Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
Polecenie 1

Przeanalizuj poniższy kartogram dazymetryczny i wskaż obszary o bardzo dużej i bardzo małej koncentracji trzody chlewnej na świecie. Określ czynniki, które wpływają na to zróżnicowanie.

R1TtwCCsBjtxa
(Uzupełnij).

Zapoznaj się z kartogramem dazymetrycznym i wskaż obszary o bardzo dużej i bardzo małej koncentracji trzody chlewnej na świecie. Określ czynniki, które wpływają na to zróżnicowanie.

R8zsDFaJTpsyc
(Uzupełnij).
R1QsOG89XPqxh1
Ilustracja interaktywna przedstawia mapę świata. Zaznaczono na niej obszary, an których hoduje się trzodę chlewną. Wskaźnik powyżej 250 dotyczy głownie wschodnich Chin, Danii, Holandii, Belgii, zachodnich Niemiec, zachodniej Francji, północnej Hiszpanii. Wartość od 101 do 250 jest ponownie w wymienionych krajach, a dodatkowo w północno-wschodnich Stanach Zjednoczonych, na południu Brazylii. Mniejsze wartości dotyczą pozostałych krajów Europy, Rosji, Indii, Indonezji, Malezji, Ameryki Środkowej, Południowej, Afryki z wyjątkiem północy kontynentu. Opisano: 1. Europa Zachodnia
Obszar ten charakteryzuje się bardzo dużą obsadą trzody chlewnej ze względu na obecność dużej ilości paszy zbożowej i ziemniaczanej, a także pochodzącej z przemysłu spożywczego. Ponadto istnieje tam duża koncentracja ludności. Przeważa typ intensywny chowu. Występują wyspecjalizowane, zmechanizowane gospodarstwa. Krajami w tym regionie o dużym pogłowiu są: Hiszpania, Niemcy, Holandia i Dania., 2. Europa Środkowa i Wschodnia
Obszar ten charakteryzuje się dużą obsadą trzody chlewnej ze względu na dużą koncentrację ludności. Świnie w tych krajach występują najczęściej w mniejszych gospodarstwach rolnych i karmione są pożywieniem zbożowo-ziemniaczanym oraz odpadami pochodzącymi z gospodarstw domowych. Występuje średnio intensywny chów trzody chlewnej, a do krajów o dużym pogłowiu należą m.in. w tym regionie: Rosja, Polska, Ukraina i Rumunia., 3. USA
Chów trzody chlewnej koncentruje się tam w środkowo-północnej i wschodniej części kraju. Ma on charakter intensywny i odbywa się w wyspecjalizowanych, zmechanizowanych gospodarstwach. USA są drugim krajem o największym pogłowiu tych zwierząt (po Chinach). Czynnikami sprzyjającymi hodowli świń są tam: duży rynek zbytu i odpowiednia ilość i jakość pożywienia., 4. wschodnie Chiny oraz Wietnam
Azja Wschodnia i Południowo-Wschodnia odznaczają się dużym pogłowiem trzody chlewnej. Na tym tle wyróżniają się m.in. Chiny (pierwsze miejsce pod względem pogłowia na świecie) oraz Wietnam (szóste miejsce pod względem pogłowia na świecie). Występuje tam średnio intensywny chów tych zwierząt. Dużemu pogłowiu sprzyjają: bardzo duża liczba ludności (stąd większość produkcji skierowana jest na rynek wewnętrzny), duże powierzchnie roślin będących pożywieniem dla świń, a także odpadki z gospodarstw domowych i z przemysłu spożywczego., 5. Ameryka Środkowa
Jest to obszar o stosunkowo dużej obsadzie trzody chlewnej. Prowadzi się tam głównie chów ekstensywny, charakteryzujący się względnie długim czasem i obecnością zwierząt na wolnym powietrzu. Pożywieniem świń jest zboże oraz odpady z gospodarstw domowych. W wyniku tak prowadzonego chowu otrzymuje się duże ilości mięsa bogatego w tłuszcz oraz słoninę. Podobnymi cechami odznacza się chów ekstensywny w krajach afrykańskich., 6. kraje islamskie i Izrael
Islam i judaizm zakazują spożywania wieprzowiny, dlatego nie występuje tam pogłowie trzody chlewnej lub jest bardzo małe – wówczas skierowane jest w dużej mierze na eksport. Niewielki odsetek wyprodukowanej wieprzowiny trafia również na krajowe stoły, głównie do kurortów i hoteli goszczących zagranicznych gości spoza tego kręgu kulturowego., 7. obszary okołorównikowe Afryki, Ameryki oraz Azji
Ze względu na psucie się żywności wywołane wysoką temperaturą i dużą wilgotnością powietrza, a także brakiem możliwości przechowywania mięsa, chów trzody chlewnej jest tam ograniczony., 8. obszary pustynne
Ze względu na małą koncentrację ludności oraz uciążliwe warunki klimatyczne pogłowie trzody chlewnej jest tam bardzo niewielkie.
Obsada trzody chlewnej w szt. na km²
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., CC BY-SA 3.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/.
R131LuP5sZQVy1
(Uzupełnij).