczne są złociste kłosy zbudowane z ziaren znajdujących się w osłonkach. Są one skierowane lekko w dół.

Wielkość produkcji rolnej w Polsce na tle innych krajów UE

Źródło: dostępny w internecie: pxhere.com, domena publiczna.

Przyczyną zmian jakości środowiska jest głównie działalność przemysłowa człowieka, rolnictwo oraz rozwój transportu. Każdy z tych czynników ze względu na swoją specyfikę wywołuje określone zmiany w jakości środowiska przyrodniczego, tj. powietrza, gleb, wód powierzchniowych i podziemnych oraz krajobrazu. Czynniki te wpływają bezpośrednio na jakość produkcji rolnej. W tym e‑materiale zapoznasz się z zagadnieniem wielkości produkcji rolnej w Polsce na tle Unii Europejskiej.

Twoje cele
  • Wymienisz rośliny mające największe znaczenie w strukturze zasiewów w Polsce.

  • Omówisz klasyfikację roślin uprawnych w Polsce.

  • Scharakteryzujesz strukturę oraz określisz przestrzenne rozmieszczenie zasiewów wybranych roślin w Polsce.

  • Ocenisz związek między warunkami przyrodniczymi a rozmieszczeniem wybranych upraw w Polsce.

  • Omówisz wady i zalety polskiego rolnictwa na tle krajów Unii Europejskiej.